начало

Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“

Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот vivkov » 13 Окт 2009, 15:18

Здравейте,
извинявам се предварително,ако вече е бил обсъждан въпросът за изпита,които всеки дипломиран студент по право трябва да премине за правоспособност,но моля за помоща ви.
Въпросът е следният - дъщеря ми се дипломира преди 3 години без да положи изпита за правоспособност за Англия при приятеля си,след многократни молби от моя страна да се върне и да работи по специалността си ,тя казва,че когато положи изпита неможе да работи нищо друго освен в правната сфера.Като чисти къщи там ще припечелва повече,ако бъде дипломиран правоспособен юрист в България.
Това вярно ли е? Ако положи изпита това пречка ли е да започне работа като касиер в хипермаркет,например ?Задължително ли е след полагане на изпита да се ориентира към правото?
Моля,ако съществува наребда за противното да ми кажете къде да я потърся.
Благодаря
vivkov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Окт 2009, 14:59

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот rover » 13 Окт 2009, 15:26

Горката Ви дъщеря...

С една дума, отговорът на Вашите въпроси е "Не"
rover
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Яну 2005, 16:55

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот georgiev_sfbg » 28 Окт 2009, 23:29

vivkov написа: ...тя казва,че когато положи изпита неможе да работи нищо друго освен в правната сфера.
...Това вярно ли е? Ако положи изпита това пречка ли е да започне работа като касиер в хипермаркет,например ?Задължително ли е след полагане на изпита да се ориентира към правото?...


Отговор: НЕ!

...Но на сила - хубост не става! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот nikiboy » 28 Окт 2009, 23:49

Странен казус :lol: ,

разбира се, че НЕ !
Нищо не пречи да имаш някакво образование, а да работиш друго.
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 982
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот liubka » 04 Ное 2009, 15:31

Разбира се, че няма такова ограничение. Друг е въпросът, че явно на дъщеря ви и е добре там. И щом така е решила - изборът и последствията ще си бъдат изцяло за нея.
Но за съжаление или Не дори и след успешно положен изпит за правоспособност на дъщеря ви ще и бъде трудно да започне работа по специалността, особено такава, която се признава за юридически стаж.... просто защото за почти всички длъжности се изисква ... юридически стаж. Така че нека тя си прецени, но всяка година, през която не практикува и работи нещо съвсем излишно я отдалечава от практиката и нормативната база. А това трудво се наваксва, поне според мен. Успех!
liubka
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 27 Яну 2009, 20:04

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот esenborisova » 04 Ное 2009, 15:54

На въпроса Ви вече е отговорено... просто исках да изразя мнение относно смисъла на 5-годишното образование ... Как е възможно да се полагат толкова усилия, да се вложи труд и най-вече цели 5 години от живота на човек , за да получи професия , от която рядко се реализира заслужения резултат ... Мисълта ми е , че юристите трябва да имат по-големи възможности за реализация, за да не се получава така , че да отиват да чистят къщи в Англия ...
Много жалко за изгубеното време...
esenborisova
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Сеп 2009, 19:04

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот ivailooo » 04 Ное 2009, 20:48

Проблемът е, че повечето от студентите по право изобщо не полагат "толкова усилия" и "толкова труд". Така че невъзможността да се влезе в професията е съвсем логично следствие от сбърканата образователна система. Докато се бълват юристи на конвеир, ще е така! В западна Европа, например Германия, Франция, от около 300 студенти, започващи да учат право в един ВУЗ, завършват не повече от 60-80. Резачката е огромна и така се дава шанс само на най-трудолюбивите и знаещи да имат изобщо достъп до професията. А в БГ завършването ти е повече от сигурно, колкото и да те мързи, все ще си вземеш изпитите поне с 3 и какъв е смисъла тогава да се трепеш?! Докато това не се промени, ще има много хора с диплома в ръка, които работят като чистачи, просто защото друго не могат.
ivailooo
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Ное 2009, 20:33

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот petya65 » 04 Ное 2009, 22:07

Странна работа, как сте повярвали на това твърдение на дъщеря Ви! Ами ако пък положи този изпит и го вземе, и след това пък не й се работи нищо и реши да си стои вкъщи? Така, че няма място за тревога или пък за нещо подобно, просто нека момичето прави каквото е решило, но няма да е лошо да се яви на този изпит и ако го издържи да си получи удостоверението за правоспособност, че ако някога реши да упражнява тази професия да не изпада в затруднения. Успех в мисията по убеждаване на дъщерята, ..... но само да се яви на изпита!
petya65
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 12 Яну 2008, 19:49

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот esenborisova » 05 Ное 2009, 12:53

ivailooo написа:Проблемът е, че повечето от студентите по право изобщо не полагат "толкова усилия" и "толкова труд". Така че невъзможността да се влезе в професията е съвсем логично следствие от сбърканата образователна система. Докато се бълват юристи на конвеир, ще е така! В западна Европа, например Германия, Франция, от около 300 студенти, започващи да учат право в един ВУЗ, завършват не повече от 60-80. Резачката е огромна и така се дава шанс само на най-трудолюбивите и знаещи да имат изобщо достъп до професията. А в БГ завършването ти е повече от сигурно, колкото и да те мързи, все ще си вземеш изпитите поне с 3 и какъв е смисъла тогава да се трепеш?! Докато това не се промени, ще има много хора с диплома в ръка, които работят като чистачи, просто защото друго не могат.


Да, определено сте прав ... в България , ако има някъде трудност по пътя към тази, а и която и да било професия, то това е на кандидатстудентските изпити... оттам нататък , както вие казвате, все някак се взимат изпитите ... абсолютна тъпотия ... и все пак има и съвестни студенти , за които обаче положението като завършат е такова като на останалите - с една дума въпрос на късмет, малко връзки , шанс и т.н. , за да успее да се уреди с нещо сигурно и доходно. Искам да кажа , че проблем в оброзователната система има , ясно е , но проблемите не се изчерпват до там ... и след . За съжаление има такива , които са си взели дипломата не с мързел и тройки , и да- работят си по специалността, но за 400-500 лв, та то е смешно - всеки без висше дори взема повече ... и това е така не защото не са добри ,а защото не са имали я късмет, я връзки ...
esenborisova
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Сеп 2009, 19:04

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот voltron » 05 Ное 2009, 13:09

Докато се бълват юристи на конвеир, ще е така! В западна Европа, например


Сигурно искаш да кажеш, че не завършват веднага а не изобщо.
Нормално, нЕма държава в която нЕкой да завърши и да започне работа с добра заплата - винаги се почва под дори минималната за страната.

Има и друго според мен. Доста хора си мислят че като завършат и си вземат дипломата и дотам. Познавам доста хора които докато си търсят работа учат и друго - икономика, информатика, езици и дори биология. Доктурантура е добър вариант също. НЕкои учат на две места еднновременно дори :lol: . Естествено че те по - лесно ще си намерят работа, а останалите ще си се оплакват.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител
 
Мнения: 566
Регистриран на: 20 Юни 2009, 15:47

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот velikova_ » 05 Ное 2009, 23:40

Не знам как може някой изобщо да си помисли дори, че е лесно да завършиш Право.Може да има някои единици, които са завършили криво ляво, но аз съм убедена, че повечето от нас здраво са залягали над учебниците и то месеци наред.Който иска нека си омаловажава труда, но нека не слага всички под общ знаменател.А това,че дъщерята е избрала друг начин за изкарване на пари, дори чистейки къщи в Англия е най - нормалното нещо, което може да се случи в държава като нашата.Тъжно, но факт!
velikova_
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 20 Мар 2009, 21:35

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот vivkov » 10 Ное 2009, 12:51

Благодаря на всички,които отговорихте на моето запитване.
Желая успех на всеки един от вас!
vivkov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Окт 2009, 14:59

Re: Моля за помощ относно изпита за правоспособност

Мнениеот chadel » 10 Ное 2009, 13:15

Както ми каза наскоро един приятел, по-добре общак в нормална държава, отколкото адвокат в ненормална държава.
chadel
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 12 Апр 2006, 20:10


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


cron