навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Кандидатът на следователите за ВСС обяви мониторинга на ЕК за изчерпан

Източник: mediapool.bg 15.05.2017 0 - A +

Кандидатът на следователите за ВСС обяви мониторинга на ЕК за изчерпан Снимка: mediapool.bg

Мониторингът на Европейската комисия (ЕК) над България в сферата на правосъдието и вътрешната сигурност е изчерпан и трябва или да отпадне, или да бъде въведен за всички страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Тази теза разви заместник главният прокурор и шеф на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, който е и единствен кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите.

„Стига сме изпълнявали ролята на страшилище и торбалан за Европа”, заяви той в отговор на въпрос от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), зададен по време на изслушването му пред следователите в столичната зала „Универсиада“ в събота.

  Така Диков демонстрира пълно единомислие по темата за мониторинга на ЕК над България с главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Както е известно, двамата участваха миналата година в конференция в Европейския парламент, организирана от евродепутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС, чиято цел бе да призоват именно за прекратяване на механизма за сътрудничество и оценка по отношение на страната ни.

Цацаров неведнъж е коментирал, че докладите на ЕК за напредъка на България вече се използват само за вътрешно-политически интриги и не са ефективни.

 На изслушването на Диков присъстваха 244 следователи от общо 444, имащи право на глас. С него реално започна процедурата по избор на следващия състав на ВСС. Следващата събота следователите ще гласуват, като това ще е първият пряк вот след последните конституционни промени. Предстои изслушването и на кандидатите от квотите на съдиите и прокурорите.

Той обяви, че няма да се връща обратно в съдебната система, ако стане член на ВСС, което определи като гаранция за независимостта му.

„Напускам завинаги съдебната система и няма да разчитам после на кариерно развитие. Гарантирам безпристрастно участие в дебатите и гласуванията във Висшия съдебен съвет”, увери колегите си Диков.

В края на изслушването си той бе запитан дали смята кадровата политика на ВСС за последователна, на което отговори: „Видимо всичко е според законовите изисквания, ако има нещо невидимо, аз няма как да го знам.“

  Евгени Диков има над 35 години юридически стаж, от които над 25 години в органите на съдебната власт. Кариерата му в съдебната система започва през 1981 г. в Районна прокуратура в Бяла Слатина. Между 1983 и 1986 г. е заместник-районен прокурор на София. От 1989 г. работи в Софийската градска прокуратура, където става и заместник-градски прокурор. Между 1992 и 2003 г. е адвокат, след което се завръща в системата като следовател в Националната следствена служба. От 2006 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура, а през 2013 г. ВСС го избра за директор на Националната следствена служба по предложение на Цацаров. 

за 49%  против 51%  1002 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума