Страница 1 от 1

казус по гражданскоправни науки

МнениеПубликувано на: 19 Май 2008, 17:11
от maria_malinova
Днес бях на изпит по гражданскоправни науки в Благоевград.Ето и казуса, ако може някой да ми каже мнението си по него. Благодаря предварително. Никола Стоянов и Надежда Попова имат намерение да сключат брак и през 2000г. заживяват заедно на семейни начала в апартамента на Попова .Стоянов по ставил като условие за сключване на брака да му прехвърли половината от апартамента, като изтъкнал, че дяловете на съпрузите трябва да бъдат равни. С нотариален акт за дарение на 12.10.2001г. Попова прехвърлила половината от апартамента. На 15.10.2001г. те сключили граждански брак.След близо година Попова разбрала, че Стоянов има непрекратен предишен брак с Коларова. На 13.06.2002г. тя подава искове за унищожаване на брака и унищожаване на договора за дарение поради измама.

Въпроси:

1. Налице ли е предявеното основание за унищожаване на договора за дарение?

2. Как ще се отрази върху действителността на договора за дарение, ако в него е посочено, че делът се подарява с оглед предстоящото сключване на брака? А ако срещу прехвърлянето Стоянов се задължава да сключи брак?

3. Могат ли да бъдат съединени исковете на Попова?

4. Трябва ли Коларова да бъде конституирана като страна по делото за унищожаване на брака?А по делото за унищожаване на договора за дарение?

5. Ще бъде ли уважен искът, ако по време на делото Стоянов представи удостоверение, че Коларова е починала по време на делото?

6. Трябва ли по иска за унищожаване на дарението Попова да докаже, че е собственичка на имота, и че брака, с оглед на който е сключен договора е унищожаем?

7. При какви предпоставки може да се иска отмяна на дарението, ако бракът бъде унищожен?

МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 09:46
от inspectora
Не искам да започвам темата за университетите, но не мога да не отбележа (без разбира се да подценявам и този казус), че в СУ казуса е доста по-сложен от този ... сори ама ... (просто ме "мъчи" още оная тема :) )

МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 10:53
от maria_malinova
Аз не казвам, че казуса е бил сложен, просто го написах, за да разбера какво е мнението Ви по него. :wink: Този казус е лесен в сравнение с тези, които са се падали други години, но понеже до сега не се бях явявала на държавен изпит и бях много притеснена дали вярно съм го решила. Е, оказа се че съм го решила вярно, защото утре съм на устен изпит. :) Все пак ще съм ви благодарна да изкажете мнение и по този казус, дори да ви се вижда лесен!

МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 11:22
от inspectora
Като имам малко повечко свободно време... ако не забравя... ще пиша ;)

МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 12:34
от senex
inspectora написа:Не искам да започвам темата за университетите, но не мога да не отбележа (без разбира се да подценявам и този казус), че в СУ казуса е доста по-сложен от този ... сори ама ... (просто ме "мъчи" още оная тема :) )
Всеки път казусите са различни, пък и с различна сложност. :wink:

МнениеПубликувано на: 20 Май 2008, 14:54
от maria_malinova
inspectora написа:Не искам да започвам темата за университетите, но не мога да не отбележа (без разбира се да подценявам и този казус), че в СУ казуса е доста по-сложен от този ... сори ама ... (просто ме "мъчи" още оная тема :) )

Не желая да коментирам темата за университетите в България, и за образованието, което дават( за мен това е безмислено). Не мисля, че е толкова важно къде си завършил, а какво си успял за научиш. Ако ще и Оксфорд да си завършил, не ти ли идва от вътре да се занимаваш с това, което учиш, преподавателите няма как да ти го "налеят" с фуния в главата. Така, че не е важно къде си завършил, а каква полза и какви знания си придобил от това. :!: