Страница 1 от 1

doznatel

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2002, 16:37
от neshtasten
Kolegi, do grajdanskia process oshte ne sum stignal, v nedelia imam nakazatelen. Chudna sesia, niama shto... Ta imam vypros, che iztochnicite si protivorechat, a prakticheskiat ni opit e malko :((( Pishe li doznateliat postanovlenie za privlichane na ulichen po analogia s predvaritelnoto proizvodstvo i postanovlenieto za privlichane na obviniaem ili po silata na 410 nakazatelnoto presledvane sreshtu ulichenia se schita za zapochnalo s i t.n. i ne mu triabva izrichno postanovlenie? Professor Chinova tvyrdi absoliutno ubedeno na dve mesta ednoto i na dve mesta drugoto :))) Blagodaria predvaritelno i ne se smeite mnogo!

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2002, 21:36
от Jack_Daniel`s
Екзаминаторът винаги е прав. Според мен обаче предвид това, че нашето умно законодателство направи органи на дознание всички полицаи, граничари, данъчни, ветеринарни и т.н. (който чиновник се сетиш), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има привличане на уличеното лице, най-малко заради това, да разбере конкретно какво обвинение му се предявява. Иначе недопустимо ще му се наруши правото на защита - това дори и в РБългария по закон е недопустимо. Колкото до 410 НПК - то е за да може да се легализират екстремно събрани доказателства. Иначе страхотен "часпром" ще падне (не че сега не върви с пълни сили)ВЕРВАЙТЕ МИ ;-)

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2002, 23:19
от znajko
Страхотно тълкуване на "некои съображения" си направил. Чл.410 е създаван главно с цел да се прилага и е пределно ясен- прозводството се счита започнало с първото предприето спрямо лицето процесуално действие. Нарочен акт за това не се издава- за това служи актът, отразяващ предприетото процесуално действие. Та интересно ще ми бъде да видя това животно "постановление за привличане на уличен" Колега neshtasten, мисля че някой ви е подвел със скапани лекции- Чинова никога не би твърдяла такова нещо. За да ме разберете правилно, ще обобщя- акт има, но това не е нарочен акт, а актът, отразяващ първото предприето процесуално действие срещу лицето. Пише го ясно по учебниците- пробвай с Никола Манев - противоречията с Чинова са само при касационните основания, така че спокойно можеш да четеш оттам. Колкото до тънкостите в практиката- тук има колеги, които, сигурен съм, с удоволствие ще допълнят теоретическите ми напъни.

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2002, 11:01
от dora
След като излезе учебникът на Н. Манев за наказателния процес, настъпиха промени в НПК и нещата в полицейското производство се промениха, за което Н. Манев написа и нова книга - по-малка, като допълнение на учебника, със същия цвят на корицата като учебника. Дознателят пише постановление за привличане на уличен и вземане на мярка за неотклонение.Успех на изпита!

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2002, 11:45
от Slan4o
Prava ste kolezke,mnogo i to.No onzi znaiko li e baiko li koito se izkazva nepodgotven samo shte obarka kolegata. Doznateliat PISHE POSTANOVLENIA ZA PRIVLICHANE NA ULICHEN i ne samo za privlichane, ako na znaiko-neznaiko ne mu e iasno to neka da preskochi do nai blizkoto RPU i da pomoli niakoi doznatel na mu napravi edno kserokopie na vsichki aktove pak moze i da se nauchi na neshto.

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2002, 13:02
от Jack_Daniel`s
Благодаря на всички, които ми защитиха мнението.

RE: RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2002, 13:05
от znajko
Точно това направих- изтичках до РПУ-то, после си прочетох и новата книжка на Манев и разбрах, че греша. За Jack Daniels и neshtasten- извинения- дължа ви почерпка по ваш избор.

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2002, 21:25
от Слънчо26м
Spoko kolegi, kakto kazvat drevnite latini- Ne za uchilishteto, za zivota se uchim -e nie shte se uchim edin ot drug tsial zivot.:):)s dobri pozelania kam vsichki:)

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2002, 00:46
от Кларк Кент
Аз ще се опитам да съм по-конкретен. Правилата за предварителното производство се прилагат и за дознанието. Дознателя съставя постановление за привличане на уличено лице, от който момент започва наказателното преследване.До този момент се води само наказателно производство под формата на дознание. Наказателното преследване против уличеният започва едва при повдигане и предявяване на обвинението, което при дознанието става при съблюдаване на правилата на предварителното производство.Различията в становищата на преподавателя Ви се дължат на обстоятелството, че четете лекции от преди последното изменение на НПК и такива след това :-)

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2002, 03:33
от remo
Колега Кент, Май сме по едно и също време във форума, обаче те няма в чата! Ти хвърли колегата направо във висшия пилотаж - начало на наказателното производство, начало на наказателното преследване - съвсем ще се сбъгясат! ;-)))) Ако,обаче прочете внимателно написаното от теб, ще си отговори на въпроса. И да не забравят основната разлика между постановлението на следователя и това на дознателя - при първото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се взема мярка за неотклонение! Ако има още нещо неясно - питайте! ;-))))

RE: RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2002, 19:27
от Кларк Кент
Колега remo,съжалявам за чат-а. Няколко пъти опитвах да вляза, но неуспешно.Или дава някаква грешка или пък само гледам какво си пишете, но не мога и аз да се включа.Какво ли не пробвах.Може би не може да поеме повече учестници, знам ли. Уточнението ти за мярката е на място, както винаги.Поздрави!

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2002, 11:07
от veche shtastliv
Vzeh go, kolegi, ostava grajdanskiat! Merci na vsichki!

RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2002, 14:44
от журналист
Дознателят е длъжен да пише такова постановление. Нали затова всички критикуват НПК - защото въведе излишен формализъм и полицаите затънаха в него. Прогресивни хора предлагат той да отпадне. А иначе това задължение беше въведено миналата година от мнозинството на СДС начело с Йордан Соколов и Димитър Абаджиев. Проф. Екатерина Трендафилова, с която правих интервю скоро, твърди същото. Много поздрави на Чинова. Не забравяй, че тя е от другия лагер, но фактът за дознанието си е факт.

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2002, 19:01
от remo
Е-хей! Нещастен, пък вече щастлив! Ние да не живеем в комунизъма,бре!!! За това, че си взел изпита - ЧЕСТИТО!!!!!! Обаче - стегни се и приготви една каса боза / ама със захар, не с подсладители /, че да разберем и ние от този изпит! ;-)))) Иначе, току виж, в комисията на гражданския се оказал някой от нас и тогава .... ;-)))) Успех колега!!!

RE: RE: doznatel

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2002, 03:08
от remo
Уважаеми журналисте! Постановлението за привличане в качеството на обвиняем / уличено лице при дознанието / е всичко друго, но не и формализъм! В процеса на предварителното производство има страшно много формализъм и глупости, но привличането не е от тях. Трагедията се състои не в преминаването на дознанието в полицията, а в пълната некомпетентност на полицаите от чисто процесуална гледна точка./ Тук се сещам за Богомил Бонев, който каза, че разполага с 3 000 готови дознатели в полицията, които ще покажат на следствието как се работи! Е - виждаме ги!/. Иначе казано, постановлението за привличане, е огледалото на свършената работа. Това е най-сложният за съставяне документ на предварителното производство, защото в крайна сметка отразява квалификацията на деянието на база събраният доказателствен материал. А за правилното квалифициране на едно деяние се изисква качествен анализ на всичко събрано, както и добро познаване на НК и практиката - а това вече е висш пилотаж! Затова им е криво на полицаите! Досежно проф. Трендафилова с нейното виждане за европеизирането на българското право - това е тема на друг разговор. Информативно заявявам, че не смятам нейното мнение за единствено меродавно, да не кажа, че имам сериозни забележки. Но пък аз не съм професор! Все още! ;-))))

Re: doznatel

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2002, 01:51
от Advokatin
Bravus!