навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ВСС не успя да избере временен шеф на градския съд

Източник: mediapool.bg 05.10.2017 0 - A +

ВСС не успя да избере временен шеф на градския съд Снимка: mediapool.bg

Софийският градски съд (СГС) остана без временен председател, след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере в четвъртък нито един от двамата номинирани за поста.

Поста на ръководител на съда остана свободен след напускането на Калоян Топалов и предишния състав на съвет така и не се занима с този въпрос преди края на мандата му.

Преди седмица съдиите от СГС проведоха общо събрание и издигнаха кандидатурата на Десислава Попколева, но тя не бе внесена от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Вместо нея, тя предложи бившия временен шеф на Софийския районен съд (СРС) Стефан Милев.

Издигнатата за член на съвета от ГЕРБ Вероника Имова подкрепи номинацията на Милев по време на заседанието на съдийската колегия на ВСС в четвъртък, посочвайки, че предложението спазва закона, а бившият прокурор отговаря на всички условия, за да заеме поста. Освен това тя добави, че той се е справил чудесно като временен шеф на СРС.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев съветът би трябвало да назначи Милев, защото нямало възможност да се правят повече номинации. Ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обаче възрази, че няма подобно ограничение. По думите му в съдийската колегия могат да се внасят и други предложения.

След това самият председател на ВКС издигна Попколева за поста. При последвалото гласуване тя победи Милев със 7 срещу 4 гласа, но за да стане факт изборът ѝ, бяха необходими минимум 8 гласа. Така, казусът с назначението на временен наследник на Топалов отново се отложи.

Междувременно зам.-председателят на градския съд Мина Мумджиева изпрати на съвета писмо, с което го призова да избере и.ф. ръководител на съда възможно най-бързо. В него тя посочва, че не може да ръководи съда, тъй като изпада в конфликт на интереси заради съпруга ѝ Александър Мумджиев, който работи в Инспектората към ВСС.

По тази причини тя заявява, че в случая със СГС не може да се приложи т.нар. принцип по старшинство, според който до избирането на временен шеф на даден съд той се ръководи от най-старшият зам.-председател. Съдия Мумджиева декларира още, че ако въпреки тези ѝ съображения
ВСС реши да я избере за и.ф. председател на градския съд, тя ще подаде оставка като зам.-председател и ще остане само редови съдия.

"Напълно съзнавам, че освобождаването на заемания от мен пост зам.-председател на Софийски градски съд ще създаде допълнителни затруднения в управлението на съда, толкова доколкото тежестта от пълния обем на работа, свързан с дейността на отдел "Защита на класифицираната информация", ще се стовари върху единствения зам.-председател, оправомощен да се произнася по ЗСРС и ЗЕС", пише Мумджиева, уточнявайки, че така все пак ще може да се определи друг заместник по старшинство и СГС да функционира нормално.

за 50%  против 50%  720 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума