навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Главният прокурор: Тези шарени пътеки да изчезнат, всички ще бъдат проверени

21.12.2017 0 - A +

Главният прокурор: Тези шарени пътеки да изчезнат, всички ще бъдат проверени Снимка: bgnes.com

Започва общонационална проверка на всички пешеходни пътеки у нас. Поводът – зачестили случаи на пътно-транспортни произшествия.

Проверката се възлага от прокуратурата на органите на МВР и на МРРБ и ще приключи до края на февруари 2018 г. Неин обект ще бъде съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания. Това стана ясно на съвместен брифинг в сградата на МВР на главния прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков.

„Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да се мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент на една извадка, а е траур на семейство и загуба без еквивалент. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат "война по пътищата", а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца, убити от шофьори, които не спазват правила", заяви главният прокурор.

Допълни, че можело някой да каже, че зимата не е най-подходящият сезон за проверка, но "за смъртта подходящи сезони няма". Обект на проверката ще бъде съответствието на пътеките с нормативната база, а целта е да се установи дали отговарят на всички изисквания - цвят, материал, има ли пътни знаци, обозначаващи зебрите и т.н.

Вътрешният министър Валентин Радев цитира и статистиката – от началото на годината в населените места тежките катастрофи са 4038, загинали са 179 души. Извън селата и градовете катастрофите са 2269 катастрофи, но са загинали 435 човека. В селата всяка дванадесета тежка катастрофа завършвала със смърт, а в градовете всяка 26-та, т.е. два пъти по-малко.

Според Валентин Радев трябва да се обърне внимание и на отговорността на другите субекти, освен МВР и регионалното министерство, а именно кметове и общински съвети, които са отговорни за състоянието на пешеходните пътеки.

Регионалният министър Николай Нанков заяви от своя страна, че съвместно с областните управления на МВР ще се проверят пешеходните пътеки във всички 265 общини страната. Тази проверка ще е само за населените места, защото по републиканските пътища такава тече вече втора седмица, поясни Нанков. И още, очаква се до два месеца пешеходните пътеки по републиканските пътища да бъдат описани. "Убеден съм, че картата, която ще направим, ще даде цялостна представа не само за финансовите нужди за полагане на пешеходни пътеки, но и за това как представителите на местната власт изпълняват нормативните изисквания за осигуряването на безопасно придвижване по общинските пътища", каза регионалният министър. По думите му в момента няма синхронизация между изискванията за пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа и тези в урбанизираните територии.

Според Нанков изискванията по Наредба № 2 за маркировката по пътищата пешеходните пътеки в населените места са занижени. Министърът каза още, че все повече зачестяват случаите на пешеходни пътеки в страната, които са с недопустимо, съгласно нормативните изисквания, цветово изписване и дори с недопустими елементи.

"Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което едва ли може да отговаря дори на минималните законови изисквания. Тези шарени пътеки да изчезнат", категоричен бе главният прокурор.

След края на проверката МВР и прокуратурата ще разпратят сигнални писма и предложения до органите, задължени да контролират и поддържат маркировката - кметовете на съответната община. При неизпълнение ще последват санкции.

Радев добави, че полицията ще бъде безкомпромисна при проверката и наложените след нея санкции. Отбеляза, че и досега се е работело по тази тема, но в момента МВР акцентира на нея заради предстоящите празници. Той обеща допълнителни проверки през празничните дни и повече полицаи на пътя, дори някои ще бъдат спирани от отпуска.

за 51%  против 49%  815 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума