навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Технологии

Коледа с Philips, или как звук и картина допринасят за домашния уют?

2019-12-05 0

Коледа с Philips, или как звук и картина допринасят за домашния уют?

Няма осем часа вечерта, а навън е вече тъмно. От всеки един прозорец свети уют. Всяка една светлинка крие интересна история, а усещането винаги е за топлота. Това е обаянието на светлината. Затова и винаги, когато наближаваме домовете си, неусетно забързваме крачката си. Искаме да се потопим в нашата си светлина, да махнем тежките зимни дрехи и да усетим топлината на дома. 

Интересно е, че през последните години технологиите бързо се потопиха в пълен синхрон с идеята ни за домашния уют. Забелязали ли сте го? Една от най-честите картини, които изникват в съзнанието ни, когато си представим спокойствието на зимните вечер, е комбинацията между интересен филм или сериал, топло и меко одеяло и блаженна усмивка на спокойствие на лицето ни. Големият екран в домовете ни от дълги години е неизменна част от почивката ни и от усещането ни за спокойствие и приятни емоции.

Натоварен с тази важна роля в нашия живот, Големият екран постоянно еволюира, за да ни донесе още повече вълнуващи емоции. Днес можем да го наречем дори повече от екран, защото влияе все по-силно на сетивата ни, за да ни въвлече във вълнуващи приключения, да ни потопи все по-дълбоко в интересни истории или просто да ни накара да се усмихнем. 

Големият екран са модерните телевизори, които днес са повече от пасивен приемник на сигнал. Те са модерното огнище, около което се събираме, за да се потопим в любимите си истории и приключения. 

В последните години има един производител, който прави големи крачки напред в развитието на телевизора. Причините са, че умело успява да преплете качествената картина с чистия звук, но и да обгърне всичко това с ореол от светлина. Този производител е Philips и тази година компанията ни изненада изключително приятно с разширена серия от своите OLED телевизори, които са подрепени от толкова важния звук за създаване на атмосфера, но с неповторимия Ambilight. В същото време компанията представи и LCD модели с невероятни звукови качества, както и саундбар, който може да е перфектен придружител за всеки екран. 

Разбира се, това биха били просто големи думи и фрази, ако не навлезем в малко детайли и не разкажем защо телевизорите на Philips са толкова интересни и как Ambilight засилва толкова много уюта, за който толкова пъти стана въпрос. Особено през магичния месец декември.

Малко детайли

Истината е, че каквото и да кажем за OLED технологията, когато говорим за филми, сериали и игри, би било малко. Спецификата на OLED панелите им позволява да предоставят ненадминат черен цвят и впечатляващи ярки цветове в изключително тънки телевизори. Така производителите могат да експериментират с дизайна, за да поставим в стаите си нещо истински красиво. 

Причината е споменатата специфика на OLED панела. При него всеки пиксел излъчва собствена светлина, което елиминира нуждата от подсветка (тънък панел зад екрана, който осветява пикселите при LCD моделите). Плюсовете са, че черното е истински черно и наситено, както и елиминиране на евентуални разсейки в цветовете - няма смесване и преливане между два съседни цвята. Когато говорим за филми и сериали, OLED панелите са ненадминати.

Къде е стъпката напред при Philips? Компанията разработва едни от най-добрите чипове за обработка на картината. И това е ключово! Много често производителите на телевизори могат да използват дори един и същ OLED панел, но именно обработващият чип (мозъкът зад екрана) може да предопредели колко добра е картината Тази година във флагманските модели на Philips има новото поколение P5 Pro. Името е един детайл, който надали може да развълнува потребителят, който просто иска да си вземе най-доброто домашно изживяване, но технологиите са ключови. Този процесор се грижи за цветовете, контастра, остротата на изображението и го прави по отличен начин, за да бъдат тъмните сцени наистина тъмни, без да има разсейки на сиво, а цветовете - истински ярки.

Тази година Philips предлага и различни формати за HDR (High Dynamic Range, или висок динамичен обхват) съдържание, сред които Dolby VIsion HDR, HDR10, HDR10+ и HLG. В момента HDR съдържанието е ограничено до Netflix и Apple TV+, но ако имате някоя от тези стрийминг услуги, ще видите цветовете по съвсем нов начин.

Друг ключов момент е, че два от OLED моделите на Philips (девета серия) идват с вграден саундбар от Bowers & Wilkins. Зад това име се крие английска компания, фокусирана върху премиум аудио продукти. Тя е доброволно въвлечена в изработката и фината настройка на звука, който идва от саундбара в телевизорите на Philips и резултатите, съвсем естествено, са изключително впечатляващи за вграден говорител с подобни размери. Това се превежда като много качествен звук, без нуждата от закупуване на допълнителна система. 

Преди обаче да преминем през самите модели, не можем да не изведем на преден план друга ключова характеристика на телевизорите Philips - тристранният или четиристранен Ambilight. Това е технологията, която оформя ореола от светлина около екрана, правейки изживяването още по-магично и потапящо. Понякога от снимките това може да изглежда по-скоро разсейващо, но на живо е наистина впечатляващо. Също така е технология, с която ако сте гледали веднъж, след това всеки друг екран ще изглежда една идея по-скучен. Плюсът на тънките рамки около екраните на новите телевизори Philips е, че границата между картината и ореолът е почти невидима. От личен опит можем да потвърдим, че това, в комбинация с чистия звук, OLED панела и 4K видеото на камина, което можете да откриете в Netflix, носи огромно удоволствие. Особено през декември и в евентуалната комбинация със снеговалеж. Всички телевизори на Philips от тази селекция са с 4K резолюция, така че камината ще изглежда страхотно. Е, винаги истинското е по-добро, но все пак...

Споменавайки Netflix, Philips използва за Android TV за своите умни телевизори, което отваря наистина много възможности за запис на приложения, настройки и достъп до стрийминг услуги - Amazon, Netflix, HBO, YouTube, Spotify и други. Огромен плюс е вграденият Chromecast, който позволява бърз и лесен стрийминг от смартфон и лаптоп. Достатъчно е да се натисне на иконката и съдържанието се прехвърля към телевизора.

Операционната система е станала и много по-прегледна, като началният екран е разделен на редове, които могат да се персонализират и да дават информацията, от която имаме нужда - какво ново в стрийминг услугите например.

Всички модели са снабдени с всички необходими портове, а дистанционното им разполага не само с директен бутон за Netflix, но и удобна клавиатура за въвеждане на текст.


Днес наистина е трудно да разделим технологиите от ежедневието ни. Много често те са неотделим спътник, друг път бихме били щастливи, ако можем да се откачим поне за малко от тях. Има обаче ситуации, в които ни носят приятни спомени, изживявания и емоции. Не напразно се отпускаме пред телевизора, наслаждаваме се на филм и сериал и се забавляваме с игрите. Защото всеки от нас има нужда от време, което е за него и в което е откъснат от ежедневието. А Големият екран ни носи именно този вид спокойствие. 

Всеки има нужда от него.

Philips OLED934: по-ниският флагман

Може би това определение звучи леко шеговито, но OLED934 има абсолютно всички възможности, които и OLED984 - използва същите технологии за обработка на картината, същия панел (OLED+) и следователно носи същите качествени резултати. Основната разлика тук е липсата на високата стойка, което вероятно ще го направи по-практичен избор за потребителите, които имат точно определено място за телевизора и в уравнението е включен шкаф. 

Другата разлика тук е в саундбара, който е 2.1.2-канален и има изходна мощност от 50-вата. Това продължава да носи много качествен звук - достатъчно плътен с ясно разделени ниски, средни и високи, когато слушате музика, и чист говор, когато гледате филми. Тук Ambilight технологията е тристранна, тъй като телевизорът в тази ситуация не се носи на висока стойка.

Моделът се предлага в 65- и в 55-инчов вариант, което затвърждава, че е по-практичният избор за коледен подарък. За някои наистина близък човек, фен на фантастичните филми и красиви сериали.

Спираща дъха картина. Кинематографичен звук - Philips OLED934 


Philips OLED854: Естествена картина в красива среда

Тук се разделяме със саундбара, но оставаме със същата качествена картина и красив дизайн. Тънките рамки се губят, когато гледате телевизора, за да може картината да се слее със светлината от тристранния Ambilight. Интересно е, че технологията Ambilight намалява умората в очите, когато гледате телевизия вечер при ниска околна светлина. 

55-инчовият 4K OLED панел е поставен на централна стойка, което означава не само по-лесно поставяне дори на по-тесен шкаф, но и възможност за лесно завъртане на екрана. Удобно е.

Моделът използва същите технологии както при братята си от девета серия, което означава типичната за Philips динамика на цветовете. Екранът пресъздава добре движенията дори при по-динамични сцени, а премащабирането на съдържание с по-ниско качество е на много високо ниво. Всъщност това е сфера, в която обработващият чип на Philips се справя истински добре.

Philips OLED854
Philips PUS8804: Звукът!

Никой не е казал, че за да бъде звукът от саундбар Bowers & Wilkins телевизорът трябва да бъде задължително OLED и с много висока цена. 55-инчовият PUS8804 го доказва. Телевизорът разполага с 2.1-канален саундбар, който изглежда много приятно под долната рамка на модела, откъдето разпръсква 50-вата звук.

Тук вече имаме 4K LCD панел с високи детайли на картината и ключовите технологии на Philips, които през цялото време анализират случващото се на екрана, за да предоставят най-доброто съотношение между тъмните и светлите елементи. Това дълго изречение иска да каже, че обработващият чип много добре контролира всеки участък от картината, за да имаме максимално качествено изживяване.

Добавяме тристранен Ambilight и металната рамка и имаме много добър цялостен пакет за цена под 1800 лева. Това е наистина добро постижение.

Philips PUS8804Philips PUS7354: The one to watch

Интересното в тази серия е, че Philips са имали много ясна цел - колко от най-добрите ни технологии можем да сложим в един телевизор, без да се налага потребителите да плащат много висока цена. Оказва се, че отговорът е много - всичко, което се очаква от един модерен телевизор. LCD панетът е 4K, поддържа HDR10, HDR10+, Dolby Vision и HLG, има 20-ватов звук и операционна система Android. Поддръжката на различни формати за HDR гарантира, че моделът ще бъде актуален още много време, а  тристранният Ambilight… е, за него говорихме достатъчно. 

Моделът ще се справи отлично с коледното гледане на "Умирай трудно", "Хари Потър" или "Властелинът на пръстените" и ще пресъздаде действието на картината в максимално детайли. Дори подаденият сигнал да не е в 4K резолюция.

Philips PUS7354Philips Soundbar PB603: За подсилване на усещането

Стига толкова екрани! Изживяването не е само картина, но и звук. Можем да приеме, че вече имате чудесен телевизор, който искате да подкрепите с нещо, което може да допринесе за коледно парти или в новогодишната нощ, но и да засили изживяването от всеки филм. PB603 е един от достатъчно добре балансираните варианти за това.

Това е 3.1-канален саундбар с безжичен субуфер. Общата изходна мощ е 320W, което е напълно достатъчно за новогодишното парти. Самият саундбар е достатъчно тънък, за да може да се пъхне под телевизора, а връзката става чрез някой от двата HDMI порта и през Bluetooth - за да можете да стриймвате музика директно от друго устройство.

Ключова е поддръжката на технологията Dolby Atmos, която осигурява 3D аудио усещане. Влиянието ѝ може да се усети най-вече в гледането на филми.

Philips Soundbar PB603


Philips OLED984: флагманът, който има всичко

Да се пише за подобен модел е лесно, защото той е събирателно на всичко най-добро, на което Philips са способни да направят. 4K OLED панелът е, без никакво преувеличение, впечатляващ (затова и от Philips го наричат OLED+), а процесорът се грижи за детайлните изображения и страхотни цветове. Това, което е много ключо, е точно колко добре се справя технологията Natural Reality, която успява да премащабира нормална картина в HDR. И това е важно, тъй като HDR съдържанието днес е рядкост, а ако пуснете любим филм, ще го видите в изцяло нова светлина… или цветове. Може би не е нужно отново да споменаваме черното, но ще го направим - просто си заслужава да го отличим още един път.

Допълнително дизайнът на OLED984 позволява поставянето му практически навсякъде в дома. Причината е, че 65-инчовият екран е поставен на стойка с височина малко над 1.3 метра. На нея е фиксиран и триканалният 60-ватов саундбар, който е най-добрият звук, вграждан в телевизор. Образно казано, защото е отделна част, но идеята е, че е част от него. Още по-интересно, че високочестотните говорители (tweeter) са извадени извън тялото на саундбара и това спомага на звука да изпълни по-лесно стаята. Толкова много интересни решения!

Телевизорът може да бъде монтиран и на стена, но какво по-хубаво от четиристранният Ambilight от извисяването му над метър на земята? 

Истински флагман, който може всичко и изглежда впечатляващо добре Philips OLED984Тиха нощ… Philips BASS+ (TABH305) и Performance (TAPH805)

Почивните дни не са само за компания, празненства, филми и сериали. Понякога може да искате да се отпуснете с интересна книга и да пуснете любимата си музика, за да се изолирате от останалия свят. 

В този бонус кръг от селекцията ни включваме два модела безжични слушалки Philips, които разполагат с активно шумоподтискане. Технологията изолира външния звук, за да останете сами със себе си и световете от страниците на книгата пред вас. Или без тях - изборът е изцяло ваш.

TABH305 имат меки наушници и според производителя трябва да издържат до 15 часа на възпроизвеждане на музика и с включено шумоподтискане. Имат си и вграден микрофон за телефонни разговори или команди към гласовия асистент на телефона, който може да се привика с двойна настискане на бутон. Тук фокусът е и върху ниските, което е постигнато с 32 мм неодимови акустични мембрани.

Другият модел, TAPH805, има дори по-смели обещания - до 30 часа възпроизвеждане на музика, 40 мм мембрани и е подходящ за Hi-Res аудио. Тук ключов е режимът Awareness, който позволява да чувате шума около вас. Удобно е, ако се намирате в оживена част от града (по-голяма рядкост по празниците) и не искате да бъдете изненадани от някое превозно средство.

Моделът поддържа и бързо зареждане - около 15 минути носят близо 6 часа възпроизвеждане на музика. Управлението на функциите е чрез докосване и отново може да се привиква умния асистент, за да получи някоя команда.

Philips TABH305BK


Philips OLED754: Различният модел

Ако не сте фенове на Android, Philips има решение и за вас - OLED754 използва операционна система Saphi, която е бърза и много интуитивна, въпреки че ние бихме я отличили най-вече чрез отличната ѝ връзка с Amazon Alexa. Гласовият асистент ви позволява да управлявате телевизора с глас, включително и да сменяте каналите. Ако притежавате и някое друго умно устройство в дома си с Alexa - например светлини, термостат, говорител, - може да ги управлявате директно през телевизора. Така OLED754 изпъква не само с качеството на картината (4K, Dolby Vision и Dolby Atmos) и приятния си дизайн, но и като център на умния ви дом. 

Philips OLED754за 56%  против 44%  267 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума