навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Финанси

Анализ на "УниКредит Булбанк": Инвестициите на българите растат с по една четвърт на година, но все още са само 2% от спестяванията

2019-10-28 0

Анализ на

Пазарът на инвестиционни продукти у нас има голям потенциал в сравнение с останалите страни от региона


За последните 10 години обемът на инвестициите на домакинствата в България отбелязва ръст от 250%. За същия период обемът на депозитите се е увеличил със 135%. Въпреки изпреварващото нарастване на инвестициите, все още те представляват само 2,3% от всички спестявания на българите, докато останалите 98% са за депозитите. Това показва анализ на пазара на спестявания и инвестиции, представен от "УниКредит Булбанк". В представянето на анализа участие взеха главният изпълнителен директор на банката Теодора Петкова, директорът "Банкиране на дребно" Джакомо Волпи и Сава Савянов, мениджър "Продажби на инвестиционни продукти".

Повод за проучването е десетгодишнината от началото на продажбите на "Спестовен план" - продукт на "УниКредит Булбанк", който дава възможност за спестяване и реализиране на добра доходност с малки суми всеки месец, които се инвестират във взаимни фондове.

"Най-добрият начин да започнете да инвестирате са спестовните планове. С тях вие избирате инвестиционната стратегия, инвестирате малки суми месечно във фондове на "Амунди" и разполагате с информация за вашите средства", коментира Джакомо Волпи. Той посочи, че средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в България за последните две години (2017-2018) е 23%. "Така делът на инвестиции във взаимни фондове расте, но все още остава далеч от нивата в развитите пазари и дори останалите страни от Централна и Източна Европа", допълва Волпи.

"Свидетели сме на ръст на икономиката и доходите, който естествено води и до увеличение на спестяванията. Виждаме голям потенциал в пазара на инвестиционни продукти и продажбите на нашия Спестовен план са доказателство за това", коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк". Клиентите на "УниКредит Булбанк", избрали инвестициите като възможност, са нараснали през 2018 г. с 22% на годишна база.

Експертите на банката посочват, че разпределението на активите в портфейла на българските инвеститори се доближава до структурата на портфейла на средния европейския инвеститор. Според изчисленията в анализ на "УниКредит Булбанк" потенциалът за допълнителна доходност от капиталовите пазари е очевиден. Така например, 1000 лв. депозирани през 2014 г. носят лихвен приход от 59 лв. към днешна дата или 1,15% на година. В същото време, 1000 лв. инвестирани в кошница от европейски облигации, биха имали възвращаемост от 139 лв. или почти 2,5 пъти по-висока от тази на депозита.

"УниКредит Булбанк" поддържа лидерската си позиция на най-добра дигитална банка като непрестанно и устойчиво инвестира и реализира проекти в тази област. Голяма част от банковите услуги могат да се получат онлайн - извършване на преводи и плащания, откриване на сметка, сключване на застраховка, дори получаване на финансов съвет. Инвеститорите във взаимни фондове вече имат възможност да следят и инвестициите си през мобилното приложение "Булбанк Мобайл".

за 46%  против 54%  155 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума