навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ВСС откри процедурата за избор на шеф на ВАС

Източник: сп. Правен свят 21.10.2010 0 - A +

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри днес процедура за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Сега в две поредни заседания на съвета ще могат да се внасят предложения за наследник на Константин Пенчев. По закон това могат да направят поне петима членове на кадровия орган на Темида и министъра на правосъдието.
За да бъде избран даден кандидат той трябва да събере мнозинство от две трети – т.е. поне 17 гласа в своя полза. В момента членовете на ВСС са 22-ма. Има две незаети места от парламентарната квота, които вече една година не се запълват от Народното събрание. Бройките се освободиха, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.
Освен това и Константин Пенчев освободи своето място във ВСС. Така за негов наследник ще гласуват само 22-ма членове на съвета.
На днешното си заседание съветът не избра и.д. шеф на ВАС. Причината – съдът щял да бъде без титуляр съвсем кратко време. До идването на новия ръководител ВАС ще се управлява от двете заместнички – Галина Солакова и Венета Марковска.

за 55%  против 45%  1027 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума