Страница 1 от 1

Изпит за правоспособност

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2018, 11:53
от bambiy
Здравейте! Искам да попитам веднага след завършването на стажа ли трябва да се явя на изпит за правоспособност? Или мога да се явя и след определен период от време ( когато аз преценя) ? Притеснявам се, че ако се явя след няколко месеца, може да се наложи да карам пак 2-месечен стаж, като неиздържал (тъй като не съм се явила). Не съм много наясно как стоят нещата. Ще бъда благодарна, ако някой се включи в темата! :)

Re: Изпит за правоспособност

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2018, 16:20
от bvoykov
Няма никакви проблеми явяването на изпита да бъде отложено във времето. За да стартирате процедурата по явяването трябва да си подадете документите в окръжния съд, към който се числите по време на стажа. Ако не го направите, няма да отидете на изпит, пък и не знам дали има някакъв срок, който Ви задължава да го сторите, освен да си вземате заверките от различните представители на органите на съдебната власт. В окръжния съд дават заявление за явяване на изпит, в което се попълва на коя дата и кой месец стажантът иска да се яви. После окръжният съд ги праща на министерството и там изготвят списъците за съответните дати кои са кандидатите и ги обявяват в сайта около седмица преди първата дата, защото всеки месец се пускат по две дати.

Re: Изпит за правоспособност

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2019, 12:06
от aihumlae7
После окръжният съд ги праща на министерството и там изготвят списъците за съответните дати кои са кандидатите и ги обявяват в сайта около седмица преди първата дата, защото всеки месец се пускат по две дати.

Re: Изпит за правоспособност

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2019, 12:11
от ibgdimitrov
Яви се на Изпит най-късно есента, после след нова година изпита се провежда по друга система и става много труден. Не чакай-това е най лесния изпит-за сега, ако много се бавиш ще изтървеш питомното и след Нова година по новите правила изпита ще бъде ужасно труден. Затова моя съвет е гледай да се явиш тия месеци.

Re: Изпит за правоспособност

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2020, 12:33
от ann92
Здравейте! Как минава изпита за юридическа правоспособност към този момент - по старите правила /само с устен изпит/ или по новите /тест и казус/.