начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Казусите от днес???

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Казусите от днес???

Мнениеот sunshine_75 » 05 Апр 2014, 20:16

Предполагам, че повечето от Вас, които са били днес на изпит, са уморени. Въпреки това, бих се радвала, ако дадете идея за естеството на това, което се е паднало... Иначе, за разлика от друг път, на сайта на ВСС поне има най-обща информация за събитието.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 810
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Re: Казусите от днес???

Мнениеот justice496 » 05 Апр 2014, 20:44

ГРАЖДАНСКОПРАВЕН КАЗУС
КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА “МЛАДШИ СЪДИЯ”
изтеглен на 05.04.2014 г.
На 20.04.2012 г. в гр. Смолян на кръстовището на ул. „Свобода” и ул. „Победа” било осъществено ПТП с участието на Кирил Стойков от гр. Смолян. На посочената дата Стойков при управлението на МПС – лек автомобил „Опел” нарушил правилата за движение по пътищата като на кръстовище регулирано с пътен светофар, след сигнал, който му разрешава преминаването не пропуснал пешеходец, който все още се намирал на пешеходната пътека. По този начин допуснал ПТП-то, като причинил средна телесна повреда на Ивелина Атанасова от гр. Смолян, изразяваща се в трайно затруднено движение на ляв долен крайник.
Три дни по-късно Стойков уведомил затрахователното дружество със седалище в гр, София, при което имал валидна ЗГО. За осъщественото от Кирил Стойков ПТП, с присъда от 19.09.2012 г., влязла в сила на10.10.2012 г., на Стойков е наложено наказание лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено за срок от три години. На 20.12.2012 г. Ивелина Атанасова подала в съда изкова молба, с която поискала ад бъде осъдено застрахователното дружество да й заплати обезщетение за вреди в размер на 1500,00 лв., представляващи равностойността на заплатеното от нея лечение и медикаменти, ведно със законната лихва. Тя претендирала и сумата от 500,00 лв., платена от нея на нейна позната, която се грижела за ея два месеца, след травмата, тъй като Атанасова не можела да се обслужва сама. Тя претендирала и сумата от 10 000,00 лв. за причинените й от инцидента болки и страдания. В условията на евентуалност предявила описаните суми и срещу Кирил Стойков.
ВЪПРОСИ:
1. Определете местната и родова подсъдност на спора.
2. Кои са приложимите към спора нормативни актове ?
3. Квалифицирайте предявените искове по отношение на двамата ответници и определете съотношението между исковете против двамата ответници.
4. Има ли доказателствена сила в това производство постановената присъда ?
5. Какви вреди, причинени на пострадалата подлежат на обезщетяване и тази връзка основателни ли са предявените искове ?
6. Дължи ли застрахователя лихви ? От кой момент и на какво основание ?
justice496
Младши потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: 25 Окт 2012, 10:47


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron