навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Съществени прокурорски нарушения в делото за сделката с акциите на ЕВН

Източник: mediapool.bg 30.10.2017 0 - A +

Съществени прокурорски нарушения в делото за сделката с акциите на ЕВН Снимка: mediapool.bg

Съдът откри съществени нарушения на прокуратурата в обвинителния акт за щетите от сделката с държавния пакет акции в електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВН срещу бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков, на финансите Симеон Дянков, издателя и бизнесмен Иво Прокопиев и шефове в посредника по борсовата продажба "Булброкърс" Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Делото е прекратено и върнато за отстраняване на нередностите, съобщиха от Софийския градски съд (СГС) в понеделник.

Така след доработка, най-вероятно то ще влезе в специализирания съд за делата, свързани с корупцията на високите етажи на властта, какъвто се счита, че е казусът и продажбата на остатъчния пакет акции на държавата в двете дружества на ЕВН, за която държавното обвинение твърди, че е станала на изкуствено ниска цена. Този ход бе очакван.

Делото, провокирано по сигнал на бившия шеф на Комисията за финансов надзор и днешен шеф на държавната Бонка за развитие Стефан Мавродиев бе внесено в края на август 2017 г. по искане на Радослав Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години.

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33 на сто от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 20 829 200 лева. Разследващите твърдят, че тя е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков. Точната формулировка на обвинението обаче така е не бе съобщена. През януари Арнаудова обяви, че според колегите й поръчката е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от Мавродиев, който дълго време водеше война с съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, който е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата му "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".Съдия Костадинка Костадинова е прекратила съдебното производство и изпратила делото на Софийската градска прокуратура (СГП) да отстрани нередностите по делото, които са ограничили процесуални права на обвиняемите.

В обвинителния акт не са описани конкретни факти, че Рачев, Евстатиев и Василев са действали в съучастие. Посоченият от прокуратурата общ престъпен резултат относно обвиняемия Рачев не съответства на сбора от сумите по отделните деяния. На практика остава неясен механизмът, по който СГП е направила изводите си относно конкретния размер на общия престъпен резултат, причинен от Рачев, посочват от СГС .

По обвинението, повдигнато срещу Трайчо Трайков, липсва конкретика дали той е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.

Налице е неяснота в обвинителния акт относно размера на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това.

Съдът констатира и липса на описание какво е трябвало да направи Трайков, за да защити държавния интерес, и да постигне печеливша продажба и то в периода, за който му е повдигнато обвинение.

По отношение обвинението спрямо Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват изложени факти, от които се извежда твърдението, че в инкиримирания период те са действали с цел да набавят на "Булброкърс" ЕАД облага в размер на 1 276 618,85 лв. по договор за извършване на посреднически услуги. От уточнение се нуждае и инкриминирания спрямо двамата период. Не са описани и конкретни данни, че Дянков и Прокопиев са действали в съучастие, посочват от съда.

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране в 7 срок от съобщаването му.

за 56%  против 44%  625 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума