навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Енергийните паспорти за старите сгради отпадат

Източник: Insurance.bg 24.03.2010 0 - A +

За новите жилища вече ще се прави изчисление колко вредни емисии спестяват

Задължението на обитателите на съществуващи сгради да извадят за тях "енергиен паспорт" отпада. Това става ясно от промени в Наредбата за техническите паспорти на строежите, публикувани в "Държавен вестник". Досега се предвиждаше след основен ремонт, реконструкция или саниране на съществуващи сгради техните обитатели да се сдобият с такъв документ. Той дава право на собствениците да претендират за премахване на данък сгради за определен период от време.
В промените е посочено още, че енергийните паспорти не са задължителни и за сгради, които имат до 100 квадрата площ или се използват по предназначение само по 4 месеца в годината. Такъв документ няма да се издава и за фабриките и заводите. Така излиза, че въведеният в практиката преди няколко години енергиен паспорт остава задължителен само за нови сгради, преди да бъдат въведени в експлоатация. Той се издава от строителния надзор или техническия ръководител на обекта.
Там, където енергийният паспорт остава задължение, няма промени. Запазва се изискването той да се издава след направено обследване. В него трябва да има информация за характеристиките на сградата, като най-важните са колко енергия харчи. Допълнителна информация, която трябва да се вписва в него според промените в наредбата, са данните за предназначението и адреса на сградата. Изисква се още снимка или компютърна графика, общият годишен разход на потребена енергия, прогнозна стойност на емисиите на въглероден двуокис и др.
В паспорта се описва подробно и какви мерки за поддръжка на сградата има, сроковете за ремонти и инструкции за безопасна експлоатация.
Обследването се прави от сертифицирани от Агенцията по енергийна ефективност фирми. Техният брой е около 100 и адресите им са на сайта на ведомството.

ПРОВАЛ

И досега изискването за издаване на енергийни паспорти и сертификати се спазва само на хартия, показва одит на Сметната палата за периода 2006-2008 г. За това време Агенцията по енергийна ефективност е стартирала програми за обследване на над 1440 сгради държавна и общинска собственост. Нито една от тях не е получила сертификат и няма информация да са били предприети мерки за подобряване на енергийната ефективност.

ИКОНОМИИ

В пролетното изложение "Стройко", което започва днес в НДК, много фирми ще наблегнат на мерките за енергийна ефективност. В него тази година участват компании, които строят т.нар. пасивни сгради, произвеждат системи за икономии на ток и електролитни котли за отопление на вода за битови нужди и т.н. Според данни на строителния бранш при използването им се спестява от 18 до 53% от консумираната енергия. Експерти напомнят, че от изложението ще проличи дали и кога строителният бранш е на път да излезе от кризата.

за 45%  против 55%  1157 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума