навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Нови винетки – дневна и тримесечна

Източник: Vesti.bg 22.12.2016 0 - A +

Нови винетки – дневна и тримесечна Снимка: bgnes.com

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвежда тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства, предаде Агенция „Фокус“.

„За“ гласуваха 132 народни представители, петима бяха против, а един депутат се въздържа, с което предложението на народния представител Петър Славов беше прието.

Депутатите

приеха и предложението на народните представители Александър Ненков и Станислав Иванов за въвеждането на вид такса за движение по пътищата

 – компенсаторна такса, която ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътищата без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа. „За“ гласуваха 135 народни представители, а четирима се въздържаха.

Плащаме 200 лв. глоба, ако сме без винетка.

Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на тази промяна, обясни, че повече от 60% от транзитно преминаващите през страната, т.нар. гастарбайтери, са склонни да рискуват да не закупуват винетки.

„Знаейки, че когато бъдат спрени от служителите на реда вероятността да им бъде събрана 300 лв. глоба е почти невъзможно. Заради това те са склонни да поемат този риск. Тази компенсаторна такса, ако сега годишната винетка е 100 лв., а глобата е 300 лв., би трябвало да е някъде по средата, но в порядъка на около 200 лв.”, обясни Ненков. Така вече нарушителите ще могат на мига да си платят компенсаторната такса, а в противен случай няма да могат да напуснат страната.

Промяната цели, според Александър Ненков, да има по-добра събираемост, по-добър контрол, както и шофьорите да не се опитват да нарушават правилата. Ако никой не ви е хванал, то, когато стигнете на ГКПП пак ще трябва да платите тази компенсаторна такса, поясни Ненков.

за 57%  против 43%  1122 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума