навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Със заповед на Лозан Панов

Шестима съдии от страната са командировани в Софийския районен съд

Трима пък са командированите магистрати във ВКС

16.01.2018 0 - A +

Шестима съдии от страната са командировани в Софийския районен съд

Спешна нужда от решаване на проблема с натовареността в Софийския районен съд (СРС) е наложила командироването там на шестима съдии от страната. Това е станало със заповед на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщиха от съда.

Командированите магистрати са от районните съдилища в Плевен, Сливен, Свищов, Червен бряг, Нова Загора и Златоград. Заповедта на Панов е от понеделник, а поетапното командироване на съдиите ще започне на 1 февруари и ще приключи до 12 февруари. Те ще разглеждат граждански дела, като срокът на командироването им е до заемането на свободните щатни длъжности от титуляр след провеждане на конкурс от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според справка, предоставена от председателя на СРС, към 15 януари вакантните места за съдии са 17.

Заповедите на Лозан Панов са мотивирани с необходимостта от спешно решаване на проблема с натовареността в СРС, подчертават от върховния съд. Проблемът е бил обсъден по време на заседание на Комисията „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС. По този повод в края на ноември м.г. на страниците в интернет на ВСС, ВКС и СРС беше обявено, че всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в гражданско отделение на СРС до заемане на съответните незаети щатни длъжности чрез конкурс, може да подаде молба до 20 декември. Командированите шестима съдии са сред подалите такива молби и отговарящи на критериите за командироване на съдии в районните, окръжните, апелативните и специализираните съдилища.

Междувременно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет председателят на ВКС Лозан Панов информира колегите си за командированите в касационната инстанция съдии.

Те са общо трима, по един във всяка колегия. От юли 2016 г. съдийката от Софийския апелативен съд Красимира Медарова е в НК на ВКС. През 2017 г. там е била командирована и Невена Грозева, но през октомври м.г. се е върнала в САС.

От началото на октомври м.г. заместник-председателят на Софийския окръжен съд Емилия Донкова е командирована в Гражданската колегия на ВКС по предложение на магистратите от колегията. Тя временно заема мястото на неин колега, който е в болнични. Магистратът се връща на работа на 12 февруари т.г., вследствие на което Панов вече е издал заповед за прекратяване на командировката на Емилия Донкова.

От 1 февруари 2016 г. в ТК на ВКС пък е командирована съдия Людмила Цолова. Междувременно тя се явила на конкурс за повишаване именно там и е била назначена от ВСС през октомври миналата година. Но конкурсът е обжалван, все още се чака решението на Върховния административен съд, така че съдия Цолова официално не е встъпила като титулярен съдия.

за 47%  против 53%  1253 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума