навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Масово делата за лекарска грешка всъщност са заради лошо отношение

Източник: mediapool.bg 03.10.2017 0 - A +

Масово делата за лекарска грешка всъщност са заради лошо отношение Снимка: mediapool.bg

По около 40 дела срещу лечебни заведения и лекари се завеждат годишно у нас, като през последните пет години броят им нараства. Статистиката показва обаче, че 51% от исковете се отхвърлят като неоснователни. Едва 31% се уважават от съда, а в 18% от делата няма влязло в сила съдебно решение все още. Това показва мащабно и уникално по рода си проучване на съдебната практика за лекарски грешки от 2007 година насам, което изследва 238 дела през този период. Проучването е част от проекта “Медицинският деликт“ на специалиста по медицинско право адвокат Мария Шаркова, резултатите от който са публикувани в сайта лекарска-грешка.bg и анализът им предстои да бъдат издаден скоро.

Сайтът “Лекарска грешка“ е създаден както за юристи и за други специалисти, работещи в здравеопазването, така и за пациенти. Ако се интересувате от съдебната практика на конкретни съдилища от дадена област в страната или за конкретна медицинска специалност, размер на вредата или вида на увреждането, ще можете да намирате лесно съответните съдебни решения, събрани и обобщени от всички публикувани съдебни актове по дела за лекарски грешки в правно-информационните системи, сайта на ВСС и сайтове на съдилища.

“Държа да подчертая, че този сайт не е създаден, за да посочва с пръст "лекарски грешки", а съдържа в себе си както решения, постановени в полза на лекари и лечебни заведения, така и в полза на пациенти“, коментира авторът на проучването Мария Шаркова.

“Обстоятелството, че 51% от исковете се оказват неоснователни, означава, че много дела се водят напразно от пациентите, било, защото няма лекарска грешка въобще или защото доказването е трудно - няма много вещи лица по специалността, медицинската документация не е била адекватна“, обясни Шаркова пред Mediapool.

“Ако част от тези дела бяха разрешени чрез медиация, всички ще си спестят много разходи, време и най-вече негативни емоции, защото подобни дела се преживяват тежко както от пациента, така и от лекарите“, посочи тя.

Статистиката разбива мита, че няма осъдени лекари

“От този анализ виждаме, че не е вярно, че "всеки умира от лекарска грешка", както напоследък се тиражира, но не е и вярно, че "няма осъден лекар или болница"
защото 30% от делата са приключили успешно за пациентите“, коментира Шаркова.

Тя допълни, че не всеки пациент, който смята, че е пострадал от допусната грешка, завежда дело. Например по данни на Изпълнителната агенция “Медицински одит“ при 111 жалби от пациенти за 2016 година се оказва, че не е оказана качествена медицинска помощ, а в същото време годишно за завеждат около 40-50 дела.

Лошата комуникация лекар-пациент е причина за много дела

“Това, което ме впечатли, е големият процент дела, които се водят заради някакъв проблем в комуникацията между лекар и пациент“, коментира Шаркова. Подробна информация за причините за делата и резултатите от тях предстои да бъде представена официално в близките дни.

Шаркова обаче разкрива, че лошата комуникацията е една от основните причини за завеждане на дела и често се оказва, че всъщност не е допусната грешка в лечението или диагностиката, а просто пациентът не е получил необходимото отношение, което е очаквал.

Иначе най-често пациентите в своите искови молби се оплакват от некачествено лечение, неправилна диагноза или некачествени/несвоевременни постоперативни грижи.

“Този сайт е създаден както за юристи и за други специалисти, работещи в здравеопазването, така и за пациенти. Много е важно да разполагаме с обективни и конкретни данни за т.нар. “лекарски грешки”, за да не се спекулира и импровизира по тази тема. Няма как да искаме да подобрим една система, ако нямаме адекватни данни за нея“, казва Шаркова.

За достъпа до част от данните в сайта ще се заплаща символична такса, осигуряваща едномесечен или едногодишен абонамент. В замяна на това сайтът ще бъде постоянно обновяван, ще бъде добавяна нова информация, която ще отразява всички нови актове, които бъдат постановявани.

за 53%  против 47%  619 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума