навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Съюзът на съдиите: Мнозинството във ВСС явно спазва нечии указания

Източник: mediapool.bg 16.05.2017 0 - A +

Съюзът на съдиите: Мнозинството във ВСС явно спазва нечии указания Снимка: mediapool.bg

  Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с декларация, с която остро осъди отношението на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) към Лозан Панов. ССБ коментира и начина, по който съдебният съвет се спря на датата за избор на шеф на Върховния административен съд.

"Това са само две от поредицата решения на мнозинството от членове на ВСС, които не съответстват и на минимални изисквания за логичност и последователност. Това мнозинство обаче не се чувства отговорно за тези решения и явно счита, че не дължи отчетност за взимането им. В противен случай нямаше да е неясно коя смислена теза обосновава взимането на тези решения и защо остава неопровергано усещането, че това мнозинство гласува съобразно някакви указания", се казва в декларацията на ССБ.

Преди седмица Пленумът на ВСС обяви, че шефът на Върховния касационен съд (ВКС) е оказал недопустим опит за намеса в работата на председателите на апелативните съдилища. Той е сторил това като е пратил напълно законно искане да му се предоставят протоколи от общите събрания на съдилищата.

В началото на април Лозан Панов поиска по спешност тази информация, за да установи дали шефовете на апелативните съдилища са се опитвали да окажат завоалиран натиск върху съдиите за обединяването около обща кандидатура в района. Предполага се, че тази кампанията е за въвеждане на т.нар. "регионално представителство в следващия ВСС". Това е формулировка, която не присъства в Закона за съдебната власт.

Идеята зад регионалното представителство е всички съдии от тези райони да се обединят около един техен кандидат за ВСС, за да имат достатъчно гласове за избиране на своя представител във ВСС. Подозрението е, че този кандидат е одобрен или дори спуснат от ръководството на апелативния съд, включително съгласуван неформално със сегашното мнозинство в съвета.

Според ССБ мнозинството в съдебния съвет вече е показало, че може да приеме, че "черното е бяло".

"Без аргументи, разбира се. Просто може да го приеме. С бетонирано мнозинство. Но решението няма как обективно да превърне черното в бяло. И едва ли някой, освен от мнозинството във ВСС, би подложил на съмнение тази проста логика, основана единствено на здравия разум", се казва в позицията на съдийската организация.

ССБ подозира, че реакцията на мнозинството срещу Лозан Панов е била толкова остра, защото подкрепата за регионалното представителство явно е трябвало да бъде пазена в тайна. Съдиите смятат, че шефът на ВКС по никакъв начин не е нарушил закона с искането на протоколите от общите събрание.

Освен това съдийската организация порицава и като напълно немотивираното решение на мнозинството във ВСС да избира шеф на Върховния административен съд на 11 септември. По това време повечето съдии във ВАС още са в планирани летни отпуски и вероятно няма да могат да вземат участие в изслушването на кандидати за техни шефове.

"Нека не забравяме същностните разлики между добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция. За съдържанието на тези базисни понятия не се спори в нормалната действителност. Само в паралелната реалност им се придава обратен знак като в обърнат наопаки свят", казва от ССБ. Писмото на организацията приключва с цитата от Христо Ботев: “Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита…”

за 50%  против 50%  1116 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума