навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Технологии

Как най-добре да защитим очите си при работа с монитор?

2019-11-28 0

Как най-добре да защитим очите си при работа с монитор?

Актуалните модели на Philips напълно елиминират трептенето и филтрират опасната синя светлина

Ако четете тази статия, най-вероятно го правите на компютърен монитор или най-малкото ползвате такъв в ежедневната си работа. Повечето от нас прекарват часове седмично пред екрана, но за много потребители той е просто даденост. Истината, че не всички монитори са еднакви, може да звучи банално, но има сериозно значение за вашето здраве и добра кондиция по време и след работния ден.

В рамките на три тематични материала ви предлагаме няколко съвета за избор на подходящ екран, който не само ще увеличи вашата продуктивност, но ще елиминира главоболието, паренето и напрежението в очите, и болките във врата. Звучи като твърде смело обещание, но е факт, че модерните офис монитори на Philips притежават ергономията и функциите да решат всички тези проблеми. Ето как:

Качество на екрана

Сигурно сте забелязали, че някои монитори имат по-ярки и живи цветове, както и че изображението се забелязва от най-различни позиции встрани от екрана. Това се дължи на използването на по-качествени течнокристални панели (LCD), които са произведени по технология IPS или VA/MVA. Те се характеризират с по-добър контраст от по-старата технология TN. Дори да няма възможност за включване на монитора преди покупка, можете лесно да се ориентирате дали той е с по-качествен панел, защото производителите често рекламират това върху кутията. Или просто проверете спецификациите в Интернет.

В текущото портфолио на Philips вече почти липсват дисплеи с TN матрица, така че можете да сте спокойни в избора – ще получите качествена картина от всеки актуален модел от марката. С такъв монитор ще можете лесно да помолите голяма група колеги за мнение, защото те с лекота ще могат да видят съдържанието на екрана, дори стоейки встрани от вас.

С широк екран като 499P9H и 5К резолюция няма да имате проблем да работите с много страници текст и лесно да показвате съдържанието на колеги около вас.

Сбогом, трептене

Потребителите, които са имали нещастието да работят с по-старите CRT монитори с кинескоп, задължително си спомнят неприятното главоболие и парене в очите, породено от трептенето на компютърния екран. Тази ера безвъзвратно отмина, но Philips отиват една стъпка по-далеч в това да гарантират, че никога няма да получите неприятно усещане, свързано с трептенето. Тяхната технология Flicker-Free използва различен начин за управление на подсветката на екрана, който категорично елиминира примигването и негативните последици за вашето зрение и здраве.

Всички нови модели монитори Philips задължително разполагат с Flicker-Free и автоматично се грижат за безпроблемното използване на компютър за продължително време.

Опасната синя светлина и какво знаем за нея

Белият цвят, който виждаме на екрана всъщност съдържа голяма доза синя светлина. Оказва се, че тя е опасна за зрението, ако човек е изложен на нея за дълги периоди, например ако всеки ден използва монитор на работното си място. Затова Philips снабди своите офис модели монитори с режим Low Blue, който филтрира опасната част от синята светлина и пази здравето на потребителя. Той намалява риска от безсъние при работа в по-късните часове, защото мозъкът не е изложен на ярка синя светлина, която създава асоциация с работни помещения.

Функцията Low Blue може да се активира лесно от екранното меню на мониторите Philips и остава включена, докато настройката не бъде променена отново.

Режим за четене – радост за очите

Ако сравним четенето от екран с четенето на книга или списание, трябва да признаем, че изживяването определено е различно. Яркият и цветен образ на монитора разсейва повече и натоварва очите ни.

Philips има решение и за случаите, в които се налага да работите с много текст или просто искате да разпуснете с приятно четиво. Решението се нарича EasyRead и при активирането му екранът започва да наподобява истинска книга – с намалена яркост и образ в черно-бяло се създава усещане като при четене от физически носител. Този режим е специално пригоден за дълго четене, което ще ви остави само приятно усещане, без умора в очите.

Можете да имате всички функции за комфорт и защита на очите като LowBlue, FlickerFree и EasyRead и в по-малък формат, като например при 22-инчовия 222B9.

Стойката също е важна

Когато разполагате монитор пред себе си, е много важно да намерите точното положение, което отговаря на вашата позиция на тялото, така че да не натоварвате гърба и врата си, докато гледате в екрана. За целта е препоръчително да вземете модел със стойка, която позволява и регулиране по височина (а често позволява и завъртане на екрана във вертикален формат). Philips я нарича Smart Ergo Base и освен, че дава пълна свобода при позициониране, тя е и добър помощник при овладяването на кабелния хаос зад монитора, защото разполага с отвор и крачета за прокарване на кабелите, които влизат в дисплея.

При професионални модели като 329P9 имате на разположение настройваща се по височина стойка SmartErgoBase, в която лесно ще приберете кабелите.

Пълна информация за офис мониторите Philips, които имат функция за филтриране на синята светлина, можете да намерите тук. Те се продават в по-добрите магазини за електроника и компютърна техника.

за 49%  против 51%  193 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума