навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Авто

Citroеn преоткрива компактния хечбек

2021-03-15 0

Citroеn преоткрива компактния хечбек

След успешното навлизане на пазара на SUV автомобилите с моделите C3 Aircross SUV и C5 Aircross SUV, Citroen се завръща решително на пазара на хечбеците. Компактните хечбек автомобили играят основна роля на европейския пазар. С над 1 700 000 продадени броя в Европа за 2019 г, или близо 11% от общите продажби на леки автомобили, сегментът на компактните хечбеци остава недостижим на европейския пазар. Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4, са два варианта на компактния хечбек от ново поколение на Citroen, който е вдъхновен от своите клиенти и от начина, по който те възприемат автомобила. 

Наследници на успешни поколения компактни хечбек модели

Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 са плод на натрупания от Citroen богат дългогодишен опит в сегмента на компактните хечбеци с близо 12 500 000 продадени компактни автомобила за 92 години. Поколения хечбеци, оставили следа в автомобилната истпория, отговаряйки на нуждите на клиентите, търсещи автомобили, които предлагат цялостен комфорт и стабилно поведение на пътя, компактни отвън и просторни отвътре, елегантни и здрави. Представители на 10тото поколение компактни хечбеци на Citroen, новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 възраждат ценностите на Citroen: духът в стил Андре Ситроен на C4, дързостта на дизайна на Ami 6 и Ami 8, легендарният комфорт на GS и GSA, модерният дух на BX, забележителната стабилност на пътя на ZX, голямото вътрешно пространство на Xsara, технологичността и поливалентността на C4, поколения 2004 и 2010, утвърденият характер на C4 Cactus.

Иновативен силует и утвърден стил

Типично за Citroen, дизайнът на новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 е силно отличителен благодарение на комбинирането на:

 • Елегантността, плавността и динамичността на компактен хечбек, постигнати чрез плавно преливане на обемите, изтънчени линии, отличителни графични елементи,
 • Силата, характера и здравината на SUV, за които свидетелсват големите колела, мускулестите извивки, защитните елементи, разположение на 360° около каросерията.

Модерна и технологична предна част

В предната част на автомобила, откриваме V-образен светлинен подпис и новите естетични решения на Citroen, загатнати още от CXPerience Concept, Ami One Concept и 19_19 Concept и въведени от новия C3 в началото на 2020 г. като фарове на два етажа и хромирани шеврони, простиращи се по цялата широчина на автомобила до дневните светлини в горната част, а вече и до фаровете в долната част, подчертавайки технологията: 100% LED осветление "Citroen LED Vision" с дневни LED светлини и фарове, състоящи се от 3 LED модула. Визията на тази иновативна и технологична предница се допълва от LED фаровете за мъгла в съчетание с цветни елементи с графична форма.

Високият и хоризонтален преден капак взаимства вдлъбнатите елементи от SUV C5 Aircross, създавайки усещане за сила и здравина и придавайки на новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 енергичен и решителен вид. Предната броня, с долна част в матово черно, гарантира здравина в случай на лек удар. Решетките за въздух, в които преоткриваме мотива на макро шевроните, познати ни от Ami One Concept и 19_19 Concept, свидетелстват за отделеното внимание на всеки детайл.

Аеродинамичен профил с плавни линии

Изключително аеродинамичният профил предлага съчетание на плавни с по-решителни линии, подчертаващи големия обем и свидетелващи за сила, мощ и характер. Големите колела с диаметър от 690 мм са акцентирани от забележителния дизайн на джантите 18" още от по-базовите модели. Разположени пропорционално в 4те краища на автомобила, те придават завършеност на силуета. Черните матови лайстни над гумите, сливащи се с долната част на предната и задната броня и с изпъстрените с цветни елементи Airbump®, правят силуета по-динамичен и свидетелстват за защитеност и здравина. Хромираните лайстни на стъклата от своя страна, заедно с новите огледала с модерен и елегантен дизайн, осигуряват на автомобила изтънченост и представителност. 

Уникалната линия на покрива, в съчетание с наклоненото задно стъкло, са безспорен израз на аеродинамичността на автомобила. Динамичността на силуета се акцентира от присъствието на спойлер. Леко наклоненият покрив, разположен над 3те странични стъкла и достигащ чак до задните светлини е препратка към митичния Citroen GS.

Задна част, излъчваща сила и динамичност 

Задната част придава динамичност и стабилност на автомобила, загатвайки за щедър обем на багажника (380 л) чрез дизайна на задния капак, осигуряващ лесно товарене. Наклоненото задно стъкло и вертикалния капак са препратка към силуета тип "Купе" на C4 от 2004 г. с оригиналното му задно стъкло от две части с аеродинамичен спойлер.

Задните светлини на новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 са свъзрани с лайстна в блестящо черно и използват за пръв път задния светлинен LED подпис във формата на V, познат ни от концептуалните Ami One Concept и 19_19 Concept, в унисон с предната част на автомобила. 

В долната част на бронята в матово черно, осигуряваща защита и здравина, са разположени елементи в блестящо черно, подчертаващи хромираните тръби на ауспуха при някои от версиите с двигател с вътрешно горене или цветни елементи при електрическите версии. Това придава на автомобила мощ и динамичност.

Модерно купе, осигуряващо комфорт

Купето вдъхва доверие още от пръв поглед, чрез осезаемото качество на материалите и модерната си визия. Благодарение на програмата Citroen Advanced Comfort®, интериорът създава усещане за комфорт с изчистеното и модерно бордно табло, с нежните форми на панелите на вратите, многобройните места за вещи, гладките и приятни на допир материи и седалките, които приканват пътниците да се настанят в автомобила. Широкото хоризонтално бордно табло дава на пътниците усещането за пространство и обем, предлагайки многобройни места за вещи, находчиво разположени в цялото купе, което свидетелства за интелигеност на концепцията: чекмедже на бордното табло, Smart Pad Support Citroen™. Намирайки естественото си продължение в панелите на вратите, бордното табло сякаш ви обгръща и по този начин се засилва усещането за защитеност и спокойствие на борда, а високата и широка централна конзола придава повече представителност на този компактен хечбек. 

Пътниците се потапят в уютна атмосфера: ново уникално покритие на бордното табло с мотив, изобразяващ шеврони, нови мотиви на седалките Advanced Comfort, цветни теми в интериора, които съчетават седалките с новите декорации и облицовки на панелите на вратите. Материите са качествени и нежни в контактните зони: горната част на бордното табло, лайстни на панелите на предните врати, облицовка на подлакътниците. Нотки в сатениран хром или в блестящо черно върху въздуховодите, волана, бордния панел, командния блок на климатика и на инфотейнмънт системата, централната конзола и чекмеджето на бордното табло придават на купето допълнителна изтънченост и помагат да се идентифицират полезните функции.

На волана с широк долен лъч са обединени командните бутони на системите в помощ на управлението отляво и на инфотейнмънт системата отдясно. Зад волана са разположени нови лостчета на автоматичната скоростна кутия в блестящо черно: закрепени за волана, те позволяват да превключвате скоростите моментално, независимо от ъгала на волана. 

Интерфейсите Човек Машина (IHM) придават на купето технологичност и модерен облик. Оригиналният и лесен за разчитане цифров борден панел HD frameless пред водача носи отличителните черти на Citroen. Той е леко осветен покрая с дискретна бяла светлина, което създава усещането, че сякаш се носи във въздуха и се допълва от широкоекранна цветна система за индикация на нивото на очите, която поднася информацията много четливо и позволява на водача да не откъсва поглед от пътя, показвайки му най-важната информация, свързана с управлението. Командните елементи на автомобила са обединени в разположения в центъра на горната част на бордното табло и свързан с централните въздуховоди сензорен таблет 10" в блестящо черно с хромиран бутон с шеврони. На командните елементи на автоматичния двузонов климатик е отделено специално внимание: хромирани въртящи се бутони с шеврони върху тях, бутони в блестящо черно.

Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 са оборудвани с елегантен нов метален команден лост на автоматичната скоростна кутия с преплитащи се орнаманети. Той има три положения (R, N и D), позволяващи лесно да изберете заден ход, неутрално положение или движение напред. Кутията разполага и с два осветени бутона: P за активиране на режим Паркинг, M за активиране на ръчния режим на управление при двигателите с вътрешно горене или B за активиране на режим Brake за складиране на енергия при електрическата версия. Конзолата включва също и лоста на ръчната спирачка, както и командния елемент за избор на режим на управление при версиите с автоматична скоростна кутия: Eco, Normal, Sport.

Специфична и изтънчена оферта за персонализация

В съответствие с очакванията на клиентите в сегмента, новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 предлагат избор между 31 възможни комбинации на цветове, цветни пакети за екстериора и 6 различни теми за интериора, които позволяват на клиентите да карат автомобил по свой вкус.

Офертата за външна персонализация на новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 позволява да създадете 31 различни комбинации, съчетавайки:

 • 7 цвята на купето, от най-семплите до най-ярките: вечните и незаменими Blanc Banquise, Noir Obsidien, Gris Acier и Gris Platinium, ярките и топли Rouge Elixir и Brun Caramel и едно елегантно и изтънчено предложение, Bleu Iceland.
 • 5 Цветни пакета: Glossy Black, Sable Metal, Gris Texture, Anodised Deep Red и Anodised Blue, като последният се предлага само за E-C4 - 100% електрически и идентичен на предлагания при C5 Aircross SUV Hybrid, за да се засили усещането за родственост между електрифицираните автомобили на Citroen. Тези, типични за автомобилите Citroen пакети включват цветни елементи около предните фарове за мъгла, върху Airbump® и позволяват да се създадат дискретни, изтънчени или по-динамични комбинации. 

За да дадат още по-големи възможности за персонализация, новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 предлагат голям избор на джанти и тасове с уникален дизайн, които подчертават колелата с голям диаметър (690 мм):

 • Тасове 16" Spring,
 • Джанти 16" Steel & Style,
 • Алуминиеви джанти 17" Upstream с диамантен ефект – само за международния пазар,
 • Тасове 18" Aerotech,
 • Алуминиеви джанти 18" Aeroblade с диамантен ефект, изключително за новия C4
 • Алуминиеви джанти 18" Aeroblade Dark, изключително за новия C4
 • Алуминиеви джанти 18" Crosslight с диамантен ефект – изключително за новия E-C4 - 100% електрически.

Благодарение на топлите и нежни при допир материи, със семпли или по-ярки тоналности, темите за интериора се превърнаха в една от отличителните черти на купетата на Citroen. За да може всеки да пътува в купе по свой вкус, автомобилът предлага възможност за избор между 6 различни цветни теми за интериора.

 • Стандартен интериор: съчетаване на плат Meanwhile, черен плат и сива ивица за един по-семпъл интериор.
 • Urban Grey със седалки Advanced Comfort: комфортът и дискретността на сив плат Chevrons с черен плат, имитиращ кожа и сива ивица с графичен мотив с шеврони.
 • Metropolitan Grey със седалки Advanced Comfort: луксозната комбинация на черен плат, имитиращ кожа със сив плат и сива ивица с графичен мотив с шеврони.
 • Metropolitan Blue със седалки Advanced Comfort: изтънчеността и оригиналността от съчетаването на плат Saphyr, имитиращ кожа, син плат и метално-сива ивица.
 • Hype Black със седалки Advanced Comfort: забележителен стил с използването на зърнеста черна кожа Siena в съчетание с черен плат, имитиращ кожа и сива ивица с графичен мотив с шеврони.
 • Hype Red със седалки Advanced Comfort: динамичността и забележителния стил на  зърнеста червена кожа Siena в съчетание с черен плат, имитиращ кожа върху седалките и панелите на вратите. Уникална бродерия с мотив, изобразяващ шеврони подчертава линията на облегалките от сива кожа Alcantara и декорацията с шеврони на вратите.

Лайстната на панелите на предните и задните врати може да бъде заменена при новият E-C4 - 100% електрически с декорация в синьо-зелено с графичен мотив с шеврони, за да се придаде цвят на по-семплите интериори и да се внесе наелектризираща цветна нотка в интериора в унисон с електрическото задвижване на автомобила.

100% електрически, бензинов или дизелов, по избор на клиента

Новият E-C4 - 100% електрически е въплъщение на технологична и модерна електрическа мобилност в услуга на комфорта и на поливалентността при ползване: мобилността в класа E-Confort. След C5 Aircross SUV Hybrid, Ami, E-Jumpy и E-SpaceTourer, новият E-C4 – 100% електрически позволява да се движите в изцяло електричеки режим всеки ден, напълно изолирани от пътя и от външния свят и при пълно спокойствие: всички външни дразнения са филтрирани. С електрическата версия на автомобила всички препятствия изчезват. Пътниците се потапят в атмосфера на спокойствие. Безшумното функциониране, плавното потегляне на автомобила, удоволствието от управлението, мекото окачване, мекотата на седалките Advanced Comfort, липсата на вибрации на борда, ергономичността и лекотата при ползване на интерфейсите и услугите, всичко допринася да се засили усещането за комфорт на борда, за всеки един от пътниците. 

Новият E-C4 - 100% електрически е оборудван с двигател, който е икономичен при ползване, с нулеви емисии на CO2 и осигурява автономия в цикъл WLTP от 350 кмi. Освен удоволствието да се движите в 100% електрически режим, без емисии на CO2 и с реални икономии при ползване, новият E-C4 - 100% електрически ви осигурява и достъп до градските зони с ограничен достъп, до които все по-често не се допускат автомобили с двигатели с вътрешно горене. 

Този 100% електрически двигател е енергичен и с високи динамични показатели, независимо от осбтоятелствата, с мощност от 136 к.с., въртящ момент от 260 Nm, наличен на момента, ускорение от 0-100 км/ч за 9,7 сек. в режим Sport и максимална скорост от 150 км/ч. Батерията на електрическия двигател с капацитет 50 kWh, е от типа за високо напрежение 400 V Li-Ion. 

Новият E-C4 - 100% електрически разполага с функция Brake, която позволява по-бързо да се намали скоростта на автомобила при отнемане на газта без да се натиска спирачния педал, за да се увеличи автономията. По този начин, системата прави възможно складирането на наличната енергия по време на фазите на спиране и на намаляване на скоростта, за разлика от версиите с двигател с вътрешно горене. Това позволява да се презареди частично батерията и да се увеличи автономията.

Налични са няколко режима на управление. Те се активират с помощта на лоста за избор на режим на централната конзола: Eco, Normal или Sport.

Батерията е с гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от зарядния ѝ капацитет.

За да улесни живота на клиентите си и да им позволи да се възползват максимално от електрическия си автомобил, благодарение на по-бързо презареждане в ежедневието, Citroen предлага решението "one stop shop" за инсталиране на заредна станция Wall Box у дома. 

Презареждането е опростено и може да бъде програмирано или отложено, за да можете да се възползвате, например от по-изгодна тарифа (нощна тарифа). Програмирането се осъществява през сензорния екран в купето или през приложението My Citroen. Презареждането се осъществява лесно, благодарение на подобрената ергономичност на буксата и на кабелите за презареждане, разположени под пода на багажника. Буксата за зареждане включва цветен код, който позволява да се проследи визуално целия процес на зареждане, който може да бъде видян и в приложението My Citroen.

С лансирането на гамата си електрифицирани автомобили Citroen предлага на водача ясни и интуитивни интерфейси, които са лесни за разчитане, разбиране и използване. Целта е да се засили връзката между водача и неговия автомобил, да се използва модерна задвижваща верига, да се опростят всички действия и взаимодействия в ежедневието, за да може новият E-C4 - 100% електрически да се превърне в модерно, забавно, интуитивно и забележително продължение на дома. Специфичен изглед върху цифровия екран предоставя на водача информация относно нивото на зареденост на батерията и автономията, както и данните от 3 измервателни уреда по избор: уред за измерване на мощността, на енергийния поток или на разхода на енергия при използването на елементите за топлинен комфорт. 

Специфични страници в сензорния екран, достъпни директно чрез натискане на един бутон на централната конзола, показват състоянието на функциониране на системата или параметрирането на отложеното презареждане на батерията. Когато автомобилът се зарежда, на екрана се показва оставащото време до пълното зареждане (в ч. и мин.), натрупаната електрическа автономия (в км), степента на зареденост на батерията (в %).

Нов израз на програмата Citroen Advanced Comfort®

Запазена марка на Citroen, на която се основава концепцията и разработката на автомобилите на марката, програмата Citroen Advanced Comfort® е ново по-модерно и по-рационално виждане за комфорта. Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 предлагат конкретни решения в духа на тази програма, за да отговорят на разнообразните очаквания на клиентите по отношение на комфорта. 

 • Комфорт в движение: пътниците са защитени от външните дразнители, както по отношение на неравностите на пътя, така и по отношение на шума.
 • Комфорт в ежедневието: животът на борда е улеснен, благодарение на големите обеми, на практичните места за вещи и на находчивата подредба на интериора.
 • Душевен комфорт: да се осигури на водача спокойствие на духа като се намали психическото напрежение чрез организиране и степенуване на информацията и да се показват само наистина необходимите данни.
 • Комфорт при ползване: плавност при ползване на автомобила и на оборудването му, благодарение на интуитивни технологии, полезни помощни системи и цифрова свързаност между пътниците и автомобила

Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 са оборудвани серийно още от средните нива на оборудване с окачване Progressive Hydraulic Cushions®, използванo за пръв път при C4 Cactus и C5 Aircross SUV, коeто осигурява забележителен комфорт и създава усещане "летящо килимче", осигурявайки спокойствие на борда, динамичност и удоволствие от управлението. 

Тази ексклузивна за Citroen иновация, чиято цел е да се подобри качеството на филтриране на неравностите е плод на дългогодишен труд на експертите на Citroen в областта на окачването: от повече от 100 години насам комфортът на окачването е един от приоритетите на марката и клиентите оценяват комфорта на Citroen, който се отличава от всичко друго, което се предлага на пазара. 

В рамките на разработката на това окачване бяха регистрирани 20 патента. Принципът му на функциониране не е сложен. Докато класическото окачване се състои от амортисьор, ресор и механичен ограничител, окачването с Progressive Hydraulic Cushions® добавя два хидравлични ограничителя от всяка страна.

Широките и удобни седалки на новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 веднага приканват пътниците да се настанят в тях. Те осигуряват приятно усещане за комфорт и поддръжка, създавайки впечатление, че се настанявате във фотьойл и сте изолирани от пътя. Настанени по-нависоко от конкуренцията, благодарение на повдигантото купе, пътниците получават видимост по-надалеч и могат да се насладят на пътя при пълно спокойствие.

Ексклузивна иновация на Citroen, седалките Advanced Comfort, предлагани серийно още от средните нива на оборудване, са използвани за първи път при C4 Cactus и C5 Aircross SUV . Те се предлагат в новия E-C4 - 100% електрически и новия C4 с интериорите Urban Grey, Metropolitan Grey, Metropolitan Blue, Hype Black и Hype Red и гарантират:

 • Визуален комфорт
 • Комфорт при сядане
 • Динамичен комфорт
 • Комфорт за тялото

Дизайнът на Advanced Comfort Seats гарантира оптимален комфорт в движение, благодарение на широките седалки и облегалки, засилената поддръжка, електрическите настройки и функциите за регулиране в областта на кръста и за регулиране на височината на предните седалки, широките и удобни странични и централни подлакътници отпред и отзад.

За още по-голям комфорт, предните седалки могат да бъдат оборудвани, освен с функция за отопление, и с функция за масаж. 

Специално внимание е отделено на местата за вещи в цялото купе. Концепцията на автомобила, съобразена с програмата Citroen Advanced Comfort® позволи да се освободи повече пространство за вещи – не по-малко от 16 места в купето с общ обем от 39 л, за да се гарантира по-голяма практичност в ежедневието.

Като истински поливалентни компактни хечбеци, които могат всичко, новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 предлагат едновременно компактни външни размери, за по-голяма пъргавост при ежедневно ползване и голямо вътрешно пространство, благодарение на междуосието от 2 670 мм, едно от най-големите в сегмента, осигуряващо Best in Class (198 мм) пространство в обастта на коленете за пътниците отзад. Външната широчина от 1 800 мм, позволява да се настанят удобно трима души отзад – 1 380 мм ширина в областта на раменете и 1 440 мм при лактите. 

Щедрият багажник от 380 л е лесен за използване, благодарение на равния си и нисък (715 мм) товарен праг, големия си отвор и правите си стени, новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 се позиционират в сърцето на сегмента и се адаптират към нуждите на всеки. С цел по-голяма практичност, подът на две нива позволява да се раздели багажника на отделения и да получите равен под, когато се сгъне задната седалка. Този под на две нива може да се постави в наклонено положение, за да се улесни товаренето на багажника. Новият E-C4 - 100% електрически също предлага възможност да се приберат кабелите за зареждане или други предмети под пода. И за да бъде още по-практичен, автомобилът предлага куки за закачане на чанти, разположени от двете страни, както и отвор за превозване на ски, в който могат да се поставят много дълги предмети.

Новият E-C4 - 100% електрически и новият C4 предлагат 20 технологии в помощ на управлението от най-ново поколение. Подобно на C5 Aircross SUV , който е референция по отношение на системите в помощ на управлението при Citroen: с новия E-C4 - 100% електрически и новия C4, клиентът е само на крачка от автономното управление!

Различни свързани услуги позволяват да се насладите на комфорт без граници и да пътувате спокойно. Тези услуги включват всички специфични системи, свързани с електрифицирането на новия E-C4 - 100% електрически и правят използването на автомобила по-лесно и по-спокойно като позволяват да преоткриете цифровия си свят в автомобила, да останете свързани и да се отпуснете.

за 52%  против 48%  66 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума