навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Георги Ушев остава шеф на спецсъда

Източник: Красен Николов, Mediapool.bg 10.01.2017 0 - A +

Георги Ушев остава шеф на спецсъда Снимка: Mediapool.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбра с рядко срещано единодушие Георги Ушев за втори шефски мандат начело на Специализирания наказателен съд. Ушев бе единствен кандидат за позицията.

Спецсъдът бе създаден преди пет години по инициатива на първия кабинет на ГЕРБ. Пред него се разглеждат всички дела срещу организираните престъпни групи.

През септември тази година Министерството на правосъдието представи за обществено обсъждане идеята си специализираните съдилища да разглеждат и всички дела за корупционни престъпления срещу хората от високите етажи на властта и магистратите. Заради политическата криза и оставката на правителството тази идея, подкрепяна и от главния прокурор Сотир Цацаров, засега е оставена на трупчета.

Във вторник пред ВСС Георги Ушев обясни, че в спецсъда работят постоянно около 20 съдии, които са оценени много високо за своята работа. Той допълни, че тяхната натовареност е почти равна на тази в останалите съдилища. Средно на съдия се падали по над 350 дела годишно.

"Специализираното правосъдие е дългосрочна инвестиция, в което ако се инвестира и се подхожда с доверие и търпение, ще бъдат постигнати очакванията, които има.
Има какво да се желае в работата на спецпрокуратурата", каза Георги Ушев. Като проблем той посочи, че в някои обвинителни актове на прокуратурата има неразбираеми неща, което забавя разглеждането на делата.

В средата на декември Върховният касационен съд публикува анализ за проблемите в работата на спецсъда. Основните изводи бяха, че съдиите гледат много дела, но през съда минават много разрешителни за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Детайлният анализ показваше, че всичките 20 съдии в Специализирания наказателен съд са разгледали през 2015 г. точно 175 наказателни дела от общ характер. За сметка на това са разгледани 1204 искания за прилагане на СРС.

Разликата в статистиката на ВКС с тазиq представена от Георги Ушевq идва от факта, че 90% от работата на спецсъдиите е да гледат мерки за задържане под стража или да присъстват на разпити на обвиняеми. Тези единични заседания също се броят за дела.

за 48%  против 52%  209 гласували


rss
Посети форума