Страница 1 от 1

Стаж за правоспособност в Районен съд

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2018, 17:28
от bambiy
Здравейте! Предварително се извинявам, ако темата не е за тук! Колеги, някой може ли да ми даде информация как е разделен стажа за правоспособност в Районен съд? Имам в предвид колко време трябва да съм при районен съдия, в канцеларията на съда, в съдебно-изпълнителска служба и служба по вписванията? Общата продължителност на стажа е месец и половина. Ще бъда благодарна, ако някой се отзове! :)

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2018, 20:32
от bvoykov
Разпределението на времето по седмици за стажа в районен съд трябва да е така, както е по индивидуалния Ви план, който се попълва съобразно това какво Ви каже съдебният секретар или съдебният администратор от окръжния съд, към който се води целият 6-месечен стаж за придобиване на юридическа правоспособност.

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2018, 13:58
от bambiy
В плана ми пише само Районен съд - 1 месец и 15 дни , не е уточнено друго! :)

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2018, 17:03
от jzschrstsprstr
Разпитайте в окръжния съд, минете и през службите на РС, да Ви видят, пък каквото кажат. Може голяма част от стажа да Ви мине под лозунга "Ходи на заседание". Което не е никак лошо, ако се запознавате с делата преди заседанията (но и преди съдията да си ги е взел), за да знаете какво се случва.

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2018, 21:24
от bvoykov
Хм... Питайте в съда през тези 10 седмици в РС къде трябва да отидете и какво съответно да Ви бъде отразено в стажантската книжка, за да нямате ядове после, когато дойде моментът да приключвате стажа, пък искате да се явите на изпит за правоспособност възможно на най-ранната до приключването Ви дата. При мен, до колкото си спомням, в стажантската ми книжка имаше и Служба по вписванията и Съдебно-изпълнителна служба, като стажът от 10 седмици в РС включваше и по 1 седмица в СИС и СлВп, тоест оставащите 8 седмици бяха само за РС - заседания, деловодство, занимаване със съдиите. Нас в РС ни разпределяха при един граждански и при един наказателен съдия през този 8-седмичен период. Гледам, правя съпоставка между плановете, които са качени в сайта на СГС и Пловдивския окръжен съд... явно всеки съд подхожда "оригинално" към това къде точно да праща стажантите си, в някои случаи СИС липсва, в други, както е в СГС например, Службата по вписванията е изнесена отделно, но по този начин са прибавили още 2 седмици стаж "извън закона", тъй като по закон стажът е все още общ и е 6-месечен (тоест 24, а не 26 седмици както излиза сметката, когато се сборуват седмиците в плана на СГС).