навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Технологии

Как да защитим важните и поверителни дигитални документи?

2020-02-04 0

Как да защитим важните и поверителни дигитални документи?

Две достъпни решения за пълна защита на данните за адвокатски кантори и счетоводни къщи

Дори мисълта за загуба на важни данни или изтичане на информация веднага извиква в съзнанието ни картини от Апокалипсиса. Препоръките на специалистите по информационни технологии, които обикновено си спомняте чак когато най-лошото се случи, са да вземете мерки, докато всичко е наред. Така че готови ли сте да направите "застраховка" за бъдещето на своя бизнес и да не разчитате на шанс и случайни фактори, ако нещо се случи с данните ви? А и да спестите немалка сума пари, ако някой хакер криптира файловете ви и ви поиска откуп. Нека ви разкажем как.

Достъпно решение за работни групи до 5-6 потребителя

Не е нужно да четете дебели книги и безброй форуми в Интернет, за да защитите данните си. Решението вече е общодостъпно и не е скъпо. То се нарича NAS (мрежов сървър за съхранение на данни), който просто трябва да включите към офис мрежата и да настроите да извършва исканите услуги, като например – архивиране, създаване на огледални и отдалечени копия, споделяне на файлове, криптиране на информация, ограничаване на правата за достъп до папки и файлове.

Вероятно думичката сървър леко ви е уплашила, но дори да нямате щатен администратор или ИТ фирма, която поддържа компютърната техника, с малко желание можете лесно да настроите системата в рамките на около час и само с помощта на своя лаптоп или смартфон. А ако сте от професионалистите, които харесват всеки да си върши работата, можете просто да доплатите неголяма сума за услугата по конфигуриране на вашето ново мрежово хранилище за данни.

Но какво всъщност получавате и колко струва?

Нека разгледаме един от най-достъпните ценово модели NAS на пазара – F2-210 на компанията TerraMaster, която има дълга история в разработката и производството на такива продукти. Достатъчно е да го свържете с мрежов кабел и към захранване, за да получите мини сървър с капацитет между 1 и 28 терабайта (TB) в зависимост от режима на използване. За да получите максимална сигурност, най-добре да използвате два еднакви диска (например с капацитет по 2 TB всеки) в режим на огледален запис на данните. Така ако единият се повреди, винаги можете да възстановите информацията от втория. Цената на тази конфигурация с качествени твърди дискове с дълга гаранция е 579 лв. с ДДС. При това тук няма абонаментни такси и скрити разходи. NAS устройството не изисква специална климатизация и потребява съвсем малко електрическа енергия – от порядъка на ватове.

След като вече имате работещ NAS в мрежата, ето какво можете да правите с него:

  • да записвате и работите с файлове от всеки компютър и устройство (таблет, смартфон) в локалната мрежа;
  • да споделяте произволни файлове и папки с всеки като просто генерирате връзка за защитен достъп;
  • да създавате регулярни резервни копия на данните, включително към облачни услуги за още по-голяма сигурност;
  • да създадете профили и права на достъп на всеки потребител, така че всеки да вижда и достъпва само това, което е предвидено;
  • всеки потребител да може да достъпва файловете си отдалечено, независимо къде се намира и по този начин да получава информацията по време на срещи при клиенти или от вкъщи;
  • да защитите файловете си от вируси и злонамерен софтуер, благодарение на вградените антивирусни приложения и защитна стена, които са напълно безплатни.

Моделът F2-210 има стилен алуминиев дизайн и надеждно охлаждане. Неговият 64-битов процесор и 1 GB памет са достатъчни да обслужват нормално работни групи до 5-6 потребителя.

Можете да го купите с 2 години гаранция от ADSYS или всички партньори на фирмата (JAR Computers, JMT.bg и др.)

Производителност за работни групи до 10-12 потребителя

Дори служители в офиса да са повече, няма проблем да използвате компактен NAS за съхранение на данните в работната мрежа. За тази цел ви предлагаме модела DS218+ на световния лидер в този сегмент – Synology. Този модел разполага с 2 гнезда, бърз процесор Intel и възможност за разширение на паметта, така че няма да се затрудни дори при едновременно обслужване на няколко задачи и повече потребители.

Synology DS218+ разполага с още по-голям набор от приложения и всепризнат лесен за употреба административен интерфейс, подобен на популярните операционни системи.

Към гореизброените задачи, които този NAS може да обслужва, можете да прибавите и запис на видео от IP камери за наблюдение – още един плюс за сигурността в офиса. Можете веднага да включите 1 или 2 камери от поддържаните над 3000 модела, без да се налага да плащате допълнителни лицензи – цялата поддръжка и софтуер се доставят стандартно с устройството.

Цената на Synology DS218+ в комплект с два надеждни диска по 4 TB е 1146 лв. с ДДС.

Това са два примера за два от най-популярните модели мрежови устройства за съхранение на данни, предлагани от ADSYS. Ако се нуждаете от по-голям NAS или различна конфигурация, можете да се консултирате с всички дилъри на марките TerraMaster и Synology и да получите пълен набор от услуги по инсталацията, конфигурирането и поддръжката на вашия нов сървър.

 
за 50%  против 50%  317 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума