навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Съдът прекрати делото срещу Ченалова – престъпление няма

Източник: Борис Митов, Mediapool.bg 03.02.2017 0 - A +

Съдът прекрати делото срещу Ченалова – престъпление няма Снимка: Mediapool.bg

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Причината е, че според съдията-докладчик Вера Чочкова в случая прокуратурата е повдигнала обвинения за нещо, което не представлява престъпление.

Освен това разследващите напълно са пренебрегнали факта, че Ченалова има функционален имунитет, елиминиращ възможността да ѝ бъде търсена наказателна отговорност за деянията, описани в обвинителния акт, който бе внесен в съда в началото на декември м.г.

Както е известно, делото срещу нея бе предхождано от появата на скандалните записи, добили популярност като аферата "Яневагейт", в която Ченалова имаше централна роля. Тя единствена потвърди публично, че записаните ѝ разговори с бившия председател на СГС Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки са автентични.

Делото срещу нея бе използвано от главния прокурор Сотир Цацаров и бившия премиер Бойко Борисов за дискредитиране на твърденията ѝ, като целия скандал неведнъж бе омаловажаван до разговор между "две каки".

Според обвиненията, Ченалова е извършила престъпление по служба и документно престъпление, докато е разглеждала дело между фирмата "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Прокуратурата твърдеше, че тя е извършила цели 14 нарушения по казуса с цел да набави облага за частната фирма.

Описаната в обстоятелствената част на обвинителния акт предистория бе дълга и доста объркана. Посочваше се, че на 18 юли 2013 г. от ОЕТ са подали искова молба в СГС срещу НЕК за плащане на 6.46 милиона лева, като Ченалова е насрочила делото за разглеждане без фирмата да си плати държавната такса в размер на 258 396 лв.

Освен това според обвинението, бившата съдийка е издала обезпечителна заповед за сумата от 6.46 млн. лева в полза на ОЕТ, което довело до запориране на тази сума от сметките на НЕК. На 15 октомври същата година частната фирма е увеличила исковата си претенция към НЕК с 4.4 милиона лева, като отново не е платила дължимата държавна такса, която е била в размер на още 175 708 лв, сочеше прокуратурата.

"Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105.14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция срещу НЕК", се казваше в съобщение на държавното обвинение от 2 декември м.г.

Ченалова бе обвинена и за нанесени поправки в протокола от едно от съдебните заседание, като прокуратурата твърдеше, че тя не е изслушала наличния звукозапис и обясненията на съдебния секретар, участвал в това съдебно заседание. Вместо това била отразила поправки в протокола безкритично, както това се е искало от "ОЕТ – Енергийни търговци" ООД.

"От деянието са настъпили и значителни вредни последици – още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд", гласеше твърде абстрактното обяснение на прокуратурата за нанесените то Ченалова щети.

Посочваше се още, че Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание – протокол от проведено открито съдебно заседание по същото дело. Съдийката бе обвинена за това, че написала в протокола, че при проведено съдебно заседание пред съда са били представени три броя фактури с получател ищеца по делото (ОЕТ) и едно преводно нареждане.

"В конкретния случай обвиненията по чл. 282, ал. 1 НК (престъпление по служба) и чл. 311 НК (документно престъпление) са такива, че и без наличие на функционален имунитет съдът следва да оправдае подсъдимата за неумишлено осъществяване на състав на престъпление по служба и за документно престъпление, защото съставомерността им поначало изисква умисъл", пише обаче в разпореждането си за прекратяването на делото съдия Чочкова, подчертавайки, че "прокуратурата не е посочила в обвинителния акт такива фактически твърдения, които да позволяват да бъде формиран изводът, че действията на обвиняемата са извън обхвата на функционалния й имунитет".

Според аргументите на СГС, за да може да докаже умисъл за престъпление, обвинението трябва първо да твърди, че Ченалова е била в някакви нерегламентирани отношения с ищеца, за когото е написано, че искала да набави облага. Това обаче липсва по делото.

"На първо място – в обвинителния акт липсват каквито и да било твърдения, че обвиняемата Ченалова е в такива отношения с една от страните, от които да се извеждат възведените като общо формулирана декларация в обвинителния акт нейни цели – за съществуване на намерение за набавяне на облага с имуществен и неимуществен характер за ищеца или на намерение за увреждане на ответника", приема СГС.

Съдия Чочкова посочва, че единственото изречение в обвинителния акт, "отнасящо се до извънпроцесуални отношения с корупционен характер, засяга разговор между други лица, в който се обсъжда обвиняемата". Става въпрос за разговор между трима души през пролетта на 2013 г., един от които твърдял, че Ченалова била поела ангажимент да реши делото в полза на ОЕТ.

"Това, че трима души обсъждат подобно обещание обаче, само по себе си не представлява твърдение, че такова действително е било поето. След като прокуратурата преразказва разговор, в който обвиняемата не участва, а не заявява недвусмислено като част от фактологията, в контекста на която са извършени деянията, изявление или друго поведение на обвиняемата в насока на споменатото обещание, това означава, че прокуратурата приема, че не е в състояние да заяви подобно твърдение, защото то не се извежда от доказателствата", категоричен е съдът.

Като несъставомерни са отхвърлени и останалите пунктове от обвинението: "възведените инкриминирани деяния не съставляват престъпления по чл. 282 НК и чл. 311 НК, нито такива, по които съдът би могъл да се произнесе без съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението с прилагането на закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление".

Вера Чочкова е третият съдия, който бе определен да разгледа делото срещу Ченалова, след като първите двама – Николай Младенов и Атанас Атанасов, си направиха отвод. Разпореждането за прекратяване на делото на окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

за 51%  против 49%  1022 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума