навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Здраве

Как да запазим психиката си от депресия по време на карантина?

2020-05-08 0

Как да запазим психиката си от депресия по време на карантина?

Съвети от Ралица Стоянова, психолог във ВИТА

Освен влияние върху физическото здраве и нужда от промени в ежедневието, коронавирусът има отражение върху психиката ни. Страхът от него като невидима и все още недобре изучена заплаха "парализира" много хора.

Едно е сигурно – редно е да спазваме посочените мерки.Така ни се отнема нещо – възможността за социални контакти, освен тези с най-близкото ни обкръжение (а за много хора означава пълна изолация и самота). Отнема ни се и рутината и обичайните ни занимания, отпреди заплахата от този вирус.

Това обаче често води до бурни негативни емоции – освен страха, то носи на много хора стрес, потиснато настроение, депресивни мисли, гняв, объркване. Нека бъдем отговорни, като си останем вкъщи! Но как да опазим психиката си?

Ето няколко полезни съвета за това как да бъдем спокойни вкъщи по време на епидемия:

Да посветим време  на най-близките си.

Eпидемията принуждава много от нас да останат вкъщи заедно със семейството си – съпруг/а, деца, родители. Това е възможност да им отделим повече време, отколкото бихме имали възможност когато и да било.

 • Нека да разговаряме по различни теми, да си припомняме отминали случки, да мечтаем за бъдещето;
 • Хубаво е да помогнем на децата си да се справят с учебните задачи, като четем и гледаме заедно дистанционните уроци и ги обсъждаме;
 • Добра идея е да играем на игри – настолни игри като шах, табла, монополи... всичко, което харесваме и ни носи удоволствие;
 • Сега е моментът да изгледаме множество интересни филми заедно – не на ужасите, разбира се;
 • Да творим – да рисуваме, да изработваме. Има много възможности например да изработим различни предмети от подръчни материали, без да търсим откъде да ги закупим. Една ролка тоалетна хартия например може да се трансформира по много различни начини от детското въображение. :)
 • Освен това чрез играта и рисунките децата биха могли да изразят и психически да преработят страховете си, свързани с опасността от вируса и настоящата промяна. Когато думите не стигат...
 • Сега имаме време, което да посветим на интимността със съпруга/ата си. Не само на секса (но и на него), когато децата и други близки са наоколо през цялото време. :) Бихме могли да си кажем много неща, които не успяваме в забързаното ежедневие. Да опитаме да изясним въпроси, които отдавна предизвикват напрежение помежду ни.  Да се прегръщаме и целуваме по-често;
 • Когато живеем с родителите си, можем например да разгледаме заедно стари снимки, да се редуваме заедно в готвенето, да изпробваме нови рецепти. До голяма степен спазваме това ограничение, за да предпазим тях. Сега е подходящ момент да си припомним колко много се обичаме;
 • Да правим всичко онова, което е характерно и приятно за нашето семейство, което и като едно цяло е уникално, и всеки има своите специални индивидуални характеристики, умения и желания.

Да отделим време и на самите себе си

 • Това е времето да придобием нови знания и умения. От началото на грипната епидемия до момента много онлайн платформи за обучение обявиха свободен достъп. Разполагаме с много ресурси в интернет пространството. Можем да гледаме образователни филми и клипове. Много музеи и галерии дори дадоха възможност за дистанционно разглеждане и запознаване на експонатите. Нека се възползваме!
 • Най-после ще имаме време да прочетем книгите, за които все не ни оставаше време. Да се потопим в света на героите, в различни непознати места и реалности. Да съпреживеем множество истории;
 • Не трябва да забравяме и да не губим физическата си форма. Това, че нямаме достъп до фитнес и спортни зали, не означава, че не можем да се раздвижим! Бихме могли да правим упражнения вкъщи, за да се погрижим за здравето си и добрия си външен вид. В интернет има и полезни клипове, от които да се учим на нови движения и дори да си представим, че сме в зала с други спортуващи, ако имаме нужда от това. А защо не и да потанцуваме на приятна музика? :)
 • Като стана дума за музика, карантината е подходящо време да се отдадем на приятни емоции, слушайки любимите си стилове, групи и изпълнители;
 • Да се погрижим за тялото си. Особено за дамите престоят вкъщи е възможност, въпреки затворените козметични салони, да си позволят домашно приготвени маски за коса и лице, да лакират ноктите си, да хидратират кожата си с различни кремове и лосиони, отделяйки повече време. Бихме могли и да се отпуснем за по-дълго под душа или във ваната;
 • Това е безкрайно важният момент най-после да останем насаме с мислите си. Да поразсъждаваме над важни за нас теми. За малко да се отделим от модерния свят на технологиите. Можем дори да ги запишем. Ако не сме го направили досега, това е чудесен момент да започнем да водим свой дневник.

И не на последно място... ако имаме възможност да работим от вкъщи:

Работата от вкъщи позволява промяната в ежедневието да не бъде така рязка и да ни засегне в по-малка степен. Да запазим донякъде обичайната така необходима за спокойствието ни рутина. Как да го направим?

 • Когато професията ни изисква повече контакти с хора: Има множество приложения, които позволяват групови срещи онлайн, в реално време. Технологиите ни осигуряват тази възможност - да се срещаме, като се видим чрез камерата, да говорим, да общуваме през електронната поща. Така ще бъдем достатъчно ефективни и не изоставаме с графика.
 • Когато работим на компютър: Работата ни и в двата случая, но особено в този обичайно изисква възможност за пълно съсредоточаване. Това може да е трудна задача в присъствието на прекрасните ни, но често шумни деца и домашни любимци. Нека направим всичко възможно да се отделим в по-тиха стая, да поговорим с близките си за това колко е важно да се справяме с работата си също толкова успешно, както в офиса. Ако се налага, да го изискаме от тях. Да сложим слушалки. Да си позволим да изпитаме същото вдъхновение, което понякога имаме през един стандартен работен ден. Да не забравяме колко е важно това.

Много са възможностите да прекарваме пълноценно времето под карантина. Заслужава си да поемем отговорност за своето здраве, това на близките си и на всички хора, като не губим оптимизма и разнообразието в ежедневието си.

за 52%  против 48%  117 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума