начало

Мащабните промени в ЗАНН минаха на първо четене без нито един против Мащабните промени в ЗАНН минаха на първо четене без нито един против

Конкурс за нотариуси КАЗУС вариант 3

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Конкурс за нотариуси КАЗУС вариант 3

Мнениеот Гост » 23 Май 2008, 19:23

вариант 3
К А З У С

На 1 ноември 1941 г. Х. закупува нива с площ от 3 декара с частен писмен договор, вписан на 15 ноември 1941 г. със записка за вписване.
Х. умира през 1943 г. като оставя за наследници съпруга К., дъщеря Л. и син М. Дъщерята Л. има син Ю. и дъщеря С. През декември 1949 г. синът Ю. е осиновен от своя вуйчо М. и съпругата му – Ц.
През 1952 г. нивата е внесена в ТКЗС от наследниците на Х.
М. умира през 1953 г. като оставя за свои наследници съпругата Ц., осиновения син Ю. и детето от брака си с Ц. – дъщерята Ф.
През 1956 г. умира дъщерята Ф. и оставя за наследник съпруга си от втория брак А. (първият брак е прекратен през 1947 г., а вторият брак е сключен през 1953 г.), с когото нямат родени или осиновени деца. Съпругът А. умира през 1977 г. и оставя за наследник син Н.
Съпругата К. умира през 1962 г. Съпругата на М. – Ц. умира през 1965 г., а Л. – една година по-късно.
През 1996 г., с решение на ОбПК е възстановено правото на собственост на наследниците на К., Л и М. на нивата от 3 декара в съществуващи стари реални граници.
През 1997 г. нивата е включена в дворищнорегулационния план, а през 1998 г. от парцела са образувани два нови самостоятелни парцела : парцел № І с площ от 1550 кв.м.и парцел № ІІ с площ от 1450 кв.м. Към парцел № І, от друг съседен имот са придадени по регулация 50 кв.м., като съсобствениците заплащат обезщетението за придадената част на общината по местонахождение на имота
През 2000 г. съсобствениците поделят парцелите с одобрена от съда спогодба.
През 2003 г. съсобствениците на двата урегулирани имота ги обединяват, след което прехвърлят идеална част от общия имот и учредяват право на строеж на ”Р” ЕООД за изграждане на 7-етажна сграда. При прехвърляне на идеалната част от терена, те се договарят правото на собственост върху терена да премине върху строителя след изграждането на сградата в груб строеж.

ВЪПРОСИ КЪМ ВАРИАНТ 3:

1. Придобил ли е собствеността на имота Х. и ако е придобил – на коя дата ? Би ли могъл Х. да се разпореди с имота, като представи пред нотариуса като доказателство за собственост само записка за вписване ?
2. Какви са дяловете и какви са квотите на наследниците на Х. след смъртта му през 1943 ?
3. При какви квоти и на кои наследници се възстановява собствеността върху земеделския имот ? Има ли право Ю. на дял от наследството на майката Л. ?
4. Чия собственост е придаваемата част с площ от 50 кв.м ?
5. Приложен ли е регулационният план към парцел № І и какви са предпоставките на закона, за да е налице изобщо приложена регулация ?
6. Възможно ли е собствениците да се легитимират при сделка с имотите само с одобрената от съда спогодба, без други доказателства, установяващи собствеността ? Подлежи ли на вписване решението на ОбПК за възстановяване на собствеността върху земеделския имот ?
7. В кой момент се възстановява правото на собственост по ЗСПЗЗ ? Кога настъпва конститутивният ефект на възстановяването при реституирани имоти по ЗВСОНИ, ЗОСОИ, ЗВСНОИ по ЗТСУ,ЗПИНМ,ЗБНМ, ЗДИ и ЗС ?
8. Каква е площта на всеки от поземлените имоти по ЗКИР непосредствено преди обединението и на поземления имот след обединението ?
9. Кои лица следва да участват като учредители на правото на строеж ?
10. Какви документи по отношение на дружеството следва да се представят, при придобиване на идеалната част от имота? Дължат ли се местен данък и държавни такси при прехвърлянето на идеалната част ?
Гост
 

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 7 госта


cron