навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Министерството на правосъдието предлага

За свидетелство за съдимост няма да се иска акт за раждане

Изпълнителната власт вече няма да изисква документа от неосъжданите граждани, а ще го получава по служебен път

04.01.2018 0 - A +

За свидетелство за съдимост няма да се иска акт за раждане

Гражданите, които искат да си извадят свидетелство за съдимост, вече няма да е необходимо да представят оригинал на акта си за раждане. Това предлага Министерството на правосъдието .

То е изготвило проект за изменение на Наредба № 8 за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост.

С промените, които бяха публикувани за обществено обсъждане, в подзаконовия нормативен акт се записва, че за да получиш свидетелство за съдимост ще е достатъчно при подаване на заявлението да представиш в оригинал личната си карта. В момента бюрата съдимост изискват препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал, за да установят които са родителите на заявителя. С измененията в наредбата се въвежда изискване те да проверяват сами кои са майка му и баща му, като използват служебния си достъп до Националната база данни „Население“.

Друго изменение в наредбата е свързано с влезлите в сила в началото на тази година промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С тях се регламентира, че административните органи вече ще установяват служебно данните за съдимостта на гражданите и няма да изискват от тях да си вадят свидетелства. От проекта за промени в наредба №8 става ясно, че това ще стане чрез въвеждане на електронно свидетелство за съдимост, но то ще се използва само от органите на изпълнителната власт – централни и териториални, а не и от местната.  

Освен това електронното свидетелство за съдимост ще може да се издава единствено по отношение на гражданите, за които не са съставяни бюлетини за съдимост, включително и по чл. 78а от Наказателния кодекс. В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общо установения ред, пише в мотивите за изменение на наредбата.

Издаването на електронните свидетелства за нуждите на органите на изпълнителната власт ще се извършва от Министерството на правосъдието. И те, както и обичайните на хартия ще важат 6 месеца.  

за 45%  против 55%  2080 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума