навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни

Източник: DarikNews.bg 28.05.2012 0 - A +

Един на всеки трима българи се страхува от кражба на личните данни. Това сочи изследване на Галъп, проведено сред хиляда запитани. То показва, че най-честите злоупотреби с лични данни са сключванията на договори и тегленето на банкови кредити. Резултатите бяха представени по време на конференция по повод 10-годишнината на Комисията за защита на личните данни.

Изследването сочи и че голяма част от българите като цяло не знаят към кого да се обърнат, когато са станали жертва на злоупотреби с лични данни. Шефката на комисията Венета Шопова се похвали, че са били наложени наказания за повече от 1,5 милиона лева, но постъпленията в бюджета идвали много бавно. Тя обясни, че глобите между 20 000 и 50 000 лева тръгват по мъчителния път на обжалването, като 60-70 процента от наложените наказания след съответните процедури постъпват в бюджета както са постановени.

На конференцията присъства и омбудсманът Константин Пенчев. По думите му до него достигат много малко оплаквания, свързани с кражба на лични данни. Според обществения защитник данните все повече надеждно се пазят. Пенчев изтъкна, че е бил труден периодът, докато гражданите свикнат, че личните данни са нещо неприкосновено и не може кой както иска да борави с тях.

за 44%  против 56%  360 гласували


rss
Посети форума