Страница 1 от 1

Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 10:12
от comandante
Имам следният въпрос, към хората, които са си купили въпросната книжка , дали са забелязали на стр. 82 има въпрос относно Предварителен договор за дарение, като 3 възможни отговора са нищожен, валиден и валиден, но не може да се обяви за окончателен с иск по чл. 19. ал.3 ЗЗД, тъйкато извършване то на дарение е обвързано от строго личната преценка на дарителя. Авторката е дала именно този отговор за верен и е приложила Определение № 1186 от 03.12.2010 по ГР.Д. № 1002/2010.
Така, но нали ЗЗД, казва, че обещанието за дарение е нищожен договор. Вие как смятате, нахакахме ли си го сами с купуването на тая книжка, или авторката е права и това е верният отговор.

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 10:57
от contralegem
Сигурно идеята е, че предварителният договор за дарение не е обещание за дарение - с него дарителят не обещава да подари имущество, а се задължава да сключи окончателен договор. А може в предварителния договор да има някакви други уговорки, които да са важни за страните - някоя тежест, например "Подарявам ти имота, ако откажеш цигарите" и тогава това ще е отлагателно условие за сключването на окончателен договор, тоест предварителният договор ще е валиден, но дареният няма да разполага с иска по чл. 19, ал. 3 ЗЗД, дори да откаже цигарите.

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 11:18
от ykovachev
Определението не е от "оня" кръг актове на ВКС, които водят до уеднаквяване на практиката. Всъщност, то по-скоро сочи за констатирана от състава уеднаквена практика. В мотивите си ВКС казва:
"За да постанови решението си, въззивният съд е приел, че сключеният между страните договор по съществото си е обещание за дарение и като такъв е изключен от приложното поле на съдебна защита по реда на чл. 19, ал. 3 от ЗЗД. Безвъзмездното прехвърляне на собственост е договор за дарение и неговия прехвърлителен ефект настъпва веднага, със сключването му. На това основание е лишена от предмет и постигнатата договореност -приемателите да съдействат /безвъзмездно/ за узаконяването на построената в парцел ІХ-21 жилищна сграда. Сключеният предварителен договор е без предмет, с оглед разпоредбата на чл. 226 от ЗЗД, според която обещанието за дарение не произвежда действие".
И по-нататък: " В случая - въззивният съд е изпълнил това свое задължение, анализирал е всички съотносими факти и обстоятелства и съобразно тях - е направил точната си преценка за вида на сключения между страните договор".
Е, ВКС се съгласява с по-долния съд, който казва, че има договор без предмет. Ми добре - кво му е валидното?
Да, има един (неясно колко точен) цитат, според който въззивният съд бил рекъл "и като такъв е изключен от приложното поле на съдебна защита по реда на чл. 19, ал. 3 от ЗЗД".
Не ми изглежда, че съдът приема договора за валиден, па немал защита по 19, ал. 3 ЗЗД. Договорът няма такава защита, защото е без предмет. Ква лична преценка на дарителя, кви пет лева?
Така че списувателката на това произведение (доколкото си спомням, разкритикувано от адвокатските старейшини) хич не е чела внимателно определението, май :wink:

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 15:47
от comandante
М да и на мен така ми се стори, ама викам, да проверя, да не би само аз да не съм го разбрал това определение. Явно 15 кинта на вятъра, кофти е че има и други такива смутни работи, за които в момента не ми идва къде бяха, но ще се опитам да ги потърся и да ги опиша тука, за да няма после опарени.. :D :D :D :mrgreen:

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 22:58
от aleksandrovva
Не е по темата,но някой да има информация относно датите за провеждане на адвокатския изпит тази година?Благодаря предварително!

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 09:39
от comandante
Рано е още, нали до 15 се подават документи, после до 20 ги пращат на ВАС, че те тогава, ще кажат, иначе срока е 10 май- юни месец.

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 13:33
от softy
Няколко мисли набързо.
Договорът за дарение на недвижим имот следва да е облечен в нотариална форма. Ако е сключен писмено, той може да служи само като доказателство за установяване на владение, защото в него, например, има изявлението, че владението върху имота се предава от днес. Договорът за дарение е едностранен договор - едната страна има само права, а другата - задължения. Може би разпоредбата на чл.19, ал.3 от ЗЗД следва да се счита приложима само при двустранните договори? Тогава е обичайно изправната страна да поиска договорът да бъде обявен за окончателен.

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 17:13
от gilz
18,19 май и 1 юни устен , поне така ми казаха във ВАК.

Re: Въпрос от ключа към изпита за адвокати.

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 12:02
от comandante
Мда, честито имаме само един месец, дай-боже да е последен.