навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Авто

Новият Volkswagen Tiguan идва с богат избор на двигатели

2020-11-17 0

Новият Volkswagen Tiguan идва с богат избор на двигатели

Новият Volkswagen Tiguan идва с богат избор на двигатели – бензинови, дизелови, и за първи път - с plug-in хибридна система за задвижванe.

В Европа Volkswagen предлага за първи път новия Tiguan с plug-in хибридна система за задвижване. Високоефективната комбинация от 1,4-литровия бензинов турбо двигател (TSI) с максимална мощност от 110 кВт (150 к.с.) и тяговия електромотор HEM80 с максимална мощност 85 кВт (115 к.с.) се използва в подобна конфигурация и при други бестселъри в гамата на марката Volkswagen. Рlug-in хибридната задвижваща система в новия Tiguan eHybrid развива системна мощност от 180 кВт (245 к.с.), а системният максимален въртящ момент достига 400 Нм. Тяговият електродвигател е обединен в компактен модул заедно със специално проектираната за това приложение 6-степенна предавателна кутия DSG с два съединителя (тип DQ400e). Модулът е свързан директно към напречноразположения TSI двигател и задвижва колелата на предния мост.

Нулеви локални емисии от момента на потегляне. Рlug-in хибридната концепция на задвижването на Tiguan eHybrid предвижда стартиране в напълно електрически режим E-MODE – достатъчно е акумулаторната батерия да е достатъчно заредена и температурата й да не е под -10° C. Благодарение на относително големия акумулаторен комплект с енергийно съдържание от 13 кВтч, автономният пробег на електричество на новия Tiguan eHybrid според изискванията на стандарта NEDC възлиза на около 65 километра. Това означава, че средностатистическият дневен пробег при повечето потребители може да бъде покрит на изцяло електрическа тяга и с нулеви локални емисии. В режим E-MODE Tiguan eHybrid може да се движи с максимална скорост до 130 км/ч, след което рlug-in хибридният SUV превключва автоматично в режим на задвижване Hybrid, при който тяговият електродвигател преминава в поддържаща роля на ефективния TSI двигател. Комбинацията от електродвигателя и двигателя с вътрешно горене предлага впечатляващи характеристики на разгръщането на мощността в хибриден режим Hybrid благодарение на способността на тяговия електрически мотор да действа като високоефективен допълнителен бустер. Ако водачът желае да премине ръчно към изцяло електрически режим E-MODE, той може да го направи по всяко време посредством бутона за директен достъп до E-MODE вдясно от лоста на DSG на централната конзола или чрез сензорния екран на инфотейнмънт системата.

Нулеви локални емисии и в крайната цел на пътуването. Благодарение на интуитивната възможност за индивидуално конфигуриране на хибридния режим на движение, системата на Tiguan eHybrid е в състояние да съхрани достатъчно електроенергия в акумулаторната батерия дори при по-дълги пътувания и така да даде възможност последните километри в крайната цел на пътуването в градска среда да бъдат изминати с нулеви локални емисии. Достатъчно е в началото на пътуването водачът просто да въведе в инфотейнмънт системата процента от капацитета на батерията, който следва да бъде съхранен. Не се налага и пълно зареждане на батерията за тази цел, тъй като зареждането й може да се очъществи и по време на път от TSI двигателя и системата за рекуперация на излишната енергия при намаляване на скотосттс и спиране. За да зареди батерията на Tiguan eHybrid по време на път, водачът може да отвори менюто  "Drive mode", на което режимите "E-MODE" и "Hybrid" са разположени централно на най-горното ниво за избор от водача. 

Динамичен режим GTE. Режимът GTE предлага изключително високо ниво на динамика в поведението на пътя. Tози режим се активира с помощта на бутон за директен достъп, разположен вдясно от лоста на трансмисията DSG. В режим GTE, тяговият електромотор и двигателят TSI обединяват усилия, за да осигурят максималната системна мощност само с едно натискане на бутон.

Превантивна хибридна стратегия. Интелигентният софтуер и хардуер на новия Tiguan eHybrid допринасят за намаляване на енергопотреблението и увеличаване на автономния пробег на електричество. Ако plug-in хибридният модел е оборудван с навигационна система, водачът може да използва интелигентната превантивна стратегия за управление на хибридното задвижване, за да оптимизира автономния пробег на автомобила. 

Plug-in зареждане. Акумулаторната батерия на Tiguan eHybrid обикновено се зарежда изцяло от външен енергоизточник / зарядна станция. За тази цел се използва куплунгът за зареждане с капак, вграден в предния калник от страната на водача. Именно поради тази "plug-in" връзка за зареждане този вид автомобили с хибридно задвижване се наричат именно така. В зависимост от източника на захранване, зареждането на акумулаторната батерия може да се осъществи с променлив ток (AC) и мощност 2,3 или 3,6 кВт. Вграденото в Tiguan eHybrid зарядно устройство управлява зарядния процес напълно автоматично - всичко, което водачът трябва да направи, е да свърже зарядния кабел към автомобила. Както вече споменахме, водачът може да програмира и контролира времето и периодите за зареждане чрез инфотейнмънт системата (посредством т.нар. "e-manager") или чрез смартфон приложението We Connect, за да се възползва от по-изгодната като цена електрическа енергия извън пиковите часове например. Допълнително удобство е възможността за предварително охлаждане или затопляне на вътрешното пространство до желаната температура преди началото на пътуването както в режим на зареждане със свързан кабел, така и просто в случаите, когато автомобилът е паркиран.

Tiguan 2.0 TDI със система Тwin dosing

Системата Twin dosing намалява азотните окиси. Останалите двигатели в гамата на Tiguan също включват редица устойчиви решения и технологични нововъведения. Популярните турбодизелови TDI двигатели на Tiguan вече са оборудвани с SCR система за селективна каталитична редукция с два последователно свързани катализатора, всеки от които с отделна система за впръскване на добавка от карбамид AdBlue. Този процес е известен като двойно дозиране (Тwin dosing), което спомага за значително намаляване на количествата азотни окиси (NOx) в сравнение с предшественика на новия модел на Volkswagen. Първият от двата SCR катализатора е разположен близо до двигателя, така че да достигне оптимална работна температура максимално бързо, малко след стартиране на TDI и така да осигури възможност за изключително ефективно и своевременно  намаляване на емисиите на NOx. Неговото близко до изпускателния колектор на двигателя разположение е от полза и при движение в режим на ниско натоварване. Вторият SCR катализатор се намира в долната част, под пода на каросерията и тъй като при него разстоянието до двигателя е по-голямо, температурата на отработилите газове на входа му може да бъде до 100° C по-ниска. В резултат на това, този SCR катализатор работи особено добре в режимите на високо натоварване - например при шофиране с висока скорост на магистрала или при теглене на ремарке. Независимо от режима на работа на двигателя, двойното дозиране на добавката AdBlue гарантира, че един от двата SCR конвертора на системата винаги ще работи в оптималния температурен диапазон. Използването на тази схема повишава изключително ефективността на последващото третиране на отработилите газове, което превръща опасните за здравето азотни окиси във водни пари и безвреден азот.

При пазарната премиера на модела, новият Tiguan ще се предлага с избор от два двигателя TDI с максимална мощност съответно 110 кВт (150 к.с.) и 147 кВт (200 к.с.).

TDI агрегатът развива максимален въртящ момент от 360 Нм между 1600 и 2750 об/мин и може по желание да се комбинира със система за двойно предаване 4MOTION. Версията с предно предаване постига максимална скорост до 200 км/ч и се отличава с разход на гориво от 4,7 до 4,5 л/100 км (съгласно NEDC). Съответните стойности при варианта 4MOTION са 198 км/ч и разход от 5,1 до 4,9 л/100 км. Тази версия на двигателя се предлага в нива на оборудване Tiguan (само с предно предаване), Life, Elegance и R-Line.

Със своите 147 кВт, най-мощният Tiguan 2.0 TDI постига максимална скорост до 216 км/ч. В този случай смяната на предавките се извършва стандартно от 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя (DSG), а системата за двойно предаване 4MOTION осигурява превъзходно сцепление и предаване на тягата на четирите колела. TDI агрегатът постига внушителна максимална стойност на въртящия момент от 400 Нм между 1750 и 3500 об/мин, но въпреки високите динамични показатели се отличава с нисък разход на гориво от 5,4 до 5,2 л/100 км. Този двигател може да бъде конфигуриран в съчетание с нивата на оборудване Life, Elegance и R-Line.

Tiguan 1.5 TSI със система за активно управление на цилиндрите АСМ (Active Cylinder Management)

В допълнение към гамата от TDI двигатели, веднага след пазарната премиера на новия модел ще се предлагат и два познати от предходната версия 1,5-литрови бензинови агрегати със система за принудително пълнене с турбокомпресор (TSI). При тях максималната мощност е съответно 96 кВт (130 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.), а използването на системата за активна система за управление на цилиндрите Active Cylinder Management (ACT) спомага за  намаляване на разхода на гориво с до 0,3 л/100 км в сравнение със сравнимите агрегати без ACT. Преминаването от режим на работа с четири цилиндъра към режим на два цилиндъра и обратно става напълно неусетно за водача и пътниците, като и двете 1.5-литрови версии TSI се предлагат в съчетание с предно предаване. 

TSI двигателят със 130 к.с. на Tiguan е високотехнологичен бензинов агрегат, който с помощта на активната система за управление на цилиндрите Active Cylinder Management (ACT) изключва два от четирите цилиндъра възможно най-често и както вече споменахме по-горе, дава възможност за намаляване както на разхода на гориво, така и на емисиите. Паралелно с това системата за принудително пълнене с турбокомпресор с променлива геометрия (VTG) осигурява изключителна ефективност и високи динамични показатели във всички оборотни режими на двигателя. Максималният въртящ момент от 220 Нм е на разположение между 1750 и 3500 об/мин. Версията Tiguan 1.5 TSI с 6-степенна механична предавателна кутия (MQ200) развива максимална скорост от 195 км/ч, а  разходът на гориво според изискванията на NEDC е от 5,7 до 5,5 л/100 км. Този двигател може да бъде поръчан в комбинация с нивата на оборудване Tiguan и Life.

Двигателят TSI с максимална мощност 150 к.с. в новия Tiguan също е оборудван с активна система за управление на цилиндрите Active Cylinder Management (ACT) и 6-степенна механична предавателна кутия (MQ200). TSI агрегатът осигурява максимален въртящ момент от 250 Нм в оборотния диапазон от 1500 до 3500 об/мин, с този двигател и шестстепенната механична трансмисия Tiguan постига максимална скорост от 203 км/ч, а в съчетание с опционалната 7-степенна трансмисия DSG с два съединителя максималната скорост е е 202 км/ч. И двете версии постигат еднакво впечатляваща икономичност с разход на гориво между 5,9 и 5,7 л/100 км.

за 57%  против 43%  91 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума