навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Как да почистите правилно офис стол

2021-08-09 0

Как да почистите правилно офис стол

Без значение дали е на работното Ви място, или у дома, офис столът принадлежи към мебелите, които се използват интензивно и редовно. Това го прави подходящ развъдник на алергени и микроби. Затова е нужно да се почиства както редовно, така и правилно.

Защо да почиствате офис стол

Любимият Ви офис стол, особено ако е регулируем, има много ъгълчета, в които лесно се натрупват мъхчета, прах, косми и дори трохи, ако децата Ви обичат да похапват пред компютъра. Това е хем неприятно, хем нездравословно, а за хора с алергия към домашен прах може да се окаже и опасно. Ето как да почиствате стола си, за да бъде винаги в перфектно състояние.

emag

 

Какво да приготвите

Някои столове имат етикети, на които е отбелязан код за почистване на тапицериите. Но това е важно най-вече за специалистите по химическо чистене. В домашни условия можете да почистите всички столове, независимо дали са от кожа, с пластмасова мрежа или промазка, само с помощта на няколко обикновени неща:

• Прахосмукачка – обикновена или ръчна, най-добре е да има малка четка за прах;
• Препарат за съдове или течен сапун;
• Малък спрей или купа;
• Меки кърпи – подходящи са както специални почистващи кърпи от микрофибър, така и памучен парцал или стара памучна тениска;
• Спрей със сгъстен въздух – не е задължителен, но помага за местата, до които прахосмукачката не може да достигне.

Ако столът има петна или по-сериозни замърсявания, към списъка може да добавите още и спирт, оцет или специален препарат за петна по килими/тапицерии.

Как да почистите офис стол в няколко стъпки

Първо използвайте прахосмукачката, като сложите малката четка за прах и изсмучите внимателно целия стол от горе надолу. Постарайте се да обърнете внимание на всяка дупчица и ъгъл. Ако в тях все пак останат замърсявания, издухайте ги със спрея със сгъстен въздух и повторете прахосмученето.

emag

След това добавете няколко капки препарат за съдове или течен сапун в купа с вода или малка бутилка със спрей. Като цяло се препоръчва съотношението да е една част препарат към 16 части вода, но не е важно да сте чак толкова прецизни. Изтрийте внимателно всички повърхности по стола с потопена в разтвора кърпа и след това забършете. Нека количеството бъде достатъчно, за да измие повърхностите, но не прекалено много, за да не попие в във вътрешността на меките седалки.

После избършете отново с кърпа, напоена с чиста вода. Изплаквайте я често, особено когато миете тапицираните повърхности. Накрая подсушете със суха кърпа твърдите части (подлакътници, крака и други) и седалките, ако са от кожа или промазка. Платнените седалки оставете да съхнат на въздух. Ако бързате, може да ускорите процеса с помощта на сешоар или прахосмукачка за мокро почистване.

emag

Ако Вашият офис стол има петно, което сапунът не може да премахне, опитайте с други препарати, като задължителни първо ги изпробвате на невидимо място по тапицерията. Ако петното е от мазнина, използвайте обикновен обезмаслител – напръскайте леко, втрийте, изчакайте няколко минути, след това забършете с парцал с чиста вода. Останалите петна опитайте да отстраните първо със спирт или почистващ препарат на алкохолна основа. Ако те не помогнат, преминете към специализираните препарати за килими и тапицерии, като ги използвате според указанията на производителя.

за 42%  против 58%  305 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума