навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Парламентът оряза списъка със занаятите

Източник: DarikNews.bg 23.03.2011 0 - A +

Парламентът съкрати от 129 на 57 занаятите у нас, като прие окончателно промените в закона за занаятите. Фризьорството остава в списъка. Миналата седмица депутатите гласуваха текстовете от поправките, с които се задължава всеки занаятчия да се регистрира по ДДС, включително коминочистачите. Също така занаятчиите ще се вписват в регистър БУЛСТАТ. Членството в занаятчийска камара вече ще е доброволно, а не задължително, както беше до сега.

„Задачата на парламента не е да казва кое стотици години е било занаят и вече не може да бъде. Подобни действия възприема Народното събрание, казвайки, че фотографията десетки години е била извършвана по занаятчийски начин, но това вече не може да става. Това ли ни е функцията? Така ли си представяте работата на Народното събрание", попита синият лидер Мартин Димитров.

По думите му от СДС и Синята коалиция имат друг подход и казват следното: членството в камарата е доброволно, който иска да ходи, който не иска да не ходи. Според него оттам насетне няма разумна причина да се ореже толкова сериозно списъкът със занаяти.

"Разберете, че ако до вчера си можел да станеш майстор фотограф по занаятчийски начин, то от днес не можеш да станеш според закона", коментира Мартин Димитров и попита колегите си какво ще бъде отговорено на хората, които може да останат без работа заради този текст.

Захари Георгиев от левицата пък от своя страна зададе въпроса как ще бъде лишен някой от правото да упражнява каквато и да е професия. По думите му, ако не е чрез регистрация в занаятчийската камара, има още десет законни начина да я упражнява, без да е ощетен по никакъв начин.

за 50%  против 50%  1233 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума