начало

Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС

Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Ное 2017, 00:43

Колеги твърдят, че казусът е реален, от ноемврийския държавен изпит по ППН в Алма Матер. :(
Ако това твърдение е вярно нивото е "под морското равнище" и не ми остава друго, освен с две ръце да подкрепям изпита за адвокат.

Изображение
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2667
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот lyubomir93 » 28 Ное 2017, 10:46

Да . Това беше казуса. Не изглежда труден но имаше една уловка във връзка с ПАМ, наложени от НАП каро запечатване обект за неизползване на касов апарат. ЗДДС въвежда специално правило, че обжалването не спира изпълнението им.
lyubomir93
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Авг 2015, 12:56

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот kenjin » 03 Дек 2017, 16:43

Много ниско ниво, хора без юридическо познание ще го решат :)
kenjin
Потребител
 
Мнения: 171
Регистриран на: 18 Дек 2013, 18:14

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот bvoykov » 03 Дек 2017, 18:01

Писмената част на изпита е сравнително формална. Тя се оценява с издържал и неиздържал, там по-скоро се гледа да се даде нещо в полза на студента, освен ако последният не напише някоя фрапантна глупост. На устния вече нещата са по-сериозни. Адвокатският изпит е значително по-тежък, може би и по-труден от изпитите за младши магистрати, макар че има някои недомислици в настоящия негов конспект, примерно от видовете договори е включен само договорът за гражданска продажба, липсва поръчителството като тема, обезпеченията са включени като подтеми на привилегиите, а буди и недоумение пространствените "пояснения" на правото на собственост, посочено лаконично "хоризонтално, нагоре и надолу". От наказатленоправната част изкуствено са извадени и обособени отделно от темата "престъпления против собствеността" измамата, длъжностното присвояване и обсебване, като че ли те попадат в друга категория, а за кражба, грабеж, изнудване и вещно укривателство няма и помен. Както и да е, това да са му косурите, който си знае нещата, няма нужда от оправдания. Тези, които не знаят, избират другия вариант - заобикалянето на изпита с придобиването на съответния юридически стаж.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот lyubomir93 » 05 Дек 2017, 23:56

Колеги в интерес на правото ще ви помоля за мнение относно само да споделите дали е редовно издадена ПАМ, като имаме в предвид, че ЗДДС в чл.186 предвижда предварително изпълнение но по реда на АПК-чл. 60. А чл. 61 изисква актът да се съобщи до три дни от издаването, което тук не е спазено. Но пък чл. 22 АПК посочва неприложимостта на правилата в АПК за издаване на АА, когато специален закон предвижда предварително изпълнение. 186 ЗДДС препраща към 60 АПК а в чл. 60 ал.3 АПКсе посочва, че може да обжалваме предварителното изпълнение в тридневен срок?
lyubomir93
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Авг 2015, 12:56

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот bvoykov » 08 Дек 2017, 21:07

В първия си пост по тази тема сте заявили, че ЗДДС въвежда специално правило, че обжалването не спира изпълнението на ПАМ, докато в последния сочите, че чл. 186 ЗДДС препраща към АПК по отношение на въпроса за предварителното изпълнение. В ЗДДС, поне аз, не мога да открия някакво специално правило, което да гласи, че обжалването на ПАМ спира изпълнението ѝ. Още повече, чл. 188 ЗДДС гласи: "Принудителната административна мярка по чл. 186, ал. 1 подлежи на предварително изпълнение при условията на Административнопроцесуалния кодекс."Сиреч, ако е издадена ПАМ същата не подлежи на предварително изпълнение и обжалването ще СПРЕ изпълнението, освен ако компетентният орган не допусне предварителното изпълнение по реда на чл. 60 АПК - от съображения за защита на важни обществени, държавни или други важни интереси. По отношение производството по издаване на ПАМ като административен акт ЗДДС е специален закон, но до колкото не са налице особени правила за издаването на такъв кат се прилагат общите по АПК, като на няколко места има препращане към него, включително и гореспоменатия от мен чл. 188. Няма данни по казуса такова разпореждане да е било направено. Налице е само индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21, в който е обективирана ПАМ. Реално разпореждането може да е част от документа, в който е обективиран и самият административен акт, може същото да представлява и отделен документ, но никъде в казуса не се споменава дали е допуснато предварително изпълнение, следователно, поне лично аз, без да претендирам за задълбочени познания в областта на данъчното право, приемам, че такова не е налице. Несъобщаването на акта в тридневен срок, макар и да е нарушение на производствените правила, не е от категорията на съществените, че да води до отмяна, още повече, че срокът е инструктивен. Това не препятства правото на заинтересования да обжалва акта, защото срокът за обжалване тече от момента на съобщаването и тъй като ПАМ в този случай не подлежи на предварително изпълнение, същата не може да бъде приведена в действие, докато не бъде обжалвана или, ако не е обжалвана - докато не изтече срокът за обжалване.
Отделно нещо, което ме озадачи, защото признавам, че не бях чел казуса подробно - датата на издаване на ПАМ. Към съответния момент "главният герой" вече е имал касов апарат, следоватлено ПАМ може да се обжалва на основание незаконосъобразност поради несъответствие с целта на закона - чл. 146, т. 5 АПК.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот kenjin » 22 Дек 2017, 11:51

bvoykov написа:Писмената част на изпита е сравнително формална. Тя се оценява с издържал и неиздържал, там по-скоро се гледа да се даде нещо в полза на студента, освен ако последният не напише някоя фрапантна глупост. На устния вече нещата са по-сериозни. Адвокатският изпит е значително по-тежък, може би и по-труден от изпитите за младши магистрати, макар че има някои недомислици в настоящия негов конспект, примерно от видовете договори е включен само договорът за гражданска продажба, липсва поръчителството като тема, обезпеченията са включени като подтеми на привилегиите, а буди и недоумение пространствените "пояснения" на правото на собственост, посочено лаконично "хоризонтално, нагоре и надолу". От наказатленоправната част изкуствено са извадени и обособени отделно от темата "престъпления против собствеността" измамата, длъжностното присвояване и обсебване, като че ли те попадат в друга категория, а за кражба, грабеж, изнудване и вещно укривателство няма и помен. Както и да е, това да са му косурите, който си знае нещата, няма нужда от оправдания. Тези, които не знаят, избират другия вариант - заобикалянето на изпита с придобиването на съответния юридически стаж.

По поста ви заключавам, че наскоро сте завършил, за което ви поздравявам. Успех на изпитите за мл. Адвокат и мл. Магистрат. Изпитите не могат да бъдат сравнявани помежду си , и едните и другите изискват определени познания - адвокатския изисква широки познания в областта на гр нак и ПИБ право, докато магистратските изискват много пространствени познания в областта на нак и гр, както и европейското право вече. Това което е хубаво на адвокатския изпит е, че няма граница и могат и 150 човека да го вземат(което се случи когато аз взех моя) докато тези за магистрати са доста по-ограничени - при 19-20 места се явяват 700-800 човека
kenjin
Потребител
 
Мнения: 171
Регистриран на: 18 Дек 2013, 18:14

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот bvoykov » 22 Дек 2017, 16:24

Благодаря Ви, заключението Ви е съвършено правилно. В действителност преди два дена си взех и последния държавен изпит. Това дали нещо е трудно или лесно е въпрос на субективна преценка, но това не означава по никакъв начин, че който и да е от тези изпити следва да бъде подценяван. И двата са достатъчно трудни и сериозни, като изискват по-задълбочена и най-важното - по-своевременна подготовка от базовата такава, която се дава в юридическите факултети. Аз считам, че това са изпити, за които всеки би трябвало да почне да се готви възможно най-рано, още по време на следването дори, най-вече чрез изграждането на необходимия подход към правната материя.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 187
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Казус от държавен изпит по ППН в СУ :)

Мнениеот lyubomir93 » 06 Яну 2018, 11:14

Благодаря за инфото :D
lyubomir93
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Авг 2015, 12:56


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron