навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

НДСВ остава в коалицията и номинира Паси за шеф на НАТО

Mediapool.bg 27.01.2009 0 - A +

 

НДСВ няма да напуска управляващата коалиция, засега това е само хипотеза, заявиха от ръководството на партията във вторник, след като от предния ден подгряваха с обещание за "екслузивна новина" на насрочена за следобеда пресконференция.

Новината е, че НДСВ номинира официално председателя на външната комисия и бивш външен министър Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. За да бъде внесена кандидатурата, е нужно решение на правителството, предхождано от договорка между коалиционните партньори.

По-късно през деня говорителят на външно министерство Драговест Горанов коментира, че до този момент "правителството не е изработило номинация за поста". По думите му "имаме потенциално сериозна кандидатура, но нещата са въпрос на договаряне между съюзниците в Алианса, изясняване на позициите". Той бил убеден, че "правителството ще вземе правилното решение" по въпроса.  

Предположение, че жълтите може да напуснат управлението, каквито индикации вървят през последните дни, бе изказано от председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов.

Сутринта пред БНР той обясни, че това може да стане, ако "настъпят обстоятелства, при които държавният и общественият интерес бъдат засегнати".

Като такова обстоятелство Моллов посочи възможното отрицателно становище на Европейската комисия за повторното пускане на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Тогава НДСВ ще търси отговорност от двамата си коалиционни партньори, каза още Моллов.

Той не участва в пресконференцията, дадена няколко часа по-късно в партийната централа, когато зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова заяви, че независимо от различията им с БСП и ДПС, няма да напускат с лека ръка и са твърдо решени да останат в коалицията.

НДСВ стартира национална разяснителна за сливане на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. В момента партията е успяла да събере над 60 сред собствените си депутати и тези от опозицията.

Огнян Герджиков каза, че социалистите са склонни да ревизират отрицателното си становище за съчетаването на двата избора, което изисква промяна в конституцията.

Рамо на НДСВ бе дадено от президента Георги Първанов.

Разногласията между НДСВ, от една страна, и БСП и ДПС, от друга, се задълбочиха в последните седмици.

НДСВ се противопостави категорично и гласува против решението на коалиционните си партньори да се водят преговори с Брюксел за повторно отваряне на реактори в "Козлодуй".

за 48%  против 52%  1481 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума