навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Българин обиколи всички 196 държави в света

2019-11-21 0

Българин обиколи всички 196 държави в света

Д-р Красимир Петров от Варна е първият българин, посетил всички 196 международно признати държави в света.

Коремният хирург, който трета година е изпълнителен директор на спешната болница МБАЛ "Света Анна" - Варна, започва пътешествията си, когато навършва 33 години. Преди да достигне тази възраст лекарят е посещавал само три държави. Наскоро приключва планетарната си обиколка в последната, 196-а страна, която е съвсем близо до България - Молдова. Така символично пропътува 440 километра, колкото делят столиците на първата (Румъния) и последната (Молдова) посетени държави, вместо за 25 минути, колкото е самолетният полет от Букурещ до Кишинев. За четвърт век докторът е посетил 194 държави.

В началото на Христовата възраст д-р Петров прави няколко курса като корабен лекар. Включва се и в алпийски експедиции. Първият рейс като корабен лекар е до Китай. По разписание пътуването трябва да приключи за два, но продължава седем месеца и преминава през 14 държави. Следват още няколко курса с кораб, серия от организирани пътувания, обхващащи Хималаите, Южна Америка и др. дестинации.

"В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината. А тя е простичка: Можеш да обиколиш Африка без двуцифрено число ваксини. Единствената задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска. Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко действа тя. Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания. Работещата формула е старото колониално правило: На пиеш небутилирана или непреварена вода и не ядеш неминала през огън храна и необелено растение. Най-сигурната защита срещу малария са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, особено след залез слънце, когато излизат комарите. Това обаче е валидно, ако престоят е под 3 месеца. Ако надвиши този срок, избягването на маларията е почти невъзможно", казва докторът-пътешественик пред dnews.bg.

За най-дългите си пътувания той ползва неплатен отпуск. Над две трети от страните е посетил със спане в хостели, евтини хотели и хранене в местни заведения. Така обикаля Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка. В пари този тип пътешествия костват около 2000 долара, които са достатъчни за посещение на 4-5 държави. До влизането му в политиката картата на пътешественика е с отбелязани повече от 150 посетени държави.

След успешното приключване на списъка с всички 196 международно признати независими държави в света д-р Петров признава, че има дестинации, в които не би стъпил повторно, но към Африка винаги е готов да поеме пак.За материала е използвана публикация на dnews.bg

за 48%  против 52%  151 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума