навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Авто

Мисия "Емисия" провокира обществото с цел опазване на околната среда

2018-11-28 0

Мисия

Нов дигитален продукт, разработен от група български ентусиасти информира пътуващите за вредата от автомобилните пътувания и да ги стимулира да предприемат конкретни действия за намаляване на вредните емисии.

Мисия "Емисия" (Mission Emission) е нов уеб-базиран проект, който калкулира количеството въглероден диоксид и азотен оксид в следствие от дадено пътуване с автомобил, като се основава на типа превозно средство, използваното гориво и планирания маршрут. Разработката е в отговор на увеличаващото се замърсяване на въздуха от вредните емисии на автомобилния транспорт. Инициативата за създаването на дигитален продукт в обществена полза е на българските компании Oblik Studio и BetaPeak, които инвестират няколко месеца и ресурс от 10 човека в различните етапи на проекта.

"София е един от градовете в Европа с най-високи нива на замърсяване на въздуха, особено в зимните месеци. Проблемът придоби обществено значение през последните няколко години и провокира екипа ни да създаде Мисия "Емисия" като социално-отговорна кампания. Целта ни е всеки един от нас да бъде информиран за това какво оставя след себе си и да бъде лично ангажиран с намаляването на човешкото въздействие върху околната среда", споделя Димитър Протогеров, съосновател на Oblik Studio.

Замърсяването от автомобилния транспорт причинява непосредствени и дългосрочни ефекти върху околната среда. Автомобилите изпускат широк спектър от газове и твърди частици, които допринасят за глобалното затопляне и киселинните дъждове, като увреждат околната среда и човешкото здраве. Шумът от двигателите и разлива на гориво също допринасят за негативното влияние. Автомобилите, камионите и другите видове транспорт са най-големият участник в замърсяването на въздуха, но процесът е все още обратим, ако се предприемат отговорни действия.

"Всички сме наясно, че нещо лошо се случва с климата на Земята, но е наша отговорност да бъдем активни за решаването на проблема и чрез действията във всекидневието си. Темата трябва да присъства не само в новините, но и вкъщи", добавя Ясен Славов, главен мениджър на BetaPeak

Много държавни ръководители и световни лидери потвърдиха своите ангажименти за борба с изменението на климата по време на Срещата на върха "Една планета" в Париж на 12 декември миналата година, която се проведе по повод двегодишнината от Парижкото споразумение за климата. Техните призиви за конкретни действия идват след като концентрацията на парниковия газ въглероден диоксид достигна най-високото си ниво от 800 000 години насам. През 1990 г. и 2014 г. емисиите на CO2 нараснаха с 60%. И въпреки че през последните 3 години глобалните емисии бяха намалели, през 2017 г. те отново започнаха да се покачват.

"Вярваме, че промяната зависи от всеки един от нас по отделно и сме убедени, че има какво да променим във всекидневието си, за да се ограничи замърсяването с парникови газове. Мисия "Емисия" е приносът ни и се надяваме да се превърне в кауза за повече хора по света", споделят от Oblik Studio и BetaPeak.

за 39%  против 61%  694 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума