навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Повдигнаха обвинения срещу бароните, поръчали убийството на магистрат

Източник: DarikNews.bg 05.01.2012 0 - A +

Прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата ромски барони, арестувани вчера за подготовка и поръчителство на убийството на прокурора от Върховна касационна прокуратура Олег Янев. Кирил Рашков също е привлечен като обвиняем за подготовката на убийството на прокурора Янев, съобщиха от прокуратурата.

Цар Киро заедно с братята Георги Горанов-Чамур и Васил Горанов-Вачето, както и Любомир Илиев-Къдравия от Костинброд са обвинени още и в подготовката на убийствата на председателя на мешерето Христо Върбанов-Папата и лидера на партия Евророма Цветелин Кънчев-Дон Цеци. Първоначално вчера се появи информация, че третият „поръчан” е друг ромски лидер - Шмид Точев от Своге.

Според прокуратурата подготовката за убийствата е била в периода юни-септември миналата година в София и град Левски. Срещу Любо Къдравия има повдигнато обвинение и за подбудителство на друго лице за извършване на убийството Христо Върбанов срещу сумата от 100 000 евро. Папата от години е в явен конфликт с Кирил Рашков и приближеният му Любо Къдравия.

Засега четиримата няма да отговарят пред закона за участие в организирана престъпна група, а за съучастничество. Това означава, че на този етап делото няма да се гледа от специализираната прокуратура. Към момента срещу Цар Киро няма повдигнато обвинение, защото той е задържан по друго дело - този път за заплаха за убийство.

И тримата арестувани са криминално проявени. Любомир Илиев е бил задържан през 2003 г. като уличен във връзка с повреждане чрез взрив на лично имущество, Георги Георгиев е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и осъждан за кражба, а Васил Георгиев има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, хулиганство и закана за убийство.

Една от мишените - Олег Янев е бивш следовател, свързван с работата си по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Ромските барони платили за мократа поръчка 100 000 евро. Покушението трябвало да бъде извършено в първите дни на новата година, но ареста на поръчителите осуетил нападението.

за 52%  против 48%  1208 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума