навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Бивш антимафиот осъди държавата за 40 000 лв. за незаконни обвинения

Източник: mediapool.bg 17.10.2017 0 - A +

Бивш антимафиот осъди държавата за 40 000 лв. за незаконни обвинения Снимка: bgnes.com

Бившият началник на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров осъди държавата за 40 000 лева обезщетения заради три незаконни обвинения, които прокуратурата така и не успя да докаже пред съда.

Става въпрос за делото му от 2012 г., по което той бе обвинен за незаконно използване на информация, придобита със специални разузнавателни средства (СРС), за разгласяване на държавна тайна, за певишаване на власт и за опит да въздейства на разследващ орган.

Тодоров обаче получи 3-годишна условна присъда единствено по първия пункт – затова, че беше изнесел информация по скандалния случай с мъртвороденото бебе в болницата в Горна Оряховица, при който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов безпрецедентно чете СРС-та от парламентарната трибуна.

Впоследствие името на Тодоров се оказа замесено и по две от делата, образувани срещу самия Цветанов след падането от власт на първия кабинет на Бойко Борисов. По едното от тях бившият МВР шеф бе обвинен, че незаконно е отказал да приложи разрешени от съда СРС-та спрямо Тодоров. Казусът, добил популярност като делото за шестте "Не!!!"-та, обаче не доведе до присъда за Цветанов.

По другото зам.-председателят на ГЕРБ бе обвинен, че неправомерно е отклонил 50 000 лева от бюджета на МВР, давайки възможност на Тодоров да ги получи, като обезщетения, въпреки че през част от времето, за което му бяха дължими, той се намираше в следствения арест. В крайна сметка Цветанов бе оправдан и за това, а бившият антимафиот на свой ред доказа невинността си по три от обвиненията му.

Впоследствие Орлин Тодоров заведе иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), претендирайки рекордните 500 000 лева за нанесени му неимуществени вреди. На първа инстанция Окръжният съд във Велико Търново му присъди 65 000 лева обезшетение, а на втора Апелативният съд го намалява до 40 000 лева, става ясно от решението на магистратите.

В мотивите на великотърновските съдии Поликсена Георгиева, Христина Даскалова и Емануил Еремиев се посочва, че заеманата от Тодоров ръководна длъжност в сектор "БОП" преди повдигането на обвиненията му предполага, че "негативните преживявания, предизвикани от предприетото наказателно преследване, са с по-висок интензитет и обем".

"Не без значение е и фактът, установен от приложените към исковата молба публикации, че чрез медиите и средствата за информация обвиненията са станали обществено достояние и това е довело до дискредитиране и до уронване на професионалната репутация на ищеца. Отделно от това, безспорно е злепоставянето на ищеца в професионалните среди, още повече предвид заеманата от него висока длъжност в служебната йерархия. Свидетелят Д., близък приятел на ищеца, заявява, че преди привличането му като обвиняем Тодоров се ползвал с авторитет и доверие в обществото. При разговори със свои приятели е установил, че дори и сега хората още мислят, че той има вина", отбелязва съдът.

Магистратите приемат още, че повдигнатите срещу Тодоров тежки обвинения (едното се наказва с от 3 до 10 години затвор, другото – от 1 до 6, а третото – от 5 до 15 години) "са предизвикали у ищеца страх и безпокойство от резултата на наказателното производство и от вероятността да търпи най-тежката наказателна репресия за значителен период от време".

Значителна част от неимуществените вреди на Тодоров обаче са му били нанесени в следствения арест, където той прекара 1 година. Там антимафиотът бил "много стресиран и уплашен, пазел се от всички". Причината е, че сред арестантите имало такива, които лично той е заключвал.

"Те имали негативно отношение и отправяли към него закани. На два пъти бил блъскан, когато арестантите и излежаващите присъди били извеждани. Човекът, който сипвал храната, излежавал присъда за убийство, разкрито от Тодоров. През този период той не вземал полагащата му се храна. През целия престой Тодоров бил много притеснен и уплашен от отправяните към него заплахи, пиел хапчета, отслабнал", добавя Апелативният съд във Велико Търново.

Освен това, магуистратите отбелязват, че вследствие на воденото срещу него дело, той бил напуснат и от съпругата си. Свидетел на Тодоров е разказал пред съда, че присъствал на свиждане, на което жената на антимафиота го уведомила, че "ще бъде с него от хорски срам, докато излезе от затвора".

"Според свидетеля Д., когато отишъл да го види в ареста, Тодоров се разплакал, бил отслабнал, споделил, че му е кофти, че има проблем с кръвното", посочват още магистратите, уточнявайки, че "наказателното преследване срещу ищеца се е отразило негативно и върху семейството му и това е създало допълнителни притеснения и тревоги у него". "Малката му дъщеря плачела, не искала да ходи на училище. "Съсипан" бил годежът на голямата му дъщеря, която живеела в Англия", се казва още в решението, постановено на 11 октомври.

Размерът на присъденото на Орлин Тодоров обезщетение обаче не е окончателен и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

за 52%  против 48%  1083 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума