навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Кантора получила близо половин милион за написан за 6 дни поземлен кодекс

Източник: mediapool.bg 14.03.2017 0 - A +

Кантора получила близо половин милион за написан за 6 дни поземлен кодекс Снимка: bgnes.com

Две скандални обществени поръчки за правен анализ на поземлените отношения и изработването на кодекс за тях за общо около 1 млн. лв. са предадени на прокуратурата. Това съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков при отчета на завареното във ведомството му.

Поръчките са обявени от предшественика му Десислава Танева. Изпълнител и на двете е адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" с управляващ партньор Иван Тодоров, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Според Бозуков смущаващото е как само за шест дни може да се напише Кодекс за поземлените отношения.

Земеделският министър смята, че изобщо не е трябвало да се пускат такива поръчки, защото има Институт за аграрна икономика и Институт по почвознание "Пушкаров", които могат да се справят с тази задача.

Първата поръчка - за изготвянето на правен анализ на поземлените отношения, е изпълнена в края на юли 2016 г. и по нея са изплатени 462 хил. лв. с ДДС, показва регистърът на обществените поръчки.

 

Правната кантора е направила анализ на режима на земеползване с акцент върху вида и статута на земеделските земи у нас, поземлените отношения в исторически план, сравнителен анализ с поне три държави от ЕС, видовете сделки, наем и аренда, промяна на предназначението и промяна на начина на трайно ползване на земеделските земи, администриране на поземлените отношения.

Втората поръчка е за изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие "Кодекс за поземлените отношения". Договорът за нейното изпълнение е подписан на 9 ноември 2016 г., а срокът му за изпълнение е 15 ноември 2016 г., е посочено в публикувания документ в профила на купувача.

Сключването на договора с "Георгиев, Тодоров и Ко" се е забавило заради обжалването на обществената поръчка.

Според Бозуков няма как за шест дни да бъде написан документа и към днешна дата поръчката все още не е изпълнена. На правната кантора е преведен само аванс от 20% от сумата по договор, която е 462 хил. лв., каза Бозуков.

Идеята му е да се влезе в преговори с компанията и в написването на кодекса да участват учени от двата института.

Mediapool потърси Иван Тодоров за коментар, но на посочените на кантората телефони не беше открит.

за 40%  против 60%  1166 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума