навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Мнозинството на Цацаров лансира бивш прокурор за шеф на районния съд

Източник: Mediapool.bg 31.01.2017 0 - A +

Мнозинството на Цацаров лансира бивш прокурор за шеф на районния съд Снимка: Mediapool.bg

Осем души - т. нар. монолитно мнозинство в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесоха кандидатурата на доскорошния прокурор Стефан Милев за временен председател на Софийския районен съд (СРС) напук на мнението на съдиите в съда. Броят на членовете на ВСС, които застават зад номинацията на юриста, който досега не е работил в най-натоварения съд в страната, означава, че най-вероятно той ще бъде избран.

Информацията за възможна номинация на Милев се появи миналата седмица, когато мнозинството от съдийската колегия отхвърли предложената от общото събрание на СРС Албена Ботева, припомня "Дневник".

На заседанието във вторник има точка отново за Ботева, но и с алтернативна номинация за друг съдия от СРС - Борис Динев. Дневният ред бе разместен, а номинацията на Милев бе направена така, че отново вбеси опозиционерите в съвета – името му бе вкарано без обяснения, с извънредно предложение, в последния момент.

Известният като "човека на Бойко" представляващ ВСС Димитър Узунов, който докладва предложението за Милев, поиска точката да е и първа в дневния ред. В крайна сметка беше гласувано обсъждането да е втора точка. Други членове поискаха и Милев подобно на Ботева да бъдат изслушан, което също беше прието и тримата кандидати ще застанат пред съдийската колегия.

Зад номинацията на доскорошния прокурор са застанали Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева, Даниела Костова и Георги Колев.

Милев работи като съдия едва от 1 юли 2016 година - в Софийския градски съд. Той е бивш заместник-районен прокурор на София.

Преди няколко дни на Милев беше разпределено делото за МИГ-овете срещу военния министър в оставка Николай Ненчев и той в рамките на няколко часа го насрочва за 22 февруари. По закон за това съдиите имат два месеца.

Изборът на временен председател на СРС се наложи, тъй като досегашният шеф Методи Лалов, подаде оставка в началото на декември заради несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет и след като беше назначена поредна проверка в съда.

Действията на ВСС предизвикаха протест на съдиите. След него пък мнозинството обяви, че ще вземе мерки за проблемите на най-натоварения съд. Протест имаше и миналата седмица, когато мнозинството от колегията отхвърли без аргументи предложението на общото събрание на съдиите в СРС за и.д. председател да бъде избрана Албена Ботева. По този начин ВСС показа, че не се интересува от мнението на магистратите. Още тогава пък неофициално се заговори, че мнозинството на Цацаров в съвета ще прокара своя собствена кандидатура, която да бъде наложена в СРС.

При обсъждането на предложението за изслушване председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев дори заяви в прав текст, че мнението на общите събрания не е важно.

Той дори поиска днес да бъде гласувано откриване на процедурата за избор на председател титуляр, защото решението за изпълняващ функциите било "палиативно и временно", но впоследствие оттегли това предложение.

Галя Георгиева пък използва случая от преди две години при кризата в Софийския градски съд, когато след оставката на Владимира Янева председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи, а съвета гласува, за и.д. съдията от ВКС Владимир Йорданов. "Няма какво да крием за нашия кандидат", заяви Георгиева. Според нея ситуациите си приличала с тази в СГС.

Но не е точно така - за разлика от Йорданов, Милев никога не е работил в Софийския районен съд. Бил е в районната прокуратура. Докато Йорданов бе минал през СГС и бе запознат с проблемите там, обясни Лозан Панов.

За предизвестения финал на този избор говориха и Галя Карагьозова, Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев. Те намекнаха, че решението за Милев е взето на тъмно. "Знаем какво е „демокрация“, научихме се тук. Дебатът за тази кандидатура е проведен вече. Но ние участваме само в публични заседания и там където ни канят. Там където не ни канят, не участваме", заяви Ковачева и поиска Милев да бъде изслушан, за да може магистратите да разберат какви са вижданията на новопоявилия се кандидат.

Според Галина Карагьозова самият факт, че 8-те са вносители, прави кандидатурата предизвестена (в съдийската колегия са общо 14 души, като "бунтарите" са едва 6, а осмината прокарват всяко свое решение).

"Това решение, подписано от 8 членове от ВСС, на практика предопределя избора му" - отбеляза Галина Карагьозова. "За който впрочем предварително съобщиха редица медии – ще се въздържа да ги квалифицирам като качества... Само ще кажа, че благодарение на точно такива медии сме в класациите за прозрачност и независимост на печата след половината от страните от Африка", допълни тя. "Така или иначе този избор беше предопределен далеч, далеч...", заяви съдийката без да довърши изречението си.

"Трайна практика е след евродокладите всяка година да приемаме мерки, които после не прилагаме“, отбеляза Калин Калпакчиев. По думите му е безсмислено в четвъртък пленумът на ВСС да заседава за последния доклад на ЕК, след като в случая с избора на временен председател на районния съд на практика показва как изпълнява препоръките за прозрачност на назначенията.

Думите му предизвикаха реакцията на Георги Колев, според когото такива изказвания "ни поставят на този хал пред Европа".

за 44%  против 56%  1007 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума