навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Здраве

Как се мери температурата на малко дете, какъв термометър да ползваме и как да разчитаме показанията на термометъра?

2020-08-18 0

Как се мери температурата на малко дете, какъв термометър да ползваме и как да разчитаме показанията на термометъра?

Съвети от д-р Маркова, педиатър във ВИТА

Как се мери температурата правилно?

Методите и съответно видовете термометри за измерване на телесна температура се различават в зависимост от мястото на измерване. Най-конвенционалните методи са в  ректума, в ушния канал, под мишницата, устната кухина /не  много разпространен метод в България/ и на челото.

Видове термометри:

  • Цифров / дигитален термометър

Стандартните дигитални термометри работят точно като старомодните стъклени живачни или спиртни термометри, но са по-безопасни и по-точни. Може да се използват орално, ректално или под мишницата.

Дигиталните термометри са подходящи за измерване на температурата на всички – от новородени до възрастни. Те са доста гъвкави и могат да се използват за измерване и по трите посочени начина. Цифровите термометри са лесни за използване, но могат да отнемат  минута или повече, за да покажат резултат, което е много по-дълго, отколкото много деца могат да останат неподвижни.

Ако сте с ограничен бюджет, обикновените цифрови термометри са най-достъпният вариант. Когато измервате перорална температура, трябва да изчакате поне 15 минути след хранене или пиене, тъй като температурата на това, което сте консумирали, може да повлияе на отчитането. Устата на вашето дете трябва да бъде затворена през цялото време, докато се опитвате да измерите температурата в устата, метод, който не е приложим при всички деца.

  • Термометър за уши

Термометрите за уши използват инфрачервен лъч за измерване на температурата само в ушния канал. Те обикновено дават бърз резултат. При тесен ушен канал или при натрупване на ушна кал, обаче, могат да доведат  до неправилно отчитане на температурата.

Тези термометри не са подходящи за бебета на възраст под шест месеца!

  • Термометър за чело

Този вид термометри се поставят върху челото и по този начин измерват температурата. Получавате бързи резултати. Проучванията показват, че термометрите за чело дават точно толкова добри показания, както и ректалните термометри при децата, но тази процедура е много по-приятна за всички участници.

Термометрите за чело са значително по-скъпи от обикновените дигитални термометри.  

Необходимо е челото да е сухо, да няма кичури коса, термометърът да е поставен правилно съгласно инструкциите към него.

  • Безконтактен термометър

Безконтактните термометри използват същата инфрачервена технология като термометрите за уши, но не изискват никакъв контакт, което ги прави идеални за трудни пациенти. Те са подходящи дори за най-капризните пациенти.

Някои безконтактни термометри връщат резултатите за една секунда, но могат да бъдат доста сложни за използване и са по-скъпи от другите видове.

Какъв термометър да изберем?

Време за реакция

Най-бързите термометри могат да дадат резултати само за секунда или две, докато по-бавните модели могат да отнемат повече от 90 секунди.  Когато става дума за бебета или малки деца обаче, колкото по-бързо, толкова по-добре.

Лесна употреба

Ако искате термометър, който да е изключително лесен за използване, обикновеният дигитален термометър е най-добрият ви избор. Повечето хора са използвали стъклени термометри в някакъв момент и те работят почти еднакво. Единствените разлики са включване / изключване и цифров дисплей.

Другите видове термометри могат да имат малко нужда от обучение, но като цяло те са доста интуитивни. Докато четете внимателно инструкциите, трябва да можете да се справите бързо.

Комфорт

Важно е термометърът, който изберете, да е удобен и комфортен за използване. Ако детето ви има предишен лош опит със студен или остър термометър, може да се противопостави следващия път, когато искате да измерите температурата му. Но има дигитални термометри с функции като меки, гъвкави, силиконови краища, създадени, за да спестите неудобствата за вашето дете.

Безконтактните термометри не предизвикват никакъв дискомфорт, тъй като те дори не трябва да докосват кожата, за да получат отчитане.

Вече са налични и термометри, които се залепят на тялото на детето и отчитането е чрез bluetooth на телефона, което ви дава непрекъсната информация за температурното състояние на вашето дете.

Не забравяйте, че данните от термометрите-биберон или под форма на лента за челото са само ориентировъчни!

Ако мерим с два различни термометъра и те дават различни показатели, как да се ориентираме каква е температурата?

При всички термометри е необходимо първо да се провери дали е  изправен, тоест батерията да не се е поизхабила. Ако двата термометъра дават различни стойности, може да се измери температурата на  здрав възрастен и да се съобрази разликата в стойностите.

Колко често да мерим температурата на болното дете?

Дете с треска се нуждае от контрол на температурата:

  • на всеки 6 часа, освен ако не се прилагат антипиретични /температуропонижаващи/средства;
  • на всеки 4 часа при ефективната им употребата;
  • на всеки 2 часа, ако е неефективно използването им.

При дете с нормална температура, но с остро заболяване, измервайте на всеки 12 часа и най-вече вечер.

При здраво дете с риск от остро заболяване при контакт или преди ваксинация, измервайте температурата веднъж на ден.

Коя температура се смята за висока при децата?

За треска или наличие на температура се смята, когато температурата на детето е на едно от следните нива:

  • измерена  орално /в устата/: 37,8 ° C);
  • измерена ректално /в ануса до 2 см се вкарва накрайникът на термометъра!/: 38 ° C:
  • измерена аксиларно /под мишницата/: 37,2 ° C.

Температура от  38 ° C при бебе под 3 месеца е висока температура и налага консултация с лекар.

При по-големи деца температура над 38.5 се счита за висока температура/фебрилитет/.

Кое е най-важното, което трябва да знае всеки родител, ако термометърът покаже повишена температура?

Всяко повишение на температурата е симптом или знак, че организмът се бори с болест или с някаква инфекция. Температурата стимулира защитните сили на организма, изпращайки бели кръвни клетки и други , "бойци" - клетки за борба и унищожаване на причината за инфекция.

Родителите трябва да знаят, че температурата е приятел, а не враг, и не трябва да се стремят непременно да се борят с нея. Целта ни е да подобрим комфорта  на детето, което е има температура, докато организмът му се бори с проблема.

 
за 47%  против 53%  249 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума