начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот bodymaker » 29 Яну 2013, 10:40

Уважаеми колеги, на сайта на Висшия съдебен съвет са качени новите Правила за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи, като в срок до 01.02.2013 г. всеки може да прави предложения за промени по тях, преди окончателното им приемане. В тази връзка апелирам за мобилизация, за да внесем известна промяна в чл. 8, ал. 2 от същите изискваща от участниците в конкурса представяне на следните документи САМО ЗА ДА УЧАСТВА (т.е да се яви на изпитите):
1. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2. нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”. Завършилите висше образование в чуждестранно висше учебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОМН и приравнена към шестобалната система;
3. нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност;
4. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт;
5. медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване;
6. нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка;
7. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
Само за подготовката на тази документация всеки участник следва за се раздели с около 100 лева (предполагам всеки който се е сблъсквал знае). Вместо това наличието или отсъствието на всяко едно от тези обстоятелства може да се декларира с нарочно изготвена Декларация за целта, с цел да не се ограничават участници, които нямат съответните финансови възможности. Според мен е повече от нормално и задължително такива документи да бъдат изисквани от всеки стигнал до фазата на назначаване, но да се изискват от кандидатите в конкурса само за да участват в него е меко казано ограничаване.
Предложението ми е следното, и се надявам и Вие да изпратите такова, за да се промени текста на чл. 8, ал. 2 от Правилата, а именно: Да отпадне изискването на документи за участие в конкурса, посочени в чл. 8, ал. 2 от Правилата и вместо тях да се представя от всеки желаещ да участва в конкурса, нарочно изготвена Декларация за целта с която да се удостоверява наличието или отсъствието на всички обстоятелства. След (дай боже) добро представяне и класиране на челно място, нека всичките посочени в чл. 8, ал. 2 от Правилата документи бъдат изисквани и представени преди самото назначаване, но да се изискват съответните документи само за да отидеш на изпитите считам за изискване ограничаващо участието на голям брой желаещи поради финансови затруднения.
За мен е непонятно как е възможно фирми да участват в процедури по възлагане на обществени поръчки за над 2 640 000 лева /тези които са за строителство/ по Закона за обществените поръчки, като за доказване на наличието или отсъствието на определени обстоятелства (открити производства по несъстоятелност, задължения към държавата и общините; собственика на фирмата не е осъждан и т.н) подават само декларации за това (чл. 47, ал. 6 от ЗОП), и след като спечелят конкурса (евентуално), преди подписването на договора представят докуметите с който се доказват декларираните обстоятелства, а при кандидатстване за младши прокурор или младши съдия липсва такава практика.
При добро желание. email - а на който може да се изпращат предложенията е посочен в сайта на ВСС/конкурси, а именно: sl.kamenova@vss.justice.bg. Срока е до 01.02.2013 г.
bodymaker
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 27 Окт 2009, 16:28

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот eho771 » 29 Яну 2013, 10:52

Изцяло съм съгласен.
Предлагам и друго изменение. Сега документите за кандидатстване се подават лично или чрез пълномощник - т.е. не може по пощата. Недоумявам на какво се дължи това изискване. Това струва не само пари за пътни, особено на хората живеещи далеч от София, но трябва да си вземаш отпуск, да пътуваш и т.н. Ето защо, предлагам документите да може да се подават и по пощата.
eho771
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Яну 2013, 14:06

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот bodymaker » 29 Яну 2013, 11:47

Колега в предложението което аз съм изпратил до ВСС съм застъпил и този въпрос, а също и с ранния час на провеждане на конкурса. За мен нищо не пречи подобен конкурс да е с начален час 12:00 или 13:00 с цел да може всеки който е далеко от София да се наспи и да пътува нормално, а не през ноща. Сам може да се досетите колко адекватен и конкурентоспособен може да е мозъка на човек шофирал 300 - 400 км. спрямо тези на останалите който са от София. Ето затова изпращайте предложения.......аз го направих.
bodymaker
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 27 Окт 2009, 16:28

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот valerieva_d » 29 Яну 2013, 13:13

Всичко е направено от Софийска гледна точка, другите да се спасяваме :roll:
valerieva_d
Потребител
 
Мнения: 442
Регистриран на: 15 Яну 2012, 19:23

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот soniia » 29 Яну 2013, 14:13

В Декларацията по чл. 162 от ЗСВ, всички тези обстоятелства ги декларираме, така или иначе и аз се чудя защо е необходимо и всички тези документи да ги представяме с нотариална заверка :shock:
soniia
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:49

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот valerieva_d » 29 Яну 2013, 15:10

За да има печалба и за колегите нотариуси :lol:
valerieva_d
Потребител
 
Мнения: 442
Регистриран на: 15 Яну 2012, 19:23

Re: Проект за правила за провеждане на конкурси за ......

Мнениеот oneinamillion » 30 Яну 2013, 13:42

Поздравления за това, че сте буден и деен човек, който се грижи за несгодите на кандидатите и за безсмислиците на измислилите ги.
oneinamillion
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Юни 2012, 13:19


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron