навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Окръжният прокурор на Разград иска уволнението на шефа на местната районна прокуратура

ПК на ВСС предлага да се разкрият девет нови щата за обвинители и следователи в спецпрокуратурата

17.01.2018 0 - A +

Окръжният прокурор на Разград иска уволнението на шефа на местната районна прокуратура

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров поиска уволнението на административния ръководител на районната прокуратура в града Любомир Георгиев. Това стана ясно в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която образува две дисциплинарни производства срещу Георгиев.

И двете са по предложение на Тихомир Тодоров. В едното той иска наказание „понижаване в ранг за срок то 6 месеца до една година за районния прокурор на Разград, а във второто вече настоява за неговото уволнение. Какво е прегрешението, според Тодоров, не стана ясно.

Членовете на ПК на ВСС Пламена Цветанова и Огнян Дамянов си направиха отвод  и не участваха в избора на дисциплинарни състави. Дамянов допреди година бе шеф именно на ОП-Разград. Така в първия дисциплинарен състав попаднаха Гергана Мутафова, Светла Бошнакова и Георги Кузманов, а във втория – Калина Чапкънова, Даниела Машева и Евгени Диков.

Днес колегията образува дисциплинарно производство и срещу прокурорската от ОП-Русе Валентина Личева. Предложението за налагане на наказание е на Инспектората на ВСС, а за членове на състава бяха избрани Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Йордан Стоев. Отвод в този случай си направиха Евгени Диков и Калина Чапкънова.

Същевременно Прокурорската колегия реши да предложи на Пленума на ВСС разкриването на 4 нови щатни бройки за обвинители в Специализираната прокуратура. За целта колегията предлага съкращаването на по две места в СГП и ОП-Благоевград и решението на влезе в сила от 1 февруари 2018 година. Освен това ще бъдат отпуснати и 5 бройки за следователи като толкова ще бъдат съкратени от следствения отдел на СГП.

Даниела Машева допълни, че трябва да се прекрати и процедурата, открита от ПК на ВСС миналата година за преназначаването на един обвинител от Добрич в спецпрокуратурата, защото нямало желаещи. Решението бе взето единодушно.

Отделно колегията отпусна 12 допълнителни бройки за съдебни служители на СП. Осем от тях ще бъдат взети от Военната прокуратура в София, а четири – от Сливенската военна прокуратура. Шефът на СП Иван Гешев има нужда от прокурорски помощник, шофьори, куриери, чистачи, деловодители, архивари и др. като мотивът му да иска допълнителни щатове са новите правомощия на спецпрокуратурата, а именно да разследва и делата за корупция по високите етажи на властта.

И още едно предложение за преразпределение на щата разгледа колегията. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска съкращаването на две щатни бройки за прокурор във ВКП и откриването на точно толкова във Върховната административна прокуратура. Преди да вземат това решение обаче от Комисията за атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия искат да изслушат зам.-главния прокурор Ася Петрова, която е ръководител на ВАП.

за 46%  против 54%  1014 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума