навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Финанси

Тримесечен анализ на "УниКредит" за икономиката на ЦИЕ : трудно начало на възстановяването, но силна перспектива в средносрочен план

2021-01-15 0

Тримесечен анализ на

През 2021 г., икономическият растеж  ще зависи от траекторията на движение на вируса, няма да има необходимост от нови сериозни ограничения през зимата на  2021-22 г.

Частично възстановяване от 2.7% на БВП тази година прогнозира икономическият екип на "УниКредит Булбанк" в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ. В анализа се посочва, че процесът на възстановяване ще стъпи на по-здрави основи през 2022 г. и 2023 г., когато икономистите на "УниКредит Булбанк" очакват ръстът на БВП да се ускори до между 4% и 5% годишно.

"Очакваме БВП да достигне нивото си от преди кризата през втората половина на 2022 г. Връщане към пълна заетост икономиката вероятно ще достигне в края на 2023 г. Рисковете за нашия основен макроикономически сценарий са особено завишени. Това се дължи на факта, че пътя на икономиката през тази и следващата година ще зависи от смесица между епидемиологични (пътя на пандемията) и политически (изходът от предстоящите парламентарни избори) фактори" пише още в икономическия анализ.

Анализът посочва, че България беше тежко засегната от втората вълна на пандемията от корона вирус и затова прогнозите са за свиване на икономиката през последното тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 година. Все пак икономистите посочват, че спадът на БВП ще е по-умерен в сравнение с този от първата вълна на пандемията, защото някои сектори са изключени от ограниченията, включително промишлеността.

Икономическият екип на "УниКредит Булбанк"  прогнозира по-сериозно разхлабване на ограниченията през март, което ще се отрази положително на БВП.

"Очакваме БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа", пише още в анализа. 

Въпреки това потреблението в туризма и другите сектори изложени в най-голяма степен на влиянието на пандемията ще остане свито, тъй като положителните ефекти от  ваксинацията ще се нуждаят от време, за да се материализират. Това ще накара много хора да продължат да са предпазливи в поведението си и да продължат да поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране през лятото и есента на 2021 г.  Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението, се посочва още в анализа. 

 
за 51%  против 49%  39 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума