навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Премиерът предложи билбордове на протестиращите полицаи, те отказаха

Разпоредил съм на Лиляна Павлова колкото искат билбордове от рекламата за председателството, да им се предоставят, заяви Бойко Борисов

10.01.2018 0 - A +

Премиерът предложи билбордове на протестиращите полицаи, те отказаха Снимка: bgnes.com

Възмутен съм от свалянето на протестния билборд на полицаите, не ни пречат, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той коментира новата форма, под която служителите на МВР избраха да изразят недоволството си от ниското заплащане. Синдикатите във ведомството обявиха, че са платили за билбордове в центъра на столицата, както на бул.“ Цариградско шосе“ и бул. „Брюксел“, откъдето ще минават гостите по повод българското председателство. На тях на английски език е записано: „Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро“.

Тази сутрин обаче стана ясно, че фирмата собственик на билбордовете ги е свалила.

„Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда на протеста на полицаите“, заяви днес Борисов. Той направи коментара си в началото на заседанието на правителството, което се проведе в реновираната за европредседателството зала 3 на НДК.

„Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат. Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме“, каза още премиерът.

Той застъпи позицията, че искането на полицаите за достойно заплащане не противоречи на политиката на правителството. И обясни: „Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и когато защитаваме, особено кохезионната политика, искат да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така че, не сме в колизия с техния протест - 55 млн. лв. изплатихме повече на МВР, 100 млн. лв. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. лв. и сграда за СУ“.

От тази година заплатите на служителите в МВР бяха увеличени средно с по 30 лв., като за най-масовите длъжности - полицай и пожарникар, ръстът беше от 55 лв. Така основното им възнаграждение стана 717 г. Синдикатите обаче намират това увеличение за унизително и настояват за такова от 15%. Утре служителите на МВР излизат на протест, който е предвидено да премине през ключови места по маршрута на европейските политици, които пристигат в България. 

На 11 януари синдикатите в МВР имат среща с премиера и обявиха, че, вместо предложението да се възползват от билбордовете за председателството, предпочитат на нея трайно да бъдат решени проблемите с ниските възнаграждения на служителите на реда. 

за 55%  против 45%  1513 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума