навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Бизнес

"ОмегаСофт" на 25

2019-04-01 0

Първи април 2019, краят на четвъртата петилетка от 21-ви век. "ОмегаСофт", една от старите български софтуерни фирми, изпуснала с малко времето на перфолентите и перфокартите, точно на тази дата навършва четвърт век. Сериозна българска медия предвидливо е оставила място да отбележи тази годишнина, като се е лишила от възможността по-подробно да информира своите читатели за евтини апартаменти, кобри и евроизбори. И, защото рожденият ден на "ОмегаСофт" е на шеговита дата, е избрана формата на непринудено интервю. Участниците: Журналистка и Управител 

Ж: Здравейте! Надявам се, че си спомняте как започна всичко? Или?

У: Добър ден! Това помня! През лятото на 1991 година обстоятелствата събраха трима души на едно и също място – в НППФ (Национален Проектен и Програмен Фонд) към мастодонта "Програмни продукти и системи". По това време вече беше ясно, че няма как софтуерът в нито един аспект да бъде държавен бизнес. Така, че предприятието къде по-бавно, къде по-бързо, просто умираше. А тримата души, които се бяхме събрали, се отличавахме с това, че просто ни се работеше и нямахме никакво намерение да участваме в потъването на поредния "Титаник" на социалистическата планова икономика. По първата причина си "изпросихме" да ни възложат разработката на софтуер за изчисляване на работни заплати (от което нищо не разбирахме!), който успешно завършихме през март 1992 година, а по втората – напуснахме предприятието през декември 1993 година. Три месеца по-късно, "ОмегаСофт" ООД вече беше факт.

Ж: Как беше в началото?

У: Годината на основаване предполага да отговоря, че е било трудно. Всъщност трудностите идваха от две посоки. Първата – като всички българи, захванали се по нормален начин с частен бизнес, бяхме самоуки, и втората – пак съвсем нормално, като почти всички, бяхме "играещи треньори". Решенията, които взимахме, си ги изпълнявахме сами. Е, разбира се, скоро след като почнахме да работим вече имахме един служител – който, за наша радост, до ден днешен е част от компанията. Във финансов аспект, нали вече всеки успех и неуспех мерим в пари – около година бяхме "на нулата", при това тримата основатели носеха у дома по-малко пари, отколкото преди това изкарваха на държавната работа.

Ж: И кога уловихте попътния вятър?

У: Ми не го уловихме. Създадохме го. С коректно, последователно и благодарно отношение към клиентите ни, с ясна и аргументирана ценова политика, с неуморно и актуално развитие на продуктите ни. Също така бяхме от първите, които сложиха софтуера "на тезгяха" и успяха да убедят потребителите си, че нашата намеса в "подкарването" му не е задължителна. Бяхме от първите, които въведоха абонаментните договори, така, че нашите клиенти бяха спокойни, че винаги разполагат с актуалната и нормативно издържана версия на продукта. Да се огледаме днес – всички световни производители на софтуер предлагат своите продукти по тази схема. Това изобщо не беше така в края на миналия век. Решихме да развиваме бизнеса си в страната на базата на взаимен интерес и партньорство с фирми, доказали се на местно ниво. Никога не сме смятали да откриваме офиси на компанията извън София. Това са основни моменти в развитието на "ОмегаСофт", които направиха фирмата незаобиколим фактор на пазара на софтуера за изчисляване на работна заплата в началото на новото хилядолетие, т.е. за по-малко от 10 години от създаването и.

Ж: До момента говорите за "софтуер за изчисляване на работната заплата". Какво стана със "системата за управление на човешките ресурси" Или "човешкия капитал", ако предпочитате?

У: Е, този път стреляхте в десетката. До 2006 г. "ОмегаСофт" пренебрегваше развитието на софтуера си в тази посока. Залисани в ежедневните желания на нашите клиенти, някак си действахме като Съветския съюз, където, в "Большая советская энциклопедия" дълго време срещу думата "кибернетика" стоеше обяснението "псевдонаука". Така и за нас – през този период бяхме неглижирали създаването на такава функционалност в нашите продукти. Пазарът, разбира се, не прощава подобна немарливост – през тези години загубихме престижни клиенти, за които съществуването на такива възможности в софтуера е от решаващо значение при неговия избор. Нормално е – всеки истински мениджър "Човешки ресурси" е важен фактор в компанията си и няма как неговото мнение да не се вземе предвид. Дори да не е запознат с всички особености на трудовите възнаграждения в компанията, в която работи. От друга страна, доколкото "ОмегаСофт" е компания, която предлага "софтуерна конфекция" с абсолютна сигурност може да се твърди, че подобни модули са подходящи за ограничена част от нейните клиенти. Това обаче не значи, че те трябва да отсъстват. Така или иначе, ние работим в тази посока и резултатите вече са видими.

Ж: Двадесет и пет годишния живот на "ОмегаСофт" поне формално е белязан от световната финансова криза. Как се отрази това на компанията?

У: На първо място парите почнаха да се въртят по-бавно. Увеличиха се длъжниците на фирмата. И, най-важното – нас ни "извадиха" дребните ни клиенти. Те се оказаха най-редовните и предвидими платци. Дължим им едно огромно "Благодаря!", че благодарение на своята лоялност, ни преведоха през трудностите почти без премеждия.

Ж: Най-големите грешки, които сте допускали, за тези 25 години работа?

У: Сега ми се струва, че на първо място трябва да посоча предоверяването. Нито опитът ми, нито възрастта ми предполага да приемам нещата винаги за чиста монета и да се доверявам безпрекословно на хората около мен. За съжаление, това е носило ако не вреди, то поне сътресения на бизнеса и е било в ущърб на компанията. Утешението, а може би и оправданието е, че всичко е правено в името на това хората в "ОмегаСофт" да се чувстват добре, което да помогне за по-високи резултати в работата им. И, да не забравяме – доколкото собствениците са извървяли всички възможни пътища във фирмата, е нормално те да имат такова отношение към сътрудниците си. Все пак чудесно знаем какво струва изпълнението на задачите, които възлагаме. Друг сериозен пропуск е забавянето на развитието на продукта в определени посоки, независимо функционални или технологични, в желанието ни да не "скандализираме" пазара и да извлечем максимума от статуквото.

Ж: А най-голямото удовлетворение?

У: За щастие, за четвърт век поводите за гордост са достатъчно много. Трудно могат да бъдат степенувани. И казвам това не от куртоазия, а поради факта, че в един бизнес когато си и проектант, и производител, и търговец, и системен интегратор, процесите вървят ръка за ръка като трудно може да се даде превес на някой от тях. И все пак – на първо място бих посочил хората, които за това време са минали през фирмата. Те са основната причина днес "ОмегаСофт" да е име в бранша и те са тези, заради които винаги сме казвали, че разполагаме с възможно най-добрия екип. След това, разбира се, клиентите ни – фактът, че повече от 30% от работещите в страната, получават възнагражденията си, обработени от нашия софтуер, е достатъчно показателен. Не мога да пренебрегна партньорите ни – благодарение на тях всяка фирма в страната може да разчита не само на нашия софтуер, но и на компетентна помощ при експлоатацията му. Без тях ние бихме останали една регионална фирма – дори на големия пазар на столицата. Няма как да не се похваля с дълголетието и доброто здраве на компанията – надживяхме двуцифрен брой правителства и няколко състава на парламента. При това под стриктния и непрекъснат контрол на клиентите си, като във всеки момент се стараехме да изпълняваме обещанията си. И всичко това – без политически протекции, фалшиви обществени поръчки и театрални бизнес постановки.

Ж: А сега накъде?

У: Няма как да отговоря на този въпрос по-добре от Рангел Вълчанов. И все пак – най-напред предстои отбелязването на годишнината ни в по-тържествена обстановка. След това? Знам ли? Може би към следващото интервю след още 25 години. Аз ще съм същия.

за 50%  против 50%  540 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума