навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Прокуратурата разпореди проверка за безопасността на питейната вода в цялата страна

Източник: mediapool.bg 20.04.2017 0 - A +

Прокуратурата разпореди проверка за безопасността на питейната вода в цялата страна Снимка: mediapool.bg

  Върховна административна прокуратура се е самосезирала и разпоредила на главния държавен здравен инспектор да извърши проверка на безопасността на водата за питейно-битови нужди в цялата страна. Здравните власти трябва да установят спазват ли се нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели.

“Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество“, се казва в съобщение на прокуратурата.

В защита на държавния и обществения интерес ВАП е указала в срок до 22 май главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на Регионалните здравни инспекции в страната.

Преди ден Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за укриване на информация от длъжностни лица за наличието на уран над допустимите норми в питейната вода в града. Причината е, че от октомври миналата година до април тази година компетентните държавни институции са бездействали, въпреки че още есента на 2016 година проби са показали уран алфа активност над нормата в част от питейната вода в Хасково.

В Хасково остава забраната от миналата седмица водата да се ползва за пиене и готвене и продължава мониторингът на тръбните кладенци и на водата при крайните потребители. Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя с бутилирана минерална вода.

 

Същевременно във вторник минимални количества уран бяха открити в два от 13-те кладенеца в град Първомай, както и в един водоизточник в село Караджалово. Пробите са взети на 13 април при рутинна проверка на местното ВиК. Водата от кладенците е спряна, а хората са предупредени да не я ползва за питейни нужди.

До края на тази седмица ще се вземат нови проби от водата в района на Хасково и Първомай, за да се установи разпространението на уран в подземните води. Директорът на дирекция "Планове за управление" в Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Марин Маринов заяви пред БНР, че не е укривана информацията за съдържанието на естествен уран в питейната вода в Хасково и в Първомай.

От Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" се оправдават, че по закон нямат ангажименти за контрола за качеството на питейната вода. Именно Басейновата дирекция в Пловдив обаче е засякла завишените нива на уран и “алфа активност“ в хасковската вода през октомври миналата година. Миналата седмица областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че е попитал басейновта дирекция защо информацията за замърсената вода излиза чак сега и оттам не са могли да обяснят забавянето.

за 44%  против 56%  1110 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума