навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Късометражен филм със смартфон?

2019-06-03 0

Късометражен филм със смартфон?

В Европа годишно се снимат над 2000 пълнометражни филми, късометражните филми по всяка вероятност са в пъти повече. Кратката форма създава специфични предизвикателства пред творците, често бюджетът на подобни продукции е изключително малък. Това предполага и въвеждането на алтернативни техники на снимане, като например късометражни филми заснети със смартфони – технология, която постоянно се развива и подобрява. 

Подобна инициатива в България е Huawei smartphone film festival – първият фестивал за късометражни филми, реализирани със смартфон. Организатор на фестивала е CineLibri, а филмите ще бъдат заснети с последното достижение на мобилната фотография и видеография Huawei P30 Pro

Като всеки филмов конкурс и Huawei smartphone film festival ще има своето жури, което ще оценява създадените филми. Популярната киножурналистка Стаси Айви, известният влогър и режисьор Крис Захариев, един от най-добрите български оператори Крум Родригес, създателката на кино-литературния фестивал CineLibri Жаклин Вагенщайн и регионалният мениджър на Huawei Лонгруи Циу, ще имат тежката задача да оценяват творбите. 

Какво обаче се изисква, за да създадеш един съдържателен и въздействаш късометражен филм, заснет с мобилен телефон?

Според Крис Захариев късата форма носи своите предизвикателства, а като най-важни елементи, за да се получи успешен филм, той посочва обикновената история и ясното послание. Младият режисьор споделя, че много често, разработвайки някои от късометражните си филми, е правил грешката да усложнява излишно всичко. Крис смята, че една от най-подценяваните части от един късометражен филм е музиката. Правилната употреба на музика, според Захариев, може да спаси сцени. 

За Стаси Айви, най-важните елементи за един успешен кино проект са добра история, привлекателна визия и чудесна актьорска игра. Основният съвет към участниците, който дава Стейси, е да не се опитват да впечатляват със сложни и нереалистични цели. Тя споделя, че всъщност действителността е пълна с истории и простичките на пръв поглед фабули правят много по-голямо впечатление – дали ще е неочакван обрат или просто ще докосне сърцето, и в двата случая работи безотказно. 

В момента тече записването за Huawei smartphone film festival, като това се случа с подаване на трийтмънт за филм. Крайният срок е 6 юни, като всичко, свързано с конкурса може да се намери в специалната секция Huawei Film Fest на уеб сайта www.atrakcia.bg, включително подробните условия за участие, указания как се пише трийтмънт и много вдъхновяващи материали. 

Кулминацията на Huawei smartphone film festival ще бъде на специална официална церемония, на която ще бъдат обявени тримата победители. Тя ще се състои в Дома на Киното. Зрителите ще имат възможност да се насладят на трите филма, достигнали до челната тройка, а победителите ще видят филмите си на голям екран.

за 46%  против 54%  248 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума