навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Те не се предадоха и написаха своята силна история

2019-12-17 0

Те не се предадоха и написаха своята силна история

За тях не е вариант да стоят кротко в къщи. Бартош Мозек и Михал Уроч доказват, че за тях граници не съществуват. Героите в инвалидни колички планират като следваща стъпка да изкачат Хималаите.

Като деца често чуваме, че можем да бъде всичко, което си пожелаем. Това е така, но никой не говори за трудностите по пътя. Най-важните неща не идват лесно и пътят е пълен с предизвикателства. За Михал Уроч и Бартош Мозек това е пределно ясно. 

Отвъд границите на възможното 

Михал Уроч, въпреки своята мускулна атрофия, има дълъг списък с екзотични места, които е посетил - Монголия, Индия, остров Спитсберген в архипелага Свалбард и редица държави в Южна и Северна Америка.  През 2012, по време на експедицията "Wheelchairtrip I" той преминава около 17 хиляди километра за 3 месеца, като посещава 13 държави и 2 контитента, достигайки и до най-западната точка на Европа - Кабу да Рока.

По време на пътуването си Михал прекарва 371 дни по пътя от Ушуая в Аржентина до Прудо Бей в Аляска. Този проект е награден с най-престижното отличие в Полша - наградата на National Geographic за пътуване на годината. 

Пътят на Михал се пресича с този на Бартош Мозек - скиор, сноубордист, планински велосипедист и параглайдер, който през 2005 г. в резултат на инцидент наранява гръбначния си стълб. Всеки ден той продължава да се движи в своята инвалидна количка и продължава да прави това, което обича най-много. Бартош е многократен медалист от полския шампионат и участник в европейски и световни ски състезания за хора в неравностойно положение. Както казва Майкъл - Бартош е този, който му е дал любовта към планините.  

"Най-доброто предстои"

Приключението на Михал и Бартош тепърва предстои. Следващата им дестинация е планинският масив Анапурна, част от Хималаите. Експедицията е с името "Wheelchairtrip Himalayas Challenge 2020" и включва 230 километра. Участниците в нея ще използват специални електрически инвалидни колички.  Най-голямото предизвикателство пред тях ще е изкачването на връх  Торонг Ла с височина 5416 метра.

Ето как Михал коментира своите планове: "Защо? Защото не ни е страх! Целим се високо, защото знаем, че всичко е възможно. Искаме да покажем на всички, че си струва да следваш мечтите си и да покажем да хората в неравностойно положение, че възможностите пред тях нямат граници и могат да достигнат дори върха на света!"

Споделете вашата история 

Михал ще сподели своя опит и вдъхновение на специален уебинар, организиран от  Huawei. Всички, които споделят своята история на специално откритата за целта страница, ще получат покана за уебинара. 

Кампанията "Най-силната история си Ти" цели да покаже, че всички могат да постигнат много  неща в живота си, стига да не се предават, точно както Михал и Бартош. Без значение от предизвикателствата пред тях.

за 46%  против 54%  151 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума