навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Цацаров лети все по на Изток

Източник: mediapool.bg 14.06.2017 0 - A +

Цацаров лети все по на Изток

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров кацна в Баку, където е на двудневно работно посещение по покана на азербайджанския си колега Закир Гаралов. Само преди две седмици Цацаров бе в Москва, където се срещна с руския генерален прокурор Юрий Чайка.
 
Поглед върху приоритетите на Цацаров по отношение на международните му контакти по време на досегашния му мандат показват ясна тенденция – той се движи все по на Изток или снове из Балканите.
 
Публикуваните по-долу данни за посещенията на главния прокурор са събрани от съобщенията на официалния сайт на прокуратурата чрез използване на ключови думи "посещение" и "визита".
 
2013 година е първата от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Европейските партньори на България имат очаквания той да продължи политиката на Борис Велчев по отварянето на държавното обвинение към обществото, но и за напредък по "вечния" за България проблем - резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Тези надежди си личат ясно и от срещите на Цацаров.
 
Само месец след встъпването си в длъжност той вече е в Брюксел, където се среща с главния секретар на Европейската комисия и главния директор на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите). Това е първото знаково посещение на Цацаров в чужбина. Следва визита в Мюнхен през юни, после главният прокурор на Бавария връща жеста и посещава София през септември. На 30 октомври 2013 г. Цацаров пак е в Брюксел за среща с шефа на ОЛАФ.
 
2014 година също е проевропейска за Цацаров. На 3 февруари той е в Хага, където сключва споразумение за двустранно сътрудничество с холандския си колега Херман Болхаар. През април в София е федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Леюв.
 
На 17 септември 2014 г. по покана на Цацаров в София пристига на тридневно официално посещение турска делегация, водена от главния прокурор на Турция Хасан Ербил. Цацаров и Ербил подписват споразумение, което ще доведе до общо три срещи на българския главен прокурор с турския. Покрай това Цацаров ще се срещне лично и с Ердоган. Като цяло 2014-та година все пак е проевропейска. На 4 ноември Цацаров заминава за Великобритания, по покана на Алисън Сондърс, ръководител на Службата на Кралската прокуратура.
 
През 2015 година контактите на българския главен прокурор някак рязко поемат в друга посока. Първо през март Цацаров заминава на тридневно посещение в Казахстан по покана на колегата си Асхат Даулбаев. През април Цацаров е в Македония по покана на македонския главен прокурор Марко Зврлевски. През август в София пристига лично главният прокурор на Китай Цао Дзенмин. Цацаров и Дзенмин се обявяват "за укрепване на противодействието на корупционни и икономически престъпления, както и такива, свързани с трансграничната престъпност". Не е ясно какво е последвало от тази демонстрация на обща воля между България и Китай.
 
Няма и месец, откакто си е тръгнал китайският гост и Цацаров вече е в Анкара по покана на новоизбрания главен прокурор на Турция Мехмет Акарджа. В предварителното съобщение за срещата не е обявено, че Цацаров да има планирана среща с президента Реджеп Ердоган. Явно Ердоган е проявил специален интерес към българския гост или срещата е държана до последно в тайна, защото такава среща се случва на 18 септември. Поради това Цацаров остава четири дни в Турция вместо три.
 
Едва в края на годината българският главен прокурор прави срещи с колеги от ЕС. През ноември Цацаров е в Белгия по покана на федералния прокурор Фредерик ван Леюв. По-късно същия месец в София е главният прокурор при Върховния съд на Гърция Ефтерпи Куцамани.
 
Април 2016 година. Половин година след визитата на Цацаров в Анкара и в София вече главният прокурор на Турция Мехмет Акържа. Това е третата среща с турска делегация за Цацаров. През същата година той има среща и с главния прокурор на Словения Звонко Фишер, който пристига в София.
 
През април 2017 година се случва втората среща между Цацаров и главния прокурор на Гърция Ксени Димитриу. Следва визита в Белгия на 18 май, където Цацаров е поканен отново от федералния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов. В края на май Цацаров пътува до Москва за среща с Юрий Чайка, а сега е в Азербайджан.
 
През 2017 година Цацаров се срещна и с ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши в София. Инициативата за визита на Кьовеши обаче бе на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Преди това Цацаров се противопостави на предложението Кьовеши да бъде поканена в София от Висшия съдебен съвет.
 
Така равносметката на Цацаров показва три срещи с главния прокурор на Турция, колкото са тези с колегата му от Белгия. Две срещи с гръцкия главен прокурор, колкото са и тези с шефа на ОЛАФ. Има срещи с колегите от Русия, Азербайджан, Казахстан, Китай и Македония. От държавите от ЕС (извън Белгия и Гърция) срещи има с прокурорите от Холандия, Словения и Великобритания.
 
Интересни са тенденциите. През първите две години от мандата от мандата си той осъществява 7 срещи с европейските си колеги и само една с прокурори извън ЕС. През последните две години и половина резултатът е 7:5 в полза на срещите с колеги извън ЕС. Голяма част от тях са главни прокурори на държави, упреквани в антидемократични практики и дори тоталитарно управление.
 
Така се стига и до любопитния момент от срещата на Цацаров с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който поздрави Бойко Борисов за рождения му ден чрез главния ни прокурор

за 36%  против 64%  1217 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума