Страница 1 от 1

признаване на юридически стаж

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2018, 14:12
от cvetina.zlateva
Здравейте, колеги! Имам следният въпрос: имам юридическо образование и придобита правоспособност. Имам известен стаж като юрисконсулт в банка, и последващ стаж като "специалист нормативно съответствие" в същата банка. Искам да кандидатствам за вписване в АК без изпит (при 5 г. стаж по чл. 6, ал. 3 ЗА), но откривам, че по втората заемана длъжност договорът ми е бил регистриран по НКПД с код, който не е в раздела с юридическите професии и длъжности. В длъжностната ми характеристика обаче изрично е посочено, че за заемане на длъжността се изисква висше юридическо образование и придобита правоспособност. Кое от двете според вас ще се вземе под внимание от АК - посоченото в дл. характеристика или кодът по НКПД?

Re: признаване на юридически стаж

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2018, 15:49
от zmeyan
А ти като юрист какво мислиш?
Ако на касиер в магазин му напишат в длъжностната характеристика, че е необходима диплома за икономист дали ще му се признае стажа?
Ако на чистачка в длъжностната характеристика напишат, че е необходимо юридическо образование, защото като мете може да попадне на съдебни книжа... това ще й го признаят ли за юридически стаж?

Re: признаване на юридически стаж

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2018, 09:46
от tiesto
Колега, cvetina.zlateva, не обръщайте внимание на явно незапознат и некомпетентен zmeyan.
Преди години имах подобен проблем и след консултация със съответните изпълнителни органи на АК, се оказа, че за да се признае юридическия стаж на определена длъжност, съществува нормативно изискване в длъжностната характеристика да е изрично указано, че за заемане на длъжността се изисква юридическо образование, без значение наименованието на длъжността, като в моя случай беше експерт "Правно обслужване". Като съответно моите опасения бяха, че не е изрично посочена длъжност "юрисконсулт".
В тази насока има много съдебна практика на Административен съд - Варна, при откази за вписания от АК - Варна. Потърсете си, ако имате желание.

Re: признаване на юридически стаж

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2018, 15:47
от cvetina.zlateva
Много благодаря за отговора! Успокоителна информация, наистина! :)